Stressiherkkyys
Autismikirjolla olevan ihmisen hermosto kuormittuu helposti ja sen seurauksena hänen stressitasonsa nousee. Autismikirjolla olevalle ihmiselle liiallinen kuormitus on usein sietämätöntä.
Ihmisillä on hyvin yksilöllinen tapa sekä stressaantua että reagoida stressiin. Jotkut vaikuttavat säilyttävän tasapainonsa vaikeissakin tilanteissa, kun taas toiset stressaantuvat pienemmistäkin asioista. Erilaiset elämäntapahtumat ja ulkopuolelta tulevat ärsykkeet kohottavat stressitasoa vaihtelevasti, tilanteesta riippuen.
Stressitasoa kohottavat tekijät voivat olla hyvin erityyppisiä:
- lyhyitä tilannesidonnaisia asioita tai tapahtumia, kuten meluisa ympäristö, vaihtuvat ja epäselvät tilanteet tai sosiaalinen kanssakäyminen
- pidempikestoisia, kuten muutokset elinympäristössämme.
Moniin stressitasoa kohottaviin tekijöihin on mahdollista varautua ennakoinnilla.
Kannattaa huomata, että myös positiiviset tapahtumat ja tilanteet nostavat stressitasoa – kauan odotettu matka mieluisaan kohteeseen tai vaikka syntymäpäivä.
Jos stressitaso on syystä tai toisesta valmiiksi kohonnut, on uuden stressitasoa nostavan tekijän vaikutus tavallista merkittävämpi. Autismikirjolla ero perusstressitason ja kaaoksen välillä on yleensä paljon pienempi kuin ihmisellä, jolla ei ole autismikirjon piirteitä.
Erilaiset tunteita kuormittavat tilanteet, kasautunut sosiaalinen- tai aistikuorma sekä muutokset toimintaympäristössä voivat aiheuttaa ylikuormittumista, joka saattaa näkyä tunneromahduksena, kuten raivonpuuskina, itkuna, nauruna, paniikkireaktiona tai huutamisena (Melttari eli Meltdown) tai sulkeutumisena (Suttari eli Shutdown).
Keinoja stressinhallintaan
- Liikunta
- Ulkoilu
- Mielenkiinnon kohteisiin syventyminen
- Aistiärsykkeiden estäminen (esimerkiksi kuulokkeet, aurinkolasit, hiljainen tila)
- Liikkeiden kontrollointi (esimerkiksi käsien yhteen puristaminen)
- Itsensä rauhoittaminen (esimerkiksi hengitysharjoitukset)
- Kommunikaatiotaitojen lisääminen (esimerkiksi avun pyytäminen)
Lisätietoa stressiherkkyydestä vinkkejä ja idoita stressinhallintaan löytyy Askel aikuisuuteen sivustolta. Askel aikuisuuteen -verkkosivusto on suunniteltu tieto- ja materiaalipankiksi autismikirjon nuorten siirtymävaiheiden tueksi. Sivustolla muun muassa kokemusasiantuntija kertoo kokemuksiaan oman stressinhallintakeinoista.
Haastava käyttäytyminen
Haastavaan käyttäytymiseen liittyy aina kohonnut stressitaso, joten stressin väheneminen vähentää myös haastavaa käyttäytymistä. Stressin kasaantuminen tai äkillinen voimakas stressitason nousu voivat pahimmillaan johtaa tilanteeseen, jossa ihminen ei pysty enää tekemään valintoja käyttäytymisensä suhteen. Tällaisessa kaaostilanteessa ihminen voi käyttäytyä tavalla, joka aiheuttaa todellista haittaa ihmiselle itselleen, toisille ihmisille tai fyysiselle ympäristölle. Tilanne on aina autismikirjon ihmisille epämielyttävä ja kaaottinen.