Siirry sisältöön
Haku Lahjoita
Kannanotot ja lausunnot 7.5.2025

Eduskunnan nepsy-verkosto: Neurokirjon lapsille on turvattava yksilöllinen tuki koulussa

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki ja yksilölliset järjestelyt toteutuvat hyvin vaihtelevasti ja monin paikoin puutteellisesti neurokirjon oppilailla. Uudistettu perusopetuksen oppimisen ja koulunkäynnin tuki tulee voimaan 1.8.2025. Tarkoituksena on vahvistaa lapsen oikeutta saada tarpeitaan vastaavaa ja riittävää tukea, mutta uudistukseen liittyy myös huolenaiheita neurokirjon oppilaiden kannalta.

Lapsi tekee vihkoon tehtäviä.

Ryhmäkohtaiset tukimuodot ovat jatkossa ensisijaisia. Huolena on, että kynnys yksilöllisten oppilaskohtaisten tukitoimien piiriin pääsemiseksi voi muodostua liian korkeaksi. Eduskunnan nepsy-verkosto korostaa, että lain tulee toteutua suunnitellusti ja oppilaskohtaisia tukitoimia tulee saada heti, kun tuen tarve ilmenee. On tärkeää, että ongelmat eivät pääse monimutkaistumaan eikä synny oppimisvajeita, jotka vaikeuttaisivat esimerkiksi jatko-opintoihin hakeutumista.

Tuen myöntämisen ei tule perustua pelkästään arvosanoihin, vaan tuen tarvetta arvioitaessa tulee huomioida myös lapsen kokonaisvaltainen hyvinvointi koulussa ja yksilöllinen tuen tarve koulunkäyntiin. Oppilaskohtaisen tuen tarpeen arvioinnissa ja suunnittelussa tulee hyödyntää myös opiskeluhuollon ammattilaisten moniammatillista osaamista. Lisäksi tulee varmistaa neurokirjon oppilaiden oikeus tarpeenmukaiseen opiskeluhuollon psykologin arvioon, jotta tutkimustuloksia voidaan hyödyntää osana tukitoimien suunnittelua.

Myös koulunkäyntiin tulee saada yksilöllistä tukea

Eduskunnan nepsy-verkosto pitää tärkeänä, että säännöllinen tukiopetus turvataan sitä tarvitseville. Lisäksi neurokirjon oppilaiden koulunkäyntiä tulee tukea konkreettisilla ja tarvittaessa oppilaskohtaisilla tukitoimilla. Neurokirjon oppilaat voivat olla kognitiivisesti taitavia, mutta tarvitsevat usein tukea koulunkäyntiin, esimerkiksi tukea oppituntien ulkopuolisiin tilanteisiin, kuten siirtymiin, välitunneille, kaverisuhteisiin ja ruokailutilanteisiin.

Yhdenvertaisuuslain mukaan koulutuksen järjestäjä on velvollinen järjestämään kohtuullisia mukautuksia vammaiselle henkilölle, jotta hänellä on yhdenvertaiset mahdollisuudet oppia ja osoittaa oppimaansa.
Eduskunnan nepsy-verkosto tähdentää, että neurokirjon oppilaille tulee turvata tarvittaessa heidän tarvitsemansa yksilölliset järjestelyt, kuten esimerkiksi rauhalliset tilat tehtävien tekemiseen tai ruokailuun, lisäaikaa kokeisiin, vaihtoehtoisia tapoja osaamisen osoittamiseen tai lyhyempi koulupäivä tai -viikko. Moni neurokirjon oppilas tarvitsee aistiesteetöntä ympäristöä ja pienempää ryhmää aistiherkkyyksien takia.

Neurokirjon osaamista vahvistettava

Neurokirjon osaamista tulisi vahvistaa henkilöstön täydennyskoulutuksilla sekä huomioimalla neurokirjon teemat opettajankoulutuksessa nykyistä laajemmin. Lisäksi opettajien ja muun kouluhenkilöstön tietoa yhdenvertaisuuslain edellyttämistä kohtuullisista mukautuksista tulee lisätä.

Eduskunnan nepsy-verkosto korostaa, että avustaja-, ohjaaja- ja opettajaresurssit sekä opiskeluhuollon resurssit tulee mitoittaa niin, että oppilaiden oikeudet oppimisen ja koulunkäynnin tukeen voivat käytännössä toteutua lain edellyttämällä tavalla.