Miten tukea autismikirjon ihmisen kommunikaatiota?
Sisällysluettelo
Klikkaamalla sisällysluettelon otsikoita siirryt sinua kiinnostavaan osioon tekstissä.
Jokaisella autismikirjon ihmisellä tulisi olla oikeus hyvään ja toimivaan kommunikaatioon. Autismikirjon ihmisillä on eriasteisia vaikeuksia sosiaalisessa kommunikaatiossa koko elämänsä ajan. Heillä on eriasteisia vaikeuksia ymmärtää ja tuottaa sekä sanallista että sanatonta viestintää. Autismikirjon ihminen voi tulkita puhuttua ja kirjoitettua kieltä hyvin kirjaimellisesti, eikä välttämättä havaitse esimerkiksi sarkasmia. Henkilö voi keskustellessaan toisen kanssa ilmehtiä tai elehtiä epätavallisesti ja hänellä voi olla vaikeuksia sekä käsitellä että muistaa puhuttua asiaa.
Jotkut autismikirjon ihmisistä kommunikoivat pääsääntöisesti puhumalla, toiset taas käyttävät puhetta tukevia ja korvaavia menetelmiä. Osa ikääntyneistä ja ikääntyvistä autismikirjon ihmisistä ei ole valitettavasti juurikaan saanut opastusta ja tukea kommunikaatioonsa. Toimivan ja yksilöllisen kommunikaatiokeinon löytäminen tulisikin olla keskeistä ja siihen on mahdollista panostaa vielä ikääntyneenkin henkilön kohdalla.
Ikääntymiseen liittyvät muutokset kommunikaatiossa
Ikääntymiseen liittyvät muutokset kuulossa ja näössä vaikuttavat autismikirjon ihmisen kykyyn kommunikoida ja voivat tuoda mukanaan uusia haasteita. Nämä muutokset tapahtuvat vähitellen, eikä autismikirjon ihminen välttämättä tule itse kiinnittäneeksi niihin huomiota. Olisikin hyvä tarkistuttaa näkö ja kuulo ajoittain, koska ikämuutoksia on mahdollista korjata apuvälineillä.
Ikääntyessä autismikirjon ihmisillä voi alkaa esiintyä kommunikaatiovaikeuksia. Nämä voivat ilmetä monin eri tavoin autismikirjon ihmisen käyttäytymisessä. Hän voi esimerkiksi vetäytyä entistä enemmän omiin oloihinsa tai kieltäytyä aikaisemmasta mukavasta toiminnasta tai harrastuksesta. Tällöin on syytä tarkistaa, onko käytössä oleva tuki kommunikaatioon riittävä ja tarvittaessa ottaa käyttöön uusia välineitä. Kommunikaatiovaikeudet voivat aiheuttaa myös haastavaa käyttäytymistä. Muutos autismikirjon ihmisen kommunikaatiossa voi olla merkki myös alkavasta muistisairaudesta.
Kommunikaation tukeminen
Tarjolla on useita eri mahdollisuuksia ja välineitä tukea ikääntyvän autismikirjon ihmisen kommunikaatiota. Oikeanlainen väline löytyy useimmiten kokeilujen kautta.
Mahdollisia tapoja tukea kommunikaatiota:
• esineet
• valokuvat
• piirrokset
• kuvat
• Voimauttava vuorovaikutus
• Talking mats -menetelmä
• Sosiaaliset tarinat
• Sarjakuvitetut keskustelut
Kommunikaatiopassia käytetään esimerkiksi Isossa- Britanniassa ja joissain muissa Euroopan maissa. Se on käytännöllinen ja yksilökeskeinen tapa tukea autismikirjon ihmisen kommunikaatiota silloin, kun hän jostain syystä joutuu ympäristöön tai tekemisiin sellaisten henkilöiden kanssa, jotka eivät tiedä hänen kommunikaatiotavoistaan tai tavoista ilmaista itseään.
Ohjeita hyvään kohtaamiseen
Autismikirjon ihminen
- saattaa olla aistitoiminnoiltaan yli- tai aliherkkä valolle, äänille, kivulle, kosketukselle, hajuille
- saattaa ymmärtää kieltä hyvin kirjaimellisesti
- saattaa kokea avoimeksi jätetyt kysymykset vaikeiksi
- saattaa tarvita pidemmän ajan kysymyksiin vastaamiseen
- saattaa ahdistua, mikäli sovittu tapaaminen siirtyy
Kaikki kohtaamiset ovat yksilöllisiä, mutta voit tukea autismikirjon ihmistä
- kysymällä selkeitä, tarkkoja ns. suljettuja kysymyksiä (esim. ymmärsitkö tämän kaavakkeen)
- antamalla henkilölle riittävästi vastausaikaa kysymykseen ennen uutta kysymystä (Laske kymmeneen mielessäsi. Älä muotoile kysymystä uudelleen, ellei sitä erikseen pyydetä)
- tarkistamalla, että viestisi tuli ymmärretyksi.
- käsittelemällä yhden asian kerrallaan. Se, että ihminen puhuu hyvin ja selkeästi ei kuitenkaan takaa, että hän olisi välttämättä ymmärtänyt viestisi
- helpottamalla henkilön aistikuormitusta esimerkiksi valoa ja ääniä säätämällä
- aikatauluttamalla tapaamiset niin, ettei autismikirjon henkilö joutuisi odottamaan pitkiä aikoja
Ja vielä
- Kysy henkilöltä, mitä hän haluavat ja haluaako hän keskustella
- Muista, että kaikki ovat yksilöitä
- Puhu rauhallisesti, tarkasti ja selkeästi. Älä kuitenkaan aliarvioi puhekumppanisia.
- Käytä asiakieltä. Vältä slangia, sarkasmia, kielikuvia ja ironiaa.
- Älä pakota katsekontaktiin. Silmiin katsominen voi tuntua uhkaavalta ja tuskalliselta osasta autismikirjon ihmisistä.
- Vältä äkillisiä muutoksia