Siirry sisältöön
Haku Lahjoita
Numero 4/2022 Tuki ja kuntoutus

Kelan kuntoutuksesta on moneksi

Neuropsykiatrisiin häiriöihin liittyvä kuntoutustarve on lisääntynyt viime vuosina, ja Kela on myös kehittänyt kohderyhmän kuntoutusta määrätietoisesti. Uusimmat palvelut, LAKU-perhekuntoutus ja nuorten Oma väylä -kuntoutus ovat osoittautuneet sopeutumisvalmennuskurssien ohella suosituiksi palveluiksi, ja vakiintuneet osaksi Kelan kuntoutuspalveluiden valikkoa.

Mutta mitä nämä kuntoutuspalvelut ovat, ja mitä kaikkea Kelalla on tarjota henkilölle, jolla on todettu autismikirjon häiriö?

Kaksi ihmistä keskustelemassa. Toinen heistä tekee samalla muistiinpanoja.
Kuva: Kela

Perhekurssit

Kelan järjestämälle sopeutumisvalmennuksen perhekurssille osallistuminen voi olla ajankohtaista esimerkiksi silloin, kun lapsen diagnoosi on tuore tai perhe tarvitsee keinoja autismikirjolle kuuluvan lapsen kanssa toimimiseen. Tarjolla on kaksi kurssia, joista lievä tai keskivaikea autismikirjon häiriö -kurssi soveltuu lapsille, joilla on todettu esimerkiksi Aspergerin oireyhtymä. Varhain alkavat ja vaikea-asteiset autismikirjon häiriöt -kurssi on tarkoitettu lapsille, joilla on todettu autismikirjon häiriön lisäksi kehitysvammaisuus. Kursseilla perheillä on mahdollisuus löytää omia vahvuuksiaan, saada tietoa ja olla vuorovaikutuksessa muiden perheiden kanssa.

LAKU-perhekuntoutus

Suositun LAKU-perhekuntoutuksentavoitteena on lisätä 5–15-vuotiaan lapsen tai nuoren kasvuun ja kehitykseen liittyvää tietoa ja saada keinoja arjen sujumiseen sekä haastavista tilanteista selviytymiseksi. Lisäksi päiväkoti tai koulu saavat konkreettisia keinoja, joiden avulla he voivat tukea lasta tai nuorta päiväkodin tai koulun arjessa sekä hänen toimiessaan kavereidensa kanssa. Perhekuntoutus kestää 1,5 vuotta, ja siihen sisältyy kuntoutuskäyntejä perheen arkiympäristössä, kuntoutusviikonloppuja sekä yhteispalavereja lapsen tai nuoren verkoston kanssa.

Oma väylä -kuntoutus

Oma väylä -kuntoutuksessavahvistetaan 16–29-vuotiaiden nuorten opinnoissa ja työelämässä tarvitsemia valmiuksia ja taitoja. Kuntoutus on kohdennettu nuorille, joilla on todettu adhd tai autismikirjon häiriö ilman kognitiivisen kehityksen häiriötä. Vuoden kestävään Oma väylä -kuntoutukseen sisältyy yksilöllisiä tapaamista ja ryhmätapaamisia, joiden tavoitteena on tukea nuoren opiskelu- ja työelämävalmiuksia, vahvistaa hänen itsetuntoaan, antaa hänelle keinoja tunnistaa neuropsykiatrisen häiriön aiheuttamia oireita ja käyttäytymistä ja harjoittaa vuorovaikutustaitoja sekä tarjota vertaistukea. Lisäksi nuoren läheisellä on mahdollisuus osallistua läheisten ryhmätapaamisiin.

Neuropsykologinen kuntoutus

Neuropsykologisen kuntoutuksentavoitteena on edistää opintojen edistymistä, työelämässä pysymistä ja työelämään siirtymistä tai palaamista. Lisäksi neuropsykologisella kuntouksella pyritään tukemaan asiakkaan kehitystä ja mahdollistaa työstä, opiskelusta tai muista arjen toiminnoista suoriutumista. Neuropsykologiseen kuntoutukseen hakemiseen tarvitaan neuropsykologin tekemä tutkimus.

Moniammatillinen yksilökuntoutus

Moniammatillisen yksilökuntoutuksen tavoitteena on parantaa tai ylläpitää arjen, työn ja opiskelun sujuvuutta häiriöstä huolimatta tilanteessa, jossa asiakas tarvitsee yksilöllisempää kuntoutuksen suunnittelua ja toteutusta. Tällöin hänellä voi olla autismikirjon vuoksi oikeus yleis- ja neurologiseen yksilökuntoutukseen. Kuntoutus toteutetaan jaksotetusti ja se järjestetään kuntoutuslaitoksessa, jossa voi tarpeen mukaan myös yöpyä. Kuntoutus sisältää sekä yksilöllistä että ryhmämuotoista ohjelmaa.

Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen terapiat

Kela järjestää alle 65-vuotiaille vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkaille erilaisia yksilöllisesti suunniteltuja terapioita, kuten fysioterapiaa, toimintaterapiaa, puheterapiaa, musiikkiterapiaa, ratsastusterapiaa sekä psykoterapiaa.

Lisätietoa kuntoutuksen hakemisesta

  • Kuntoutuksen hakemiseksi tarvitaan lääkärinlausunto B tai vastaavat tiedot sisältävä lääketieteellinen selvitys sekä Kelan kuntoutushakemuslomake.
    – neuropsykologista kuntoutusta haettaessa tarvitaan lisäksi neuropsykologinen tutkimus
  • Lisätietoa kuntoutuksesta ja hakemuslomakkeet löytyvät Kelan internet-sivuilta.
  • Voit soittaa Kelan palvelunumeroon 020 692 205 tai asioida Kelan palvelupisteessä
  • kuntoutuskurssihaku (sopeutumisvalmennuskurssit)
  • palveluntuottajahaku (LAKU-perhekuntoutus, neuropsykologinen kuntoutus, Oma väylä -kuntoutus, moniammatillinen yksilökuntoutus)


Teksti Ville Räty
Kuva Kela

Artikkeli on julkaistu Autismi-lehdessä 4/2022.

Aiheeseen liittyvää

Kaksi ihmistä istuvat pöydän ääressä ja keskustelevat, toinen heistä tekee muistiinpanoja. Kela-kuntoutusta nuorille