Toiminnanohjaus
Toiminnanohjauksen vaikeudet koskettavat monia arjen osa-alueita: pukeutumista, hygienian hoitoa, erilaisten tehtävien suorittamista jne. Toiminnanohjauksen vaikeuksiin auttavat yleensä riittävä ennakointi ja toiminnan jäsentäminen eli strukturointi.
Autismikirjon ihmisellä on monesti vaikeuksia oman toimintansa ohjauksessa. Hänen voi olla vaikea ennakoida asioita ja suunnitella tulevaa sekä havaita esimerkiksi se, kuinka kauan jonkun asian tekeminen vie aikaa ja missä järjestyksessä asiat kannattaisi tehdä, jotta lopputulos olisi mahdollisimman hyvä. Hänelle voi olla tärkeää tehdä asiat tietyllä tavalla ja totutussa järjestyksessä.
Muutokset tototuissa toimintatavoissa tai ympäristössä voivat estää tai vaikeuttaa toiminnan etenemistä. Tällöin autistisen ihmisen käytös saattaa ulospäin vaikuttaa itsepäiseltä, omaehtoiselta tai välinpitämättömältä, mutta todellisuudessa se voi olla merkki toiminnanohjaukseen liittyvistä haasteista.
Toiminnanohjauksen haasteet autismikirjolla liittyvät monesti toimintojen aloittamiseen ja loppuunsaattamiseen, mutta myös toimintoihin tai tiettyyn toimintatapaan juuttumiseen.
Autismikirjon ihmisen voi olla myös vaikea pitää mielessä annettuja ohjeita, käskyjä tai kehotuksia, etenkin jos niitä annetaan useita ja liian nopeassa tahdissa. Lisäksi aistitoimintoihin liittyvät erityispiirteet voivat heikentää kykyä toiminnanohjaukseen.
Toiminnanohjauksen vaikeudet koskettavat monia arjen osa-alueita: pukeutumista, hygienian hoitoa, erilaisten tehtävien suorittamista jne. Toiminnanohjauksen vaikeuksiin auttavat yleensä riittävä ennakointi ja toiminnan jäsentäminen eli strukturointi.
Autismikirjolla oleva hahmottaa maailmaa eri tavalla ja hän hyötyy siitä, että hän tietää
- mitä tehdään
- milloin tehdään
- missä tehdään
- kenen kanssa tehdään
- kuinka kauan se kestää
- mitä sen jälkeen tapahtuu
Toiminnan tueksi voi rakentaa kirjallisia tai kuvitettuja ohjeita mieluiten yhteistyössä autismikirjolla olevan ihmisen kanssa. Ohjeet tukevat toiminnan etenemistä, ympäristön hahmottamista ja muutostilanteiden käsittelyä.
Toiminnanohjausta tukee:
- Asiakokonaisuuksien ja syy-seuraussuhteiden hahmottaminen: tilan ja toimintojen strukturointi, sosiaaliset tarinat
- Ennakointi (erityisesti siirtymä- ja muutostilanteet): toiminnan ja tapahtumien jäsentäminen ja ennakointi, tarvittaessa visualisointi
- Ajan hahmottaminen: selkeä päivärytmi, kalenteri, kellotaulu, kännykkä, munakello, TimeTimer, erilaiset mobiilisovellukset
- Strukturointi: lukujärjestys, kalenteri, tehtäväluettelo tai pilkottu ohjeistus
- Rutiinien ja rituaalien hyödyntäminen: olemassa olevien tapojen ja rutiinien hyödyntäminen
- Selkeät ohjeet: kohdennettu puhe, yksi ohje kerrallaan, ohjeet tarvittaessa kirjallisena tai kuvitettuna, selkeä ohje oikeanlaiseen toimintaan ohjautumiseen, odotuksien kuvaaminen
- Palaute: oikea-aikainen, tarkasti kohdennettu ja positiivinen palaute
- Palkitseminen: välitön ja motivoiva palkkio
Aihealueet