Siirry sisältöön
Haku Lahjoita
Numero 3/2020 Vinkkejä arkeen

Is aoibhinn liom Seamus *

Seamus Finnigan - vain yksi Harry Potter -sivuhahmoista, mutta minulle suurin erityisen kiinnostuksen kohteeni. Hahmo, josta saan rauhaa, kun ahdistaa, ja hahmo, josta tiedän ihan kaiken. Osaan ulkoa.

Kerään Seamusista kuvia ja materiaalia. Laitan ne kansioon, johon tulee kaikki, mikä liittyy Seamusiin. Hyllyllä on Seamusin taikasauva ja laukussa Lego-ukkeli Seamusista, jota tykkään kantaa käsissä. Netti on täynnä kivoja videoita ja kuvia Seamusista, joita katson ja usein unohdun niihin. Teen myös cosplay-asua.

Olen hyvin onnellinen, kun saan keskittyä tähän ekkoon, joka on pysynyt jo yli kymmenen vuotta. Se alkoi joskus, kun olin teini-ikäinen, mutta silloin hävetti, kun muut ihmettelivät, miten yksi hahmo voi kiinnostaa niin paljon, ja lakkasin puhumasta asiasta moneksi vuodeksi.

Se hauska rehellinen sivupersoona

Suurimman kiintymyssuhteen loin juuri kirjan hahmoon. Poikaan, jota ei ole eikä tarvitse olla olemassa. Seamus on äärettömän kiinnostava hahmo ja siksi tosi tärkeä. Saan hänestä paljon energiaa. Varavirta, olen monesti sanonut.

Seamus oli se hauska, rehellinen sivupersoona, joka vetosi minuun. Elokuvissa hän on toki suloinen, mutta kirjoissa hän on paljon syvempi hahmo. Minä pidän hahmosta itsestään, etenkin kirjoissa. Minuun vetoaa Seamusin utelias, hieman pessimistinen ja humoristinen luonne. Elokuvien vitsi Seamusista pyromaanina on hauska.

Suurin unelmani on ollut monta vuotta tavata Devon Murray, joka näytteli Seamusia kaikissa Potter-leffoissa. Tahtoisin sanoa hänelle, kuinka tärkeä hahmo minulle on. Joskus näen unia, että puhun Devonin kanssa Seamusista. Devon Murray on lempinäyttelijäni, koska hän näytteli Seamusia, vaikka jotkut luulevat, että fanitan Devonia, mutta en fanita.

Seamus on olemassa avatessani kirjan tai katsoessani jotakin Potter-elokuvista. Hän on olemassa kirjoittaessani fanfictionia. Minun ei tarvitse luopua Seamusista. Enkä enää haluakaan.

Kirjan hahmo voi olla rauhoittava, lempihahmo ja erityisen kiinnostuksen kohde, vaikka läpi elämän. Siksi, nyt ja aina, Seamus Finnigan. Enää ei hävetä.

* Is aoibhinn liom Seamus tarkoittaa iiriksi ”rakastan Seamusia”.


Teksti ja kuvat: Nita Halonen

Kirjoittaja Nita Halonen on 25-vuotias oululainen. Hänen ekkonsa on Seamus Finnigan, Harry Potter -sarjan sivuhahmo. Nita kertoo, ettei autismikirjossa ole mitään erityisen huonoa tai erityisen hyvää. Se vain on se, millainen hän on.

Artikkeli on julkaistu Autismi-lehdessä 3/2020.