Stimmaus on nerokas tapa selvitä vauhdikkaassa maailmassamme
Toistava liike tai muu toiminta voi rauhoittaa autismin kirjon henkilöä silloin, kun aisti- tai tunnekuormitus käy voimille.
Kahdeksanvuotias Eelis Jokitie rakastaa käppyrän heilutusta. Hän heiluttaa esimerkiksi putkea tai tekokukkaa ja samalla narua yhteisessä tahdissa. Joskus naru on kiinni käppyrässä, toisinaan hän heiluttaa sitä aivan käppyrän vierellä. Heilutukseen liittyy erilaiset äänet ja melodiat, jotka sopivat heilutuksen tahtiin. Samalla Eelis liikkuu heilutuksen tahtiin. Hänellä on silminnähden hauskaa!
Käppyrän heilutuksen lisäksi Eeliksen stimmejä ovat keinuminen, jumppapallolla ja trampoliinilla pomppiminen, vesileikit ja pienten esineiden pompsahtelun katseleminen laatikossa.
Stimmaus on toistavaa liikettä tai muuta aistimuksia tuottavaa toimintaa, jolla autismikirjon ihminen pyrkii rauhoittamaan itseään silloin, kun ympäristöstä tai omasta kehosta tulee liikaa ärsykkeitä. Stimmailulla autismikirjon ihminen voi laukaista myös positiivisia jännitteitä. Tarkoituksena on hermoston rauhoittaminen ja ylikierroksilla käyvän hermoston palauttaminen lähemmäs normaalia tilaa.
Eelis stimmailee, kun hän on väsynyt tai rasittunut esimerkiksi ympärillä olevasta hälinästä.
Mikä on stimmaus?
- Stimmauksessa (engl. self-stimulation, stimming) kyse on toistavasta liikkeestä, tekemisestä, ääntelystä tai puheesta, jolla autismikirjon ihminen pyrkii rauhoittamaan itseään ja säätämään stressiä. Stimmailulla voidaan laukaista myös positiivisiin asioihin liittyviä jännitteitä.
- Stimmailu voi olla esim. hyppimistä, käsien räpyttelyä, heijaamista, pyörimistä, pureskelua, ääntelyä, äkillisiä huudahduksia, sanojen, fraasien tai numeroiden toistamista, jonkun esineen hypistelyä, valon tai liikkeen katselua – ihan mitä tahansa aistimuksia tuottavaa.
- Stimmailu on yleensä täysin harmitonta ja tuottaa autismikirjon ihmiselle hyvää oloa. Stimmausta ei kannata kieltää tai rajata, ellei se vahingoita ihmistä itseään.
- Koska autismikirjon ihmisten stimmailu poikkeaa usein totutusta, heidän stimmailuunsa voi liittyä sosiaalista häpeää. Häpeää voi poistaa lisäämällä ihmisten tietoisuutta stimmauksesta ja sen syistä.
– Kun leikimme yhdessä, hän välillä vetäytyy vuorovaikutteisesta leikistä stimmeihin ikään kuin levähtämään, jotta hän taas jaksaa vuorovaikuttaa meidän kanssamme. Stimmailu lievittää hyvin stressiä ja auttaa Eelistä keskittymään meidän muiden maailmaan taas hänelle sopivalla hetkellä, Eeliksen äiti Riikka Tuisku kertoo.
Stimmailun kautta poika myös pystyy säätelemään kehonsa tuntemuksia.
– Jos Eeliksestä tuntuu esimerkiksi siltä, että hänellä on energiaa kehossaan sillä hetkellä liikaa, stimmailun kautta hän pystyy säätelemään itseään ja purkamaan ylimääräistä energiaa pois.
Eelis stimmailee myös ihan omaksi huvikseen, koska sehän on hauskaa! Vanhemmat kertovat, että pojasta on ihana roiskuttaa vettä ilmaan ja katsella pisaroiden lentoa. Hän myös mielellään levittää vettä kädellään saunan oveen aivan kuin maalaten. Arvatenkin tämä maalaaminen tuntuu ihanalta hänen käsissään.
– Eeliksestä on upeaa katsella pienten esineiden pomppimista esimerkiksi laatikossa. Hän pyytää
aikuista heiluttamaan laatikkoa, jossa pienet pompulat tai kirjaimet pompsahtelevat heilutuksen
tahdissa. Aivan kuin pieni värikäs ilotulitus, isä Roni Jokitie kuvailee yhtä Eeliksen stimmeistä.
Miten suhtautua stimmailuun?
Suurin osa ihmisistä stimmailee. Kun hermostumme, saatamme leikkiä hiuksillamme, naputtaa kynnellä pöytää, heiluttaa jalkaa lattiaa vastaan. Tämä kaikki on sosiaalisesti hyväksyttyä stimmailua. Koska autismikirjon ihmisten stimmailu poikkeaa usein totutusta, siihen voi liittyä sosiaalista häpeää. Jotkut autismikirjon ihmiset kertovatkin piilottavansa stimmailuaan julkisella paikalla tai korvaavansa sen vähemmän huomiota herättävällä stimmillä. Stimmailu on yleensä täysin harmitonta ja tuottaa autismikirjon ihmiselle hyvää oloa. Stimmausta ei kannata kieltää tai rajata, ellei se vahingoita ihmistä itseään.
Eeliksen vanhemmat Riikka ja Roni suhtautuvat pojan stimmeihin hyvin myönteisesti. He näkevät, miten stimmailu rauhoittaa Eelistä ja auttaa jaksamaan esimerkiksi hälyisissä paikoissa, jotka voivat
tuntua hänestä kuormittavilta.
– Eelis näyttää iloiselta ja onnelliselta stimmaillessaan. Hän on hyvin innostunut ja kiinnostunut omasta stimmistään. Monesti stimmeihin liittyy ääniä, ilmeitä ja eleitä, jotka ovat myös innostuneita tai keskittyneitä, Roni-isä kuvailee.
Riikka ja Roni toteuttavat Eeliksen kanssa amerikkalaista Son-Rise -ohjelmaa, jonka ansiosta he ovat saaneet itsekin uppoutua Eeliksen stimmeihin. Vanhemmat stimmailevat yhdessä Eeliksen kanssa leikkituokion aikana aina, kun poika tarvitsee stimmaustauon.
– Näin vanhemmastakin stimmaus tuntuu todella rauhoittavalta ja rentouttavalta! Kun stimmiin todella perehtyy ja uskaltaa uppoutua lapsen rinnalla siihen, se on myös todella hauskaa! Esimerkiksi käppyrän heilutus kaikkine liikkeineen ja äänineen saa mielikuvituksen suorastaan lentoon, Riikka hehkuttaa.
Vanhempien mielestä Eeliksen stimmit ovat todella ihania, hauskoja ja uniikkeja.
– Ne tekevät Eeliksestä meidän Eeliksemme. Ja ne kaiken lisäksi ovat hänelle avuksi ja hyödyksi jokapäiväisessä elämässä. Nerokas tapa kaikin puolin selvitä vauhdikkaassa maailmassamme, Riikka toteaa.
Stimming on Kirsti Maulan Berliinissä vuoden 2022 alussa avautuva näyttely, joka koostuu kuudesta paperileikkuulla toteutetusta muotokuvasta. Muotokuvissa autismikirjon lapset toteuttavat heidän lempistimmejään. Töiden yhteydessä olevissa teksteissä lapsien vanhemmat kuvailevat miltä se heistä näyttää. Näyttelyn muotokuvissa esiintyvät mm. Eelis Jokitie sekä Kirsti Maulan tytär Asta. Stimmit poikkeavat toisistaan suuresti: numeroiden piirtämisestä ja CD:n pyörittämisestä laulamiseen ja vesileikkeihin. Ne ovat yhtä monimuotoisia kuin ovat autismikirjon ihmisetkin.
Näyttelyllä Maula haluaa tuoda näkyviin stimmailun positiivisen puolen: tämä on näiden lapsien keino leikkiä, ilmaista tunteitaan ja rauhoittua. Vaikka se ei olekaan totutun kaltaista, siinä ei ole mitään väärää. Tutustumalla lapsiemme stimmeihin voimme oppia ymmärtämään heitä entistä paremmin. Näyttely on nähtävissä myös netissä osoitteessa: www.stimming-exhibition.com 1.10 alkaen.