Naisten vaihdevuodet autismikirjolla
Vaihdevuodet ovat iso muutos naisen elämässä, mutta tutkimusta autismikirjon naisten vaihdevuosista ei juurikaan ole.
Vähäisissä tutkimuksissa on huomattu, että hormonaalisten muutosten vuoksi vaihdevuosien alkaminen voidaan kokea hyvin kaoottisena ja hämmentävänä elämänvaiheena, ja oireet voivat vaikeuttaa jokapäiväistä elämää. Autismidiagnoosin saaneet kuvaavat, että vaihdevuodet voivat vahvistaa omia erityispiirteitä ja luoda uusia haasteita.
Vaihdevuodet alkavat keski-iässä vaiheittain. Fyysisinä merkkeinä ovat kuukautisten epäsäännöllisyys ja sitten niiden poisjäänti. Yksilöllisesti myös kuumat aallot, unihäiriöt, ruokahalun muutokset, sydämen tykytykset sekä iho- ja limakalvomuutokset voivat vaikeuttaa omaa oloa.
Vaihdevuodet tuovat muutoksia myös mielen hyvinvointiin. Osittain johtuen fyysisistä ja hormonaalisista muutoksista naiset ovat kokeneet, että tunteet voivat olla masentuneita ja ahdistuneita, selkeä ajattelu häiriintyä sekä aistiherkkyydet lisääntyä ja voimistua. Muutoksia voi ilmetä myös ihmissuhteissa, kun sosiaalinen kommunikointi voi vaikeutua ja tunteiden hallintakaan ei ehkä onnistu kuten aiemmin. Seksuaaliset muutokset voivat liittyä vaihdevuosiin estrogeenitasojen laskiessa. Vaihdevuosioireet voivat tuntua hyvinkin raskailta, jopa ylivoimaisilta.
Vaihdevuosioireet voivat tuntua hyvinkin raskailta, jopa ylivoimaisilta.
Omien oireiden ja tuntemusten kuvailu voi tuntua vaikealta, jolloin avun hakeminen ei aina ole sujuvaa. Terveydenhuollon henkilökunnan ymmärrys autismikirjolla olevien naisten vaihdevuosikokemuksista voi olla vielä rajallista, silti tukea on saatavilla. Terveydenhuollon henkilökunnalta saadun tuen lisäksi merkityksellisenä on koettu vertaistuki samaa elämänvaihetta elävien naisten kanssa. Voi olla helpottavaa huomata, että ei ole yksin kokemustensa kanssa. Vaihdevuodet koskettavat jokaista naista; elämässä tapahtuu isoja muutoksia, jolloin on normaalia kokea hämmennystä.
Vertaiskokemuksia Suomesta
Niin autismi kuin vaihdevuodetkin koetaan hyvin yksilöllisesti. Haastattelemamme autismikirjon naiset kertoivat vaihdevuosien alkaneen melko yllättäen. Tietoa vaihdevuosista oli melko vaihtelevasti ennakkoon. Ensimmäisenä merkkinä koettiin usein autististen piirteiden vahvistuminen, esimerkiksi keskittyminen oli vaikeampaa ja aistiherkkyydet voimistuivat. Stressikynnys saattoi nousta herkemmin ja toiminnanohjaus usein vaikeutui. Arkeen nämä muutokset ovat voineet vaikuttaa huomattavan paljon. Sosiaaliset suhteet kapenivat, kun kuormittumisen vuoksi niiden ylläpito tuntui kuluttavalta. Kuitenkin jäljelle jääneet ystävyyssuhteet saattoivat jopa syventyä vaihdevuosien myötä. Tunteiden koettiin syvenevän ja vahvistuvan. Seksielämässä koettiin haasteita fyysisten muutosten takia.
Terveydenhuollossa autismidiagnoosia ei välttämättä osattu ottaa huomioon etenkään, jos diagnoosia ei ollut saatu vielä ennen vaihdevuosia. Muut mahdolliset diagnoosit saatettiin huomioida ja niihin saattoi olla tarjolla jopa vertaistukea. Terveydenhuollossa hormonilääkityksen saaminen on koettu helpoksi, mutta oikean annostuksen löytäminen ei aina ole ollut yksinkertaista. Muita oireita helpottavaksi keinoiksi on koettu aistikuormituksen vähentäminen esimerkiksi vastamelukuulokkeilla, hakeutumalla rauhallisiin tilanteisiin ja rauhoittamalla omaa elämänrytmiä. Oman elämän kuormituksen vähentäminen on ollut keskeinen hyvinvointia lisäävä tekijä. Vaihdevuosien keskellä elelevät saattavat pohtia, mistä tietää milloin vaihdevuoset ovat ohi ja millaista elämä on vaihdevuosien jälkeen.
Tekstin on kirjoittanut Sexpon seksuaalineuvonta-koulutuksen opiskelija osana koulutustaan.
Lähteet:
- www.adultandgeriatricautism.com/post/if-you-ve-experienced-worsening-of-the-autistic-experience-during-menopause-you-are-not-alone
- www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7376624/
- www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/aur.2534
- www.autismspectrumnews.org/hormonal-fluctuations-and-women-with-autism-a-call-for-increased-awareness-and-assessment/
Artikkeli on julkaistu Autismi-lehdessä 3/2022.