Miten lisätä perheiden kohtaamispaikkojen autismiystävällisyyttä?
Elokuun viimeisellä viikolla on vietetty Lastensuojelun keskusliiton Perheet keskiöön -toiminnan organisoimaa osallisuusviikkoa. Osallisuusviikko pyrkii tukemaan vanhempien ja monenlaisten perheiden osallisuutta ja kuulemista lapsiperheille suunnatussa toiminnassa, tuessa ja palveluissa. Perheet keskiöön -toiminta on mukana kehittämässä perhekeskusten ja kohtaamispaikkojen toimintaa koko Suomessa.
Autismiliitto järjesti osallisuusviikolla keskusteluillan perheille, jossa halusimme kuulla perheiden ajatuksia ja kokemuksia kohtaamispaikkojen autismiystävällisyydestä ja perheiden osallisuuden kokemuksista. Yhteisen keskustelun tavoitteena oli kohtaamispaikkojen toiminnan kehittäminen autismikirjon perheiden tarpeita vastaavammaksi.
Keskustelijoille osallisuus ja autismiystävällisyys merkitsivät jotain todella henkilökohtaista: tulla kuulluksi ja kohdatuksi täysin omana itsenään. Osallisuus autismikirjolla tarkoitti keskustelijoille sitä, että halutaan aidosti ajatella ja miettiä asioita autismikirjon ihmisen näkökulmasta eikä pidettäisi heidän toiveitaan turhina. Osallisuus toteutuu vain, jos ihmisellä on tosiasialliset mahdollisuudet olla tilassa, paikassa, toiminnassa mukana toisten kanssa.
Autismiystävällisyys koostuu pienistä teoista ja oikeasta asenteesta
Erityisesti autismiystävällisyys oli kuulijoiden mielestä sitä, että ympäristössä huomioidaan autismikirjon ihmisen herkät aistit, äänimaailmaan on kiinnitetty huomiota, tila on asettelultaan mietitty toiminnoittain ja se, että tilasta on mahdollisuus poistua erilliseen rauhalliseen tilaan. Struktuuri ja ennakointi toiminnassa tukee myös autismikirjon ihmisten osallisuutta.
Tiloihin tutustuminen rauhalliseen aikaan sekä toimintaan osallistuminen omassa tahdissa koettiin tärkeinä asioina. Myös erilliset aistiystävälliset tapaamiset pienemmissä ryhmissä voisivat tukea osallistumista. Toiminnasta tiedottaminen olisi tärkeää ja perheille olisi hyvä kertoa, millaisin keinoin autismikirjo huomioidaan kohtaamispaikassa.
“Osallisuus toteutuu vain, jos ihmisellä on tosiasialliset mahdollisuudet olla tilassa, paikassa, toiminnassa mukana toisten kanssa.”
Keskustelijat totesivat, että paljon on asioita tehtävänä, jotta autismikirjon ihmisten ja perheiden olisi helpompi olla osallisena kohtaamispaikkojen toiminnassa. Tärkeänä nousi esiin ihmisten asenne ja halu miettiä esteettömyyteen liittyviä asioita kohtaamispaikoissa. Asenteella on paljon merkitystä!
Keskustelu koettiin tärkeänä ja se herätti ajatuksia. Ideoita ja suunnitelmiakin kohtaamispaikkojen autismiystävällisyyden lisäämiseksi alkaa kehittyä jaettujen ajatusten pohjalta. Tämä on juuri yhteisen keskustelun tavoite ja tarkoitus.
Teksti Jaana Anttila, asiantuntija, Autismiliitto ry