Kommunikaation tukeminen
Kommunikaatiota voidaan tukea eri tavoin. Oikeanlainen väline löytyy useimmiten kokeilujen kautta.
Meillä kaikilla on tarve ja oikeus kommunikoida ja tulla ymmärretyksi. Osa autismikirjolla olevista tarvitsevat tukea itsensä ilmaisemiseen ja muiden kommunikaation ymmärtämiseen. Tuen määrä ja muoto määräytyvät yksilöllisesti.
Kieli ja kommunikaatio opitaan aina vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Sopivan kommunikaatiotavan löytyminen voi viedä aikaa ja sisältää monia erilaisia vaiheita. Kommunikaation tukeminen ja sille suotuisan ympäristön rakentaminen on aina vahvemman kommunikoijan vastuulla.
Selkokieli
Selkokieli on yleiskieltä yksinkertaisempaa kieltä. Sen sisältöä, rakenteita ja sanastoa on muokattu paremmin ymmärrettäväksi. Tavallinen yleiskieli voi olla joillekin ihmisille liian vaikeaa ja selkokielen avulla voidaan helpottaa eri yhteiskunnan toimintojen savutettavutta, päätöksentekoa ja lisätä osallisuutta.
Kommunikaation väline voi olla myös jokin muu kuin puhe. AAC eli puhetta tukeva ja korvaava kommunikaatio on tarkoitettu ihmisille, jotka tarvitsevat apua puheen tuottamiseen tai sen korvaamiseen ja puheen ymmärtämiseen.
Tapoja tukea kommunikaatiota:
- esineet
- valokuvat
- piirrokset
- kuvat
- Voimauttava vuorovaikutus
- Talking mats -menetelmä
- Sosiaaliset tarinat
- Sarjakuvitetut keskustelut
Lisätietoa kommunikaation tukemisesta ja erilaisista kommunikaatiomenetelmistä löydät Kehitysvammaliiton ylläpitämältä Papunet-sivustolta.
Autismiliiton Arjen tuki -webinaarissa puheterapeutti ja työnohjaaja Hannele Merikoski kertoo erilaisista keinoista esteettömään viestintään yhteisön näkökulmasta. Erityisesti hän tuo esiin piirtämisen ja teknologian mahdollisuudet tukea vuorovaikutusta aidoissa tilanteissa.
Aihealueet