Opintokeskus Sivis yhteistyö
Autismiliitto on liittynyt Opintokeskus Siviksen jäseneksi vuoden 2021 alusta. Autismiliitto on yksi Opintokeskus Siviksen 75 jäsenestä. Sivis on järjestöjen oppilaitos ja tukee jäsenjärjestöjen koulutusta monin eri tavoin – myös taloudellisesti.
Sisällysluettelo
Klikkaamalla sisällysluettelon otsikoita siirryt sinua kiinnostavaan osioon tekstissä.
Linkit avautuvat uuteen välilehteen.
Mikä on Opintokeskus Sivis?
Sivis on vapaan sivistystyön aikuisoppilaitos, jonka jäseniä ovat valtakunnallisesti toimivat järjestöt. Siviksellä on keskustoimisto Helsingin Hakaniemessä sekä aluetoimistot Turussa, Tampereella, Oulussa ja Joensuussa. Tavoitteena on aktiivisen kansalaistoiminnan edistäminen. Sivis tukee moni tavoin jäsentensä koulutustoimintaa sekä järjestää koulutusta jäsenille ja yhdessä jäsenten kanssa. Sivis tuottaa monenlaista materiaalia, julkaisuja ja tutkimuksia liittyen järjestölliseen koulutukseen sekä toteuttaa ja on kumppanina kotimaisissa sekä kansainvälisissä hankkeissa. Siviksen toimintaa rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Opetushallitus
Taloudellista tukea koulutukselle
Sivis tukee taloudellisesti jäsentensä omaehtoista koulutustoimintaa. Koulutukset lähtevät aina järjestön omista tarpeista. Koulutukset ovat luentoja, seminaareja tai webinaareja, joissa on tarkoituksena oppia jotakin uutta tietoa tai taitoa joko lähiopeuksena tai verkossa.
Siviksen opetusohjelmaan kuuluvien koulutusten määritelmä:
- Koulutuksilla on aina opinnollinen tavoite. Koulutukset ovat sisällöiltään erityisesti aktiivista kansalaisuutta ja järjestötoimintaa sekä vapaaehtoistoimintaa edistävää koulutusta.
- Koulutukset edistävät sisällöiltään eristyisesti aktiivista kansalaisuutta, järjestötoimintaa ja vapaaehtoistoimintaa.
- Koulutusten tulee olla avointa ja voittoa tavoittelematonta.
- Koulutukset on suunnattu aikuisille.
- Koulutus toteutetaan ryhmäopetuksena, jonka vähimmäiskesto on yksi opetustunti.
- Koulutukset voivat olla toteutusmuodoiltaan kursseja, luentoja, seminaareja. Niitä voidaan toteuttaa lähi-, etä-, tai hybridikoulutuksena. Vertaisopintoryhmät eivät enää täytä kriteereitä.
- Koulutukset eivät saa kuulua toisen oppilaitoksen opetusohjelmaan. Koulutus ei voi olla osa tutkintoon johtavaa koulutusta tai tuoda lupaa ammatinharjoittamiseen.
- Organisaation sisäinen henkilöstökoulutus, ammatillinen lisäkoulutus, ei voi olla osa Siviksen vapaan sivistystyön opetusohjelmaa.
Tuki koulutuksille vuonna 2024 on 35 € / opetustunti (45 min) ja Siviksen tuki voi olla enintään 55 % toteutuneista kuluista. Koulutusten hallinnointi käy kätevästi Sivisverkossa, joka on Siviksen koulutuksen
hallinnointijärjestelmä.
Lue lisää
Autismiliiton käytäntö
Kenen tulisi hakea Sivistunnukset?
- Yhdistyksen järjestettävästä toiminnasta vastaavien eli niiden, jotka pääsääntöisesti järjestävät tilaisuuksia, koulutuksia ym. Kuka voi käyttää tunteja?
- Autismiliiton KAIKKI jäsenyhdistykset ml. kaksi- ja kolmikantayhdistykset.
- Mistä / keneltä lisätietoa
- Autismiliitossa auttaa Pia-Maria (pääkäyttäjä), Siviksessä voit olla yhteydessä Autismiliiton nimettyyn yhteyshenkilöön Meri Norolaan tai koulutusassistentteihin
Hallinnointi on helppoa
Koulutukset ja vertaisopintoryhmät hallinnoidaan Sivisverkossa, Opintokeskus Siviksen omassa
koulutuksenhallintajärjestelmässä. Sivisverkkoon pääset alla olevan linkin kautta
Ennen koulutusta tehdään suunnitelma.
Suunnitelmia voi tehdä aikaisintaan 6 kk ennen tilaisuutta tai viimeistään edellisenä päivänä. Suunnitelmaan kirjataan koulutuksen nimi, ajankohta, tavoitteet, kohderyhmä ja ohjelma jne. Sivisverkkoon ei tarvita mitään tietoa, mikä ei muutoinkin olisi tiedossa tai suunniteltu ennen koulutuksen järjestämistä. Huomioi koulutukseen ilmoittautumisessa vaadittavat kerättävät tiedot osallistujista: etunimi, sukunimi, sähköpostiosoite, sukupuoli, syntymävuosi, äidinkieli, koulutustausta ja pääasiallinen toiminta. Ilmoittautumisen voi toteuttaa myös Sivisverkon kautta, jolloin tiedot tulevat automaattisesti.
Koulutuksen jälkeen tehdään selvitys.
Selvitykseen merkitään osallistujien tiedot ja toteutuneet kulut sekä tarkistetaan vielä ohjelma ja opetustunnit. Yli 6 tunnin koulutuksista tarvitaan aina osallistujien etunimi, sukunimi, sähköpostiosoite ja sukupuoli. Koska Sivis on oppilaitos, koulutuksista toimitetaan tilastotiedot vuosittain tilastokeskukselle sekä raportti toiminnasta rahoittajilleen.
Mitä seuraavaksi: tee omat tunnukset Sivisverkkoon!
Varaa saataville henkilökohtaiset pankkitunnukset. Tunnusten tekemisen yhteydessä henkilön täytyy tehdä vahva sähköinen tunnistautuminen, koska järjestelmä liikuttelee rahaa Siviksen tililtä koulutuksen järjestäjän tilille. Robotit älkööt siis vaivautuko. Tärkeää on hakea käyttäjätunnusta omaan yhdistykseen. Jokaisessa organisaatiossa / yhdistyksessä on hyvä olla vähintään yksi yhdistyksen vastuuhenkilö, joka pääsee lisäämään tilinumeron ja yhteyshenkilön tiedot. Koulutuksen vastuuhenkilö on perustason tunnus, jolla voit tehdä omia koulutuksia Sivisverkkoon. Tunnusten tekemisen jälkeen pääset kirjautumaan Sivisverkkoon ja tekemään koulutuksen suunnitelman!
Rohkaisua ja ohjeita
Pääset Sivisverkossa helposti alkuun. Olemme myös koonneet ohjeita työn helpottamiseksi. Ohjeet löytyvät helposti Sivisverkon kirjautumissivulta. Löydät sieltä koulutuksen ohjeet, jossa on kuvakaappausten avulla kerrottu koulutusten hallinnoinnista. Ohjeen ensimmäisenä kohtana on tunnusten
hakeminen. Samasta paikasta löydät myös video-ohjeita sekä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Nettisivulta voit tilata SivisNYT-uutiskirjeen sähköpostiisi
Teksti: asiantuntija Virpi Markkanen virpi.markkanen(at)ok-sivis.fi, p. 050 374 5869, Pia-Maria Topi pia-maria.topi(at)autismiliitto.fi, p. 050 406 38 33