Siirry sisältöön
Haku Lahjoita
Henkilötarinat

Joukkoliikenteestä kiinnostunut Joel pääsi kokeilemaan unelma-ammattiaan

Joukkoliikenteestä kiinnostuneen kasiluokkalaisen Joelin unelma toteutui, kun hän pääsi TET-harjoitteluun HSL:ään. Harjoittelu sujuu hyvin, kun työyhteisö osaa valmistautua etukäteen erityisnuoren tarpeisiin.

Joel istuu tuolissa.
14-vuotiaan Joelin erityisenä mielenkiinnon kohteena on joukkoliikenne. Hän käy useamman kerran vuodessa ystävänsä kanssa lauantaisin kiertämässä Helsingin seudun liikennereittejä. Ystävykset katsovat etukäteen sopivan reitin kierrettäväksi ja lähtevät kahdestaan matkaan. Koko lauantaipäivä voi hujahtaa linja-auton, ratikan, junan ja metron kyydissä.

”Kaikki reitit käyvät, paitsi Suomenlinnan lautta. Suomenlinnasta ei pääse kuin takaisin Kauppatorille tai Katajanokalle. Se on vähän tylsä juttu”, Joel kertoo.

Erityinen mielenkiinnon kohde sai Joelin hakemaan TET-harjoitteluun Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymään (HSL). Hän halusi päästä näkemään, millaista työtä Suomen laajin joukkoliikenteen järjestäjä tekee. Viikko vierähti nopeasti, ja Joel summaa harjoittelun tunnelmia.

”Työnteko täällä vaikuttaa oikein mukavalta. Tästä harjoittelusta on annettava pelkkää positiivista palautetta.”

Ensimmäisenä harjoittelupäivänä Joel pääsi mittausauton kyytiin mittaamaan pysäkkien välejä ja koordinaatteja. Näistä mittauksista saatuja tuloksia HSL hyödyntää mm. reittioppaassaan. Viikon aikana Joel tutustui myös liikennetarkastajien työhön seuraamalla, miten reittinumero 24:n poikkeusreitti kulkee Töölössä. Työtehtäviin on mahtunut myös toimistotöitä, kuten uusilla metroasemilla jaettavien kyselylomakkeiden niputtamista.

Joelille mieluisin tehtävä oli, kun hän pääsi tekemään Kalasataman terveyskeskukseen kulkutapatutkimusta yhdessä tutkimusavustajien kanssa. Terveyskeskuksen asiakkailta kyseltiin, miten ja mistä he ovat terveyskeskukseen tulleet.

Joel ja Katja seisovat vierekkäin ja katsovat kameraan.
Joel ja HSL:n ryhmäesimies Katja Onnenlehto ovat molemmat sitä mieltä, että harjoittelu on sujunut hyvin. Yhtään tylsää hetkeä ei harjoitteluun ole mahtunut.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Joelin TET-harjoittelun ohjaaja ja HSL:n ryhmäesimies Katja Onnenlehto kertoo, ettei HSL:llä ole aiemmin ollut erityisnuoria harjoittelussa. Onnenlehdon mielestä harjoittelun onnistumiseen vaikutti etukäteen valmistautuminen ja viikon työtehtävien suunnitteleminen hyvissä ajoin. Myös tiivis yhteydenpito Joelin äitiin on auttanut työyhteisöä valmistautumaan nuoren tarpeisiin.

”Olemme viestitelleet ja soitelleet Joelin äidin kanssa ennen harjoittelua, miten otamme työharjoittelun aikana huomioon Joelin autismin. Avain juttu on ollut se, että tiedetään toimia oikein, antaa ohjeistuksia ja koostaa päivä oikealla tavalla.”

Jos mieluinen TET-harjoittelupaikka on hakusessa, Onnenlehto neuvoo olemaan ajoissa liikkeellä. Työ HSL:ssä on hektistä, joten kalenteriin on hyvissä ajoin varattava aikaa harjoittelun suunnitteluun ja järjestämiseen.

Joelille harjoittelu on ollut niin mieluinen, ettei häntä huvittaisi mennä takaisin koulunpenkille. TET harjoittelun myötä löytyi tuleva ammattikin.

”Erityisesti haluaisin suunnitella liikennereittejä,” Joel kertoo.

Onneksi kesäloma häämöttää jo edessä. Partiota harrastavalla Joelilla on vieläpä erityinen syy odottaa kesää ­– elokuussa hänestä tulee sudenpentujen partionjohtaja.

Teksti ja kuvat Sini Rantanen,
Autismi- ja Aspergerliitto