Kehitykselliset neuropsykiatriset häiriöt
Kehityksellisiin neuropsykiatrisiin häiriöihin kuuluvat autismikirjon lisäksi ADHD, Touretten oireyhtymä, oppimisvaikeudet ja kehityksellinen kielihäiriö. Puhekielessä niistä käytetään usein nimitystä "neurokirjo" tai "nepsy".
Kehityksellisiin neuropsykiatrisiin häiriöihin liittyvät diagnoosit ovat lisääntyneet 2000-luvun aikana. Samalla ihmisellä voi olla useampikin diagnoosi ja autismikirjolla näitä diagnosoituja liitännäishäiriöitä voi esiintyä esimerkiksi psykiatriaan tai neuropsykiatriaan liittyvinä.
Yleisimpiä liitännäisdiagnooseja autismikirjolla ovat käytöshäiriö, ahdistuneisuushäiriö, ADHD ja unihäiriöt. Kehitysvammaisuutta esiintyy noin 30% autismikirjon ihmisistä.

Kehityksellisten neuropsykiatristen häiriöiden tulee ilmetä lapselle ennen seitsemättä ikävuotta. Ne ilmenevät diagnoosille ominaisena toimintatapana ja käytöksenä, ja vaikuttavat mm. sosiaaliseen vuorovaikutukseen, kielelliseen ja ei-kielelliseen viestintään, tunteiden säätelyyn ja oman toiminnan ohjaamiseen. Käyttäytymispiirteet vaihtelevat sekä ihmisten välillä että myös samalla ihmisellä eri ikä- ja kehitysvaiheissa.
Neuropsykiatrisiin häiriöihin liittyy erilaisia ja eriasteisia toimintakyvyn haasteita. Haasteet voivat näkyä oppimisessa, kielenkehityksessä, aistisäätelyssä ja motoriikassa.
Autismin vaihtelut korostuvat etenkin silloin, kun henkilöllä on liitännäisdiagnooseja.
Marja-Leena Mattilan väitöstutkimuksen mukaan psykiatrisia liitännäishäiriöitä yli 70% autismikirjon henkiöistä ja yli 40% niitä on kaksi tai useampi. Yleisimpiä liitännäisdiagnooseja autismin kanssa ovat käytöshäiriö, ahdistuneisuushäiriö, ADHD, unihäiriöt, tic-oireet. Muita lähes yhtä yleisiä ovat Touretten oireyhtymä, epilepsia, depressio, OCD, migreeni, puheenkehityksen viivästymä, bipolaarinen oireyhtymä, syömishäiriöt sekä oppimisvaikeudet.
Aihealueet