Selvitys: Autismikirjon aikuiset tarvitsevat sosiaali- ja terveyspalveluita
Autismikirjon aikuiset tarvitsevat sosiaali- ja terveyspalveluita enemmän kuin mitä he saavat, selviää autismikirjon aikuisille ja heidän läheisilleen tehdystä selvityksestä. Selvitykseen vastanneista lähes 90 % koki tarvitsevansa tukihenkilöä / henkilökohtaista avustajaa, mutta heistä vain noin 40 %:lla oli sellainen.Autismi- ja Aspergerliiton hallinnoimassa ja RAY:n rahoittamassa Aktiivinen ikääntyminen autismin kirjolla -projektin kyselyssä selvitettiin yli 40-vuotiaiden autismikirjon henkilöiden ja heidän läheistensä elämäntilannetta sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöä. Selvityksen mukaan autismikirjon aikuiset tarvitsevat tukihenkilön lisäksi mm. ryhmäterapiaa ja neuropsykiatrista valmennusta.
– Vastanneista enemmistö kertoi tarvitsevansa sosiaali- ja terveyspalveluita, mutta alle puolet heistä oli saanut tarvitsemiaan palveluita, avaa projektipäällikkö Jarkko Utriainen kyselyn tuloksia.
Sen sijaan lähes 90 % vastanneista kertoi saavansa eniten tarvitsemaansa tukea läheisiltään.
– On luonnollista, että autismikirjon henkilöt saavat eniten tukea läheisiltään. Tämä voi kuitenkin myös kuormittaa läheisiä, jos muunlaista tukea ei ole tarjolla, selventää Autismi- ja Aspergerliiton puheenjohtaja, ohjaava opettaja Päivi Norvapalo.
Suurin osa kyselyyn vastanneista läheisistä kokikin psyykkistä ja sosiaalista kuormitusta. Avoimista vastauksista nousi esiin läheisten huoli hoidon saatavuudesta ja palveluiden laadusta.
– Tämän vuoksi on tuettava autismikirjon henkilöä riittävästi, jotta läheiset pystyvät tukemaan häntä jatkossakin. Läheisten suuri huoli on autismikirjon henkilön pärjääminen sen jälkeen, kun he eivät pysty enää antamaan tukea, korostaa Norvapalo.
Projektin yhtenä keskeisenä tavoitteena on autismikirjon henkilöiden ja heidän läheistensä ikääntymiseen liittyvien muutosten ja arjesta nousevien tarpeiden ja tuen tunnistaminen.
– Aihe on ainutlaatuinen, koska autismikirjon henkilöiden ikääntymisen mukanaan tuomista tuen ja palveluiden tarpeista tiedetään toistaiseksi vähän, Utriainen kertoo.
Mitä on ikääntyminen autismin kirjolla? -kysely toteutettiin projektissa syksyllä 2015. Kyselyyn vastasi 18 yli 40-vuotiasta autismikirjon henkilöä ja 56 saman ikäistä autismikirjon henkilön läheistä. Myöhemmin kysely laajennettiin koskemaan myös sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilökuntaa.
Palaa takaisin ”Tarinat”-sivulle.
Aihealueet
Lisää aiheesta
Liittyvät palvelut