Siirry sisältöön
Haku Lahjoita
Uutinen 6.6.2023

Haluatko osallistua tutkimukseen autismikirjon aikuisten työurista ja parisuhteista?

Etsitään osallistujia tutkimukseen, joka käsittelee autismikirjon aikuisten työuria ja parisuhteita. Kyseessä on Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella tehtävä väitöstutkimus.
Tämä tutkimus pyrkii ymmärtämään paremmin, miten autismikirjon henkilöt menestyvät työelämässä ja rakentavat tasapainoisia parisuhteita. Lue kutsu tutkimukseen ja ilmoittaudu mukaan viimeistään 31.8.2023.

Osallistuminen tutkimukseen voi auttaa lisäämään ymmärrystä autismikirjon aikuisten elämästä ja siten myös auttaa edistämään yhdenvertaisempaa yhteiskuntaa. Lisäksi tulokset voivat tarjota arvokasta tietoa työnantajille, ammattilaisille ja läheisille – ja tietysti myös autismikirjon aikuisille itselleen.

Kutsukirje tutkimukseen:

Autismikirjon aikuisten työuran ja parisuhteen edistäjät

Tutkimuksen yleisiä taustoja

Autismikirjon diagnoosien määrä on kasvanut kuluvalla vuosituhannella ja autismikirjolla olevia lapsia on tutkittu kattavasti, mutta aikuisten elämää on tutkittu varsin vähän. Aiempi tutkimus on kuitenkin nostanut esiin ongelmia autismikirjon aikuisten elämänlaadun keskeisissä kysymyksissä: työelämässä ja parisuhteessa. Korkeasti koulutettujenkin autismikirjon henkilöiden työllisyysasteen on todettu olevan huomattavasti alhaisempi kuin muun väestön ja lisäksi neurodiversiteetin on havaittu tuovan parisuhteen muodostamiseen ja ylläpitämiseen omia, erityisiä haasteitaan. Tutkimus onkin usein ollut juuri ongelmiin
painottuvaa, ja autismikirjon ihmisten vahvuudet ja onnistumiset ovat jääneet tutkimuksessa vähemmälle huomiolle.

Mistä tässä tutkimuksessa on kysymys?

Tämän tutkimuksen tarkoitus on tunnistaa niitä tekijöitä, jotka edesauttavat autismikirjolla olevien henkilöiden työurien ja parisuhteiden onnistumista. Muiden esimerkit haasteiden voittamisesta ja saavutuksista saattavat vahvistaa uskoa omiin onnistumisen mahdollisuuksiin, ja siksi onnistumisia on yhtä tärkeää tunnistaa ja tutkia kuin ongelmiakin tämä pätee myös autismikirjon henkilöihin. Pidän tärkeänä sitä, että tutkimuksen tulokset hyödyttäisivät myös autismikirjolla olevia ihmisiä itseään, heidän läheisiään ja myös työnantajia, nostamalla esiin tekijöitä, jotka edesauttavat autismikirjon henkilöiden työurien ja parisuhteiden onnistumista. Teen tutkimusta Jyväskylän yliopiston Psykologian laitoksella ja tutkimusta ohjaa yliopistonlehtori, PsT Johanna Rantanen.


Kuka voi osallistua tutkimukseen ja miten aineisto kerätään?

Tutkimukseen voivat osallistua autismikirjolla olevat, parisuhteessa elävät yli 30-vuotiaat henkilöt, joilla on vähintään opistotasoinen koulutus (tai sitä vastaava työkokemus) ja useampien vuosien kokemus säännöllisestä palkkatyöstä tai yrittäjyydestä. Pääosa tutkimusaineistosta kerätään haastattelemalla autismikirjolla olevia henkilöitä ja heidän puolisoitaan. Asperger- tai autismi-diagnoosi on suotava, mutta sen puuttuminen ei ole este tutkimukseen ilmoittautumiseen.


Mihin voin ilmoittaa kiinnostukseni osallistua tutkimukseen?

Voit ilmoittaa kiinnostuksesi tutkimukseen ottamalla yhteyttä väitöskirjatutkija Heli Pietilään
(yhteystiedot löytyvät tekstin lopusta). Kiinnostuksestaan ilmoittaneille lähetetään tutkimuksesta lisätietoja sähköpostitse 15.9.2023 mennessä ja voit sen jälkeen saamiesi tietojen perusteella päättää osallistumisestasi. Osallistujien (autismikirjon henkilöt ja heidän puolisonsa) haastattelut käynnistyvät lokakuun 2023 aikana. Haastattelut tehdään video- tai puhelinhaastatteluina, ellei muuta sovita.

Kaikki tiedot käsitellään luottamuksellisesti

Tutkimusta varten kerättävät materiaalit talletetaan tiedostoina ja ne muokataan muotoon, jossa haastateltujen henkilöllisyyttä ei voi tunnistaa (anonymisointi). Tiedostot säilytetään tietoturvallisella palvelimella. Tutkimustuloksia käytetään tieteellisten julkaisujen artikkeleihin ja myös niiden raportoinnissa varmistetaan tutkimukseen osallistujien anonymiteetti. Annan mielelläni lisätietoja kaikissa tutkimukseen liittyvissä kysymyksissä.


Ystävällisin terveisin,
Heli Pietilä
Väitöskirjatutkija
kauppatieteiden tohtori (johtaminen), yhteiskuntatieteiden maisteri (kehityspsykologia)
Sähköpostiosoite: heli.e.pietila(@)gmail.com
Puhelinnumero: +358 50 350 1860
Psykologian laitos, Psykologian ja kasvatustieteiden tiedekunta
Jyväskylän yliopisto

Heli Pietilä