Siirry sisältöön
Haku Lahjoita
Kannanotot ja lausunnot 31.1.2023

Autismiliitto kannattaa vammaispalvelulain esitystä

Autismiliitto katsoo, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö vammaispalvelulaista sisältää useita tarpeellisia parannuksia autismikirjon ihmisten näkökulmasta. Seuraavaksi lakiesitys menee uudestaan perustuslakivaliokunnan käsittelyyn.

Ihminen pitää toisen ihmisen kättä käsissään.
Kuva: Shutterstock

Sosiaali- ja terveysvaliokunta esittää mm. ikääntymisrajauksen poistoa, asiakasmaksurasituksen pienentämistä, erityisen osallisuuden tuen minimituntimäärän nostamista ja päivätoiminnan joustavoittamista. Valiokunta on myös täsmentänyt ja selkiyttänyt erityisesti subjektiivisia oikeuksia koskevia pykäliä.

Autismiliitto yhtyy sosiaali- ja terveysvaliokunnan näkemykseen, että säännöksissä on tärkeää ottaa huomioon eri tavoin vammaisten henkilöiden vaihtelevat avun ja tuen tarpeet. Palvelujen liian tiukasti rajatut myöntämisedellytykset voisivat lisätä väliinputoamisen riskiä.

Lakiesityksen tavoitteena on sekä vammaisten ja vammattomien henkilöiden että vammaisten henkilöiden keskinäisen yhdenvertaisuuden edistäminen. Esityksellä pyritään myös ehkäisemään väliinputoamisia. Autismikirjon ihmisten väliinputoamisten ehkäisemisessä erittäin keskeinen on sosiaalisen toimintakyvyn sisältävä laajentunut soveltamisala. Se on kauan odotettu ja eri vammaryhmien yhdenvertaisuuden kannalta välttämätön uudistus. Sosiaalinen toimintakyky on yksi osa-alue WHO:n kansainvälisessä ICF-toimintakykyluokituksessa. Psykososiaalisen vamman / toimintakyvyn käsite mainitaan nimenomaisesti myös YK:n vammaissopimuksen yleiskommenteissa.

Nykytilanteessa monille ei-kehitysvammaisille autismikirjon ihmisille ei myönnetä palveluja vammaispalvelulain eikä kehitysvammalain perusteella, mutteivat he myöskään saa tarpeitaan vastaavia sosiaalihuoltolain mukaisia palveluja. Tällöin ongelmat kärjistyvät, ja seurauksia yritetään paikata raskaammilla ja kalliimmilla ja usein myös heidän tarpeisiin epäsopivilla erityispalveluilla kuten lastensuojelun sijoituksilla.

Parannuksia lasten palveluihin

Mietinnön mukaan aamu- ja iltapäivätoiminta järjestettäisiin vammaispalvelulain mukaisena lyhytaikaisena huolenpitona, jos kunta ei järjestä perusopetuslain mukaista aamu- ja iltapäivätoiminta, joka vastaisi vammaisen lapsen yksilöllisiin tarpeisiin. Vammaispalvelulain perusteella järjestettävä aamu- ja iltapäivätoiminta olisi maksutonta.

Autismiliitto katsoo, että säännös jättää epäselväksi ja tulkinnanvaraiseksi sen, minkä lain perusteella aamu- ja iltapäivätoiminta järjestetään, ja se voi siten aiheuttaa eriarvoisuutta. Ehdotamme kirjauksen täsmentämistä siten, että vamman vuoksi tarvittava aamu- ja iltapäivätoiminta tulee joka tapauksessa viimeistään kolmannelta luokalta alkaen järjestää normaalisuusperiaatteen mukaisesti jatkossakin maksuttomana vammaispalvelulain mukaisena lyhytaikaisena huolenpitona. Tällöin vammattomat ikätoverit eivät palvelua yleensä enää tarvitse eivätkä saa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta teki tärkeitä parannuksia myös lapsen asumisen tukeen. Valiokunta ehdottaa, että lapsen ja perheen tarvitsemia palveluja on tarvittaessa järjestettävä vuorokauden ympäri, jotta turvataan lapsen mahdollisuus asua oman perheensä kanssa. Lakiehdotukseen ehdotetaan lisättäväksi uusi säännös lapsen mielipiteen selvittämisestä kodin ulkopuolisesta asumisesta päätettäessä. Lisäksi kodin ulkopuolella asuvan lapsen sivistykselliset oikeudet turvattaisiin aiempaa paremmin. Lapsen kodin ulkopuolisesta asumisesta esitetään aiempaan esitykseen verrattuna pienempää maksua (enintään 500 € kuukaudessa).

Erityisen osallisuuden tuen minimituntimäärää nostettaisiin ja päivätoimintaa joustavoitettaisiin

Hyvin kannatettava on myös ehdotus, että erityisen osallisuuden tuen minimituntimäärää nostettaisiin asteittain vastaamaan henkilökohtaisen avun minimituntimäärää.

Päivätoimintaa voisi saada joustavasti limittäin työtoiminnan tai työllistymistä tukevan toiminnan kanssa. Vammaisella henkilöllä olisi myös oikeus saada maksuttomat matkat päivätoimintaan, jos hänellä on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa eikä hän pysty käyttämään itsenäisesti julkista joukkoliikennettä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia.

Kuten Autismiliitto on aiemmissa kannanotoissaan tuonut esiin, myös työtoiminnan kuljetusten tulisi olla maksuttomia ja vammaispalvelulakiin tulisi lisätä työtoiminta ja työhönvalmennus.

Vammaispalvelulain uudistus on tärkeää saada maaliin tällä hallituskaudella

Kokonaisuudessaan Autismiliitto katsoo, että lakiesitykseen on tullut oleellisia parannuksia ja kannattaa sen hyväksymistä tällä hallituskaudella. Mietintäluonnoksen mukaan laki voisi tulla voimaan lokakuussa 2023. Uudistuksen toimeenpanoa, vaikutuksia ja toteuttamiseen varatun rahoituksen riittävyyttä tulee seurata tarkasti.

Lue lisää vammaispalvelulain uudistuksesta

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnos ─ HE 191/2022 vp

Autismiliiton kannanotto: Vammaispalvelulain uudistus uhkaa kaatua

Autismiliiton lausunto sosiaali- ja terveysvaliokunnalle: Vammaispalvelulain uudistus on tärkeää saada maaliin, mutta vielä tarvitaan korjauksia

Lisätietoa

Sari Valjakka, vaikuttamistoiminnan asiantuntija, sari.valjakka[at]autismiliitto.fi