Sosiaalisen kanssakäymisen erityispiirteet
Autismikirjon piirteet näyttäytyvät usein selkeimmin juuri vuorovaikutustilanteissa. Nämä poikkeamat vuorovaikutuksessa ovat usein myös lapsuudessa havaitun autismin ensimmäisiä tunnusmerkkejä.
Vuorovaikutus ja kommunikaatio
Autismikirjolla olevalla voi olla vaikeuksia tulkita sekä sanallista että sanatonta viestintää, kuten eleitä, ilmeitä tai äänensävyä. Jotkut autismikirjolla eivät käytä puhetta kommunikoidessaan tai heidän puheensa on rajoittunutta. Osa autismikirjolla olevista kommunikoi hyvin puheella, mutta heillä voi olla vaikeuksia ymmärtää kieleen liittyviä erityispiirteitä, kuten erilaisia kielikuvia tai sarkasmia.
Autismikirjolla ihminen saattaa:
- ottaa asiat kirjaimellisesti, eikä ymmärrä abstrakteja käsitteitä
- tarvita lisäaikaa tietojen käsittelyyn tai kysymyksiin vastaamiseen
- toistaa, mitä muut sanovat heille (tätä kutsutaan kaikupuheeksi)
Autismikirjoon voi liittyä myös vaikeuksia tulkita toisten ihmisten tunteita, ymmärtää muiden aikomuksia ja ilmaista sekä tunnistaa omia tunteitaan.
Autismikirjolla ihminen voi:
- vaikuttaa ulkopuolelta katsoen välinpitämättömiltä
- hakeutua viettämään aikaa yksin, kun ylikuormittuu muista ihmisistä
- olla hakematta lohtua tai tukea muilta ihmisiltä vastoinkäymisissään
- käyttäytyä ”oudosti” tai tavalla, jonka katsotaan olevan sosiaalisesti epäasiallista
- kohdata vaikeuksia yrittäessään solmia ystävyyssuhteita
Mielikuvitus
Autismikirjolla olevalle voi tuottaa vaikeuksia hahmottaa erilaisia tilanteita oman kokemuspiirinsä ulkopuolelta. Tämä vaikeuttaa uusiin tilanteisiin sopeutumista ja toisten ihmisten käyttäytymisen ja toiminnan tulkintaa. Hänelle voi tuottaa vaikeuksia asettua toisen ihmisen asemaan ja ymmärtää se, miltä toisesta ihmisestä tuntuu.
Lisää aiheesta