Toimintakyky
Toimintakyky tarkoittaa ihmisen fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia edellytyksiä selviytyä hänelle itselleen merkityksellisistä ja välttämättömistä jokapäiväisen elämän toiminnoista – työstä, opiskelusta, vapaa-ajasta ja harrastuksista, itsestä ja toisista huolehtimisesta.
Toimintakykymme vaikuttaa siihen, miten suoriudumme erilaisista jokapäiväisistä elämän toiminnoista ja tilanteista. Se on riippuvainen sekä omasta terveydentilastamme ja ominaisuuksistamme että ympäristön myönteisistä tai kielteisistä vaikutuksista.
Ihmisen toimintakykyä voidaan tukea ja arjessa selviytymistä parantaa
- asuin- ja elinympäristöön liittyvillä tekijöillä
- muiden ihmisten tuella
- erilaisilla palveluilla.
Toimintakykyä kuvataan myös tasapainotilana kykyjen, elin- ja toimintaympäristön sekä omien tavoitteiden välillä.
Toimintakykyä voidaan kuvata
- Kansainvälisellä ICF-luokituksella (International Classification of Functioning, Disability and Health), jossa se kuvataan kehon rakenteina ja toimintoina ja niiden varaan osittain rakentuvina suorituksina ja osallistumisena eri elämäntilanteisiin ja yhteisön elämään.
- Toimintakyvyn ulottuvuuksilla, jossa se jaetaan fyysiseen, psyykkiseen, sosiaaliseen ja kognitiiviseen osa-alueeseen. (lähde THL/Toimintakyky)
ICF ja autismikirjo
Kansainvälinen toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden luokitus (ICF) kuvaa, miten sairauden ja vamman vaikutukset näkyvät yksilön elämässä. Tähän mittariin on laadittu autismikirjon häiriöiden oireita kuvaava ydinlista, joka kehitettiin Maailman terveysjärjestön (WHO) toimesta Ruotsin Karoliinisen Instituutin johdolla.
Tässä ydinlistassa autismikirjon häiriöön liittyvää toimintakykyä pystytään arvioimaan kolmen osa-alueen kautta, jotka ovat kehon toiminnot, suoritukset ja osallistuminen sekä ympäristötekijät.
Autismikirjon ihmisen fyysisen ja psyykkiseen toimintakykyyn vaikuttavat
Autismikirjon ihmisen sosiaalisen ja kognitiivisen toimintakykyyn vaikuttavat
Aihealueet