Siirry sisältöön
Haku Lahjoita
Numero 3/2024 Tutkimus

Monenlaisia tulokulmia autismitutkimukseen  

Huhtikuussa 2024 pidettiin järjestyksessään toinen Autismikirjon tutkimus Suomessa -webinaari. Webinaarissa esiteltiin ajankohtaista kotimaista autismitutkimusta. Pyrkimyksenä oli koota yhteen tutkijoita ja muita autismikirjon tutkimuksesta kiinnostuneita henkilöitä ja tahoja.

Nainen kirjoittaa tussilla lasiin, jossa on värikkäitä laatikoita ja muistiinpanoja.
Kuva: Adobe Stock

Tapahtuma oli osa Autismitutkimuksen verkoston toimintaa. Autismitutkimuksen verkosto on yhteistyöverkosto tutkijoille, autismikirjon ihmisille ja heidän läheisilleen sekä ammattilaisille.   

Kolme teemakokonaisuutta

Webinaarissa kuultiin alustuksia kolmesta eri teemakokonaisuudesta: työelämästä, sosiaalisuudesta ja vuorovaikutuksesta sekä arjen haasteista ja kuntoutuksesta. Kustakin teemasta oli kaksi tutkijoiden pitämää alustusta, joita seurasi teemaan perehtyneen autismikirjolaisen kommenttipuheenvuoro.

Tutkimusalustukset käsittelivät siirtymää korkeakoulusta työelämään, autismikirjon aikuisten moninaisia työelämäpolkuja, lasten varhaista sosiaalista tarkkaavuutta, autismikirjolla olevien varhaisnuorten puheen ja kommunikaation piirteitä, autismikirjon lapsia kiusaamiselle altistavia tekijöitä ja pienten autismikirjon lasten kuntoutukseen liittyvää vanhempainohjausinterventiota. 

Webinaari herätti paljon kiinnostusta. Päivän aikana webinaarissa oli läsnä jatkuvasti noin 200 henkilöä. Valtaosa palautekyselyyn vastanneista kertoi webinaarin tarjonneen uutta tietoa. Webinaari sai kiitosta teemojen monipuolisuudesta ja erilaisista tulokulmista sekä alustajien ja kommenttipuheenvuoron pitäjien asiantuntemuksesta. Erityisen tärkeänä pidettiin sitä, että autististen asiantuntijoiden kommenttipuheenvuorot olivat kiinteä osa webinaarin ohjelmaa ja mahdollistivat autistien näkökulmien esilletuonnin. 

Vilkas keskustelu

Webinaarin aikana käydyssä keskustelussa pidettiin hyvänä sitä, että autistien oma näkökulma tuli hyvin esiin työelämään liittyvän teeman tutkimuksissa. Monet autismikirjolla olevat webinaarin osallistujat toivoivat, että autistien näkökulmaa huomioitaisiin enemmän myös lapsiin ja nuoriin liittyvässä tutkimuksessa.

Valtaosa palautekyselyyn vastanneista piti webinaarin ilmapiiriä avoimena ja keskustelu kävikin webinaarin chatissa vilkkaana. Webinaarin aikana korostettiin kaikkia osallistujia ja erilaisia näkemyksiä edustavien henkilöiden kunnioittamista ja turvallisen ilmapiirin tärkeyttä. Osa palautekyselyyn vastanneista koki chat-keskustelun ilmapiirin kuitenkin ajoittain hyökkääväksi. Kunnioittavan ja turvallisen ilmapiirin luomiseen pitäisi tulevien webinaarien suunnittelussa panostaa edelleen. 

Eri tahoja yhteen tuovat tapahtumat mahdollistavat vuoropuhelun ja molemminpuolisen ymmärryksen lisääntymisen. Olisikin tärkeää miettiä, millaiset käytännön järjestelyt edesauttaisivat niitä parhaiten.

Lisää ymmärrystä ja yhteistyötä

Tutkijoiden on tärkeää tuntea eri tulokulmista tehtävää autismitutkimusta. Tämä tukee tieteen kehittymistä ja tutkijoiden verkostoitumista. Tutkijoiden on tärkeää myös kuulla ja ymmärtää, millaisia näkökulmia autismiyhteisöillä on tieteelliseen tutkimukseen ja millaisia teemoja he toivoisivat tutkittavan. Tällaiset eri tahoja yhteen tuovat tapahtumat mahdollistavat myös tutkijoiden ja autismikirjon henkilöiden välisen yhteistyön kehittämisen osallistavan tutkimuksen ja kanssatutkimuksen keinoin. Tapahtumat lisäävät myös tutkijoiden ja autismikirjon parissa toimivien ammattilaisten välistä tiedonvaihtoa, mikä voi muun muassa nopeuttaa tieteellisen tiedon siirtymistä käytäntöön.   

Kiitämme kaikkia Autismikirjon tutkimus Suomessa 2024 –webinaarin alustajia, kommenttipuheenvuoron pitäjiä ja osallistujia! Annettua palautetta ja toiveita alustusten teemoista tullaan hyödyntämään mahdollisen seuraavan webinaarin suunnittelussa. Kiitos myös Autismiliitolle webinaarin käytännön järjestelyiden hoitamisesta sekä vapaaehtoisille chat-keskustelujen moderoijille. Tämän tekstin kirjoittajat olivat vastuussa webinaarin suunnittelusta.  

Lisätietoa Autismitutkimuksen verkostosta ja siihen liittymisestä saat Autismiliiton verkkosivuilta: https://autismiliitto.fi/autismi/autismitutkimuksen-verkosto/ (linkki avautuu uuteen välilehteen)

Ensimmäinen Autismikirjon tutkimus Suomessa –webinaari järjestettiin vuonna 2022. Voit lukea kyseisestä webinaarista lisää Autismi-lehden numerosta 4/2022: Lisää yhteistyötä autismikirjon tutkimukseen. (linkki avautuu uuteen välilehteen)

Kirjoittajat:  

Katja Dindar, Logopedian tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto & Kasvatustieteiden ja psykologian osasto, Itä-Suomen yliopisto  

Anniina Kämäräinen, Kasvatustieteiden ja psykologian osasto, Itä-Suomen yliopisto  

Annikka Suoninen, Autismiliiton koulutettu kokemusasiantuntija 

Artikkeli on ilmestynyt Autismi-lehdessä 3/2024.

Aiheeseen liittyvää

Pöydällä papereita diagrammeilla, posti-it -lappuja, läppäreitä ja ihmisten käsiä. Lisää yhteistyötä autismikirjon tutkimukseen