Käypä hoito -suositus autismikirjolle on julkaistu
Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin julkaisema tuore Autismikirjon häiriön Käypä hoito -suositus keskittyy autismikirjon tunnistamiseen, diagnostiikkaan ja kuntoutukseen lapsilla, nuorilla ja aikuisilla. Tämä on merkittävä askel autismikentällä, sillä Suomessa ei tähän asti ole ollut kansallista suositusta autismikirjosta.
– Autismikirjon tunnistaminen, toimintamallit sekä hoitopolut ovat vaihdelleet paljonkin eri puolella Suomea. Käypä hoito -suositus autismikirjosta on laaja-alainen tietopaketti, joka pohjautuu uusimpaan tutkimustietoon. Jatkossa lääkärit, sote-ammattilaiset sekä muutkin autismikirjon ihmisten kanssa työskentelevät voivat hyödyntää päätöksenteon ja toiminnan tukena Käypä hoito -suositusta, iloitsee Autismiliiton toiminnanjohtaja Satu Taiveaho.
Autismikirjon Käypä hoito -suosituksen laatimisessa uutta oli, että suositusta laativan työryhmän rinnalla kokoontui autismikirjon ihmisistä ja heidän läheisistään koottu yhdeksänhenkinen viiteryhmä. Viiteryhmä seurasi ja kommentoi Käypä hoito -suosituksen laatimista. Viiteryhmällä kuten myös Autismiliitolla oli mahdollisuus antaa lausunto suositusluonnoksesta. Viiteryhmässä esille nousseita asioita pääsee lukemaan Käypä hoito -suosituksen lisätietoa-osiosta: Autismikirjon häiriö -potilasviiteryhmässä esille nousseita asioita.
Kuntoutuksessa huomio ympäristön mukauttamiseen
Käypä hoito -suosituksessa todetaan, että autismikirjon häiriöön liittyy suurentunut riski moniin somaattisiin ja neurologisiin sairauksiin sekä psykiatrisiin häiriöihin. Autismikirjon monimuotoisuuden ja toimintakyvyn vaihtelun vuoksi eri osa-alueilla korostetaan autismikirjon diagnostiikassa moniammatillisen yhteistyön tärkeyttä.
Suosituksen mukaan kuntoutuksessa on keskeistä riittävät arjen tukitoimet sekä ympäristön esteettömyys ja muokkaus toimintakykyä tukevaksi. Kuntoutuksen tarkoituksena on tukea yksilön toimintakykyä, omien tavoitteiden saavuttamista ja vahvistaa myönteistä minäkuvaa.
Työryhmä on suosittelee autismikirjon Käypä hoito -suosituksessa hoidon porrastamista hyvinvointialueilla niin, että jokaisella hyvinvointialueella laaditaan ja otetaan käyttöön selkeä autismikirjon diagnostiikkaa, hoitoa ja kuntoutusta koskeva ohjeistus ja alueellisen hoitoketjun kuvaus.
Suositus lisää autismitietoa
Satu Taiveaho haluaa kiittää Käypä hoito -suosituksen työryhmää hyvästä työstä, ja myös siitä, että useat liiton lausunnossa esille nostetut asiat oli huomioitu lopullisessa suosituksessa.
– Käypä hoito -suositus on merkittävä askel autismitiedon lisäämisen, autismin paremman tunnistamisen ja epätasa-arvon poistamisen suuntaan. Erityisen hienoa on, että myös viiteryhmä on ollut mukana suositustyön prosessissa, Taiveaho summaa.
Puheenjohtajana autismikirjon Käypä hoito –suosituksen työryhmässä toimi lastenpsykiatrian erikoislääkäri Hanna Raaska, joka toimii osastonylilääkärinä HUS:n Lasten ja nuorten sairaalan lasten neuropsykiatrian yksikössä. Työryhmään kuuluivat lisäksi Marie Korhonen, Terhi Koskentausta, Anna Koskinen, Sari Kujanpää, Tuulia Lepistö-Paisley, Sami Leppämäki, Marja-Leena Mattila, Anne Sarajuuri, Maria Sumia, Mia Tapiola, Laura Timonen-Soivio, Virpi Vauhkonen sekä Arja Tuunainen Käypä hoito -toimittajana.