Koira-avusteista työtä vastuullisesti
Eläinavusteisuuden, etenkin koirien, hyödyntäminen sosiaali-, terveys- ja opetusaloilla on lisääntynyt merkittävästi viimeisten vuosien aikana ja eläinavusteisuus on ollut myös paljon esillä mediassa. Median näkökulma aiheeseen on lähes poikkeuksetta se, kuinka koiran läsnäolosta on hyötyä asiakkaille.
On kuitenkin ehdottoman tärkeää nostaa esille myös se, että koira-avusteinen työ tulee aina olla toteutettu laadukkaasti ja vastuullisesti. Ei ole yhdentekevää kuka koira-avusteista työtä toteuttaa ja minkä koiran kanssa.
Koira-avusteisen työn näkyvyyden lisääntyminen ja kasvanut suosio ovat tuoneet mukanaan ikävänä lieveilmiönä sen, että kaikilla kentällä työskentelevillä sosiaali-, terveys- ja opetusalan ammattilaisilla ei ole eläinavusteisen työn täydennyskoulusta ja kaikkia näiden ammattilaisten kanssa työskenteleviä koiria ei ole testattu työhön sopiviksi. Tällöin työskentelyä ei voida pitää laadukkaana eikä vastuullisena.
Koulutus luo edellytykset toiminnalle
Koira-avusteinen työskentely ei ole vain sitä, että sosiaali-, terveys- tai opetusalan työntekijä ottaa koiransa mukaan töihin, vaikka helposti näin voisi kuvitella. Työntekijän on koiran kanssa työskennellessä jatkuvasti huomioitava sekä koiran hyvinvointi että koiran ja asiakkaan turvallisuus, sillä vastuu näistä asioista on hänellä.
Kun työntekijä on käynyt eläinavusteisen työn täydennyskoulutuksen, hän on perehtynyt eläinavusteisen työn teoriapohjaan ja käytänteisiin ja työtä ohjaaviin eettisiin periaatteisiin. Hänellä on tietämystä eläimien elekielestä ja käytöksestä, eläimien terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimisestä työnteon näkökulmasta. Hänellä on myös osaamista eläimen kouluttamiseen positiivisesti vahvistamalla ja siitä, kuinka nämä kaikki ovat yhteydessä turvallisen eläinavusteisen työn toteuttamiseen sekä asiakkaan että eläimen näkökulmasta.
Ammattilaisen toteuttama eläinavusteinen työskentely on aina tavoitteellista. Koiran hyödyntäminen asiakkaan kanssa tehdyssä työssä on aina tarkkaan mietitty ja hyödyt ja haitat arvioitu ennen työskentelyn aloittamista.
Koiran soveltuvuus täytyy testata
Koira, joka työskentelee omistajansa kanssa sosiaali-, terveys- tai opetusalalla tulee aina olla testattu työhön soveltuvaksi sellaisen tahon toimesta, joka järjestää soveltuvuustestejä sosiaali-, terveys- ja opetusalalla työskenteleville koirille. Koiran omistaja ei ole oikea henkilö arvioimaan oman koiransa soveltuvuutta työntekoon.
Mukava ja hyvä kotikoira ei automaattisesti ole soveltuva työhön.
Testeissä koira-alan ammattilaiset arvioivat koiraa kokonaisvaltaisesti. Mukava ja hyvä kotikoira ei automaattisesti ole soveltuva työhön. Siksi koiran testaaminen ulkopuolisen toimesta on tärkeää. Työtä tekevän koiran tulisi myös olla peruskoulutettu ja jotkin alan tahot testaavat soveltuvuuden lisäksi myös koiran tottelevaisuutta.
Huomio palvelun vastuullisuuteen
Eläinavusteisesti toteutettavien palveluiden valvonta ei ole Suomessa minkään tahon vastuulla, mikä mahdollistaa kouluttamattomien työntekijöiden toiminnan ja testaamattomien koirien käytön kentällä. On tärkeää, että jokainen eläinavusteisuuden kanssa tekemisissä oleva kiinnittää huomiota vastuullisuuteen. Vastuu ammatillisesti tuotettavan palvelun laadusta on eläinavusteista työtä toteuttavalla henkilöllä, eläinavusteisia palveluita myyvällä taholla sekä myös palveluita hankkivalla taholla.
Koirilla tiedetään olevan positiivisia vaikutuksia autismikirjon ihmisille ja tämän vuoksi Suomessa koulutetaan jatkuvasti uusia autismikoiria, jotka ovat autististen lasten vanhempien avuksi koulutettuja koiria, jotka asuvat perheessä ja auttavat perhettä arjessa. Lisäksi autisti voi saada koira-avusteista tukea sosiaali-, terveys- tai opetusalan henkilöltä esimerkiksi koulukoiran, koira-avusteisen ammatillisen tukihenkilötyön, koira-avusteisesti toteutettavan Oma-Väylä kuntoutuksen tai koira-avusteisen neuropsykiatrisen valmennuksen muodossa.
Positiivisia vaikutuksia
Kansainvälisten tutkimusten mukaan merkittävimmät hyödyt ammattilaisen toteuttamasta koira-avusteisesta työstä voivat olla sosiaalisen kanssakäymisen laadun ja määrän lisääntyminen, kommunikaation lisääntyminen, haastavan käyttäytymisen vähentyminen, positiivisten tunteiden lisääntyminen ja stressin vähentyminen. Jotta nämä hyödyt ovat jatkossa mahdollisimman monen autismikirjon ihmisen saatavilla, on tärkeää, että me huolehdimme nyt koira-avusteisen työn vastuullisuudesta ja laadukkuudesta.
Kirjoittaja Päivi Keskitalo (sosionomi, AMK) on kuntoutuskoiraohjaaja ja neuropsykiatrinen valmentaja. Heli Räikkönen (sosionomi, AMK) työskentelee neuropsykiatrisena valmentajana.
Teksti Päivi Keskitalo ja Heli Räikkönen
Kuva Anna Anttila
Artikkeli on julkaistu Autismi-lehdessä 2/2023