Miten ylläpidän toimintakykyäni?
Sisällysluettelo
Klikkaamalla sisällysluettelon otsikoita siirryt sinua kiinnostavaan osioon tekstissä.
Oman toimintakyvyn ja sen ylläpitämisen merkitys korostuu ikääntyessä. Etenkin terveys on avainasemassa. Omaan ikääntymiseen voit vaikuttaa yrittämällä noudattaa terveellisiä elämäntapoja ja pitämällä huolta itsestään. Seuraavaksi annetaan vinkkejä siihen, miten voit huolehtia omasta fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta toimintakyvystäsi.
Fyysinen toimintakyky
Miten pitää huolta omasta kunnosta?
On hyvä laatia itselleen päivä- tai viikko-ohjelma, johon sisältyy riittävästi erilaisia fyysisiä aktiviteetteja. Aktiviteetit kannattaa valita oman kiinnostuksen ja motivaation pohjalta – tehdä sitä mistä pitää.
Seuraavaksi on lueteltu joitain fyysistä toimintakykyä ylläpitäviä toimintoja:
• arkiliikunta (kävely, pyöräily, portaiden käyttö jne.)
• uinti
• tanssi
• luonnossa liikkuminen
• mielenkiinnon kohteissa vierailu
• harrastukset, kuten musiikki, geokätköily, urheilutapahtumat, teatteri, musiikki jne.
Psyykkinen toimintakyky
Miten pitää huolta mielen hyvinvoinnista?
Ikääntyessä elämänrytmi alkaa hidastua. Varsinkin eläkkeelle siirtyminen voi muuttaa arkea hyvinkin paljon, kun työn tuoma rytmi jää pois. Mielen hyvinvointia voi tukea pitämällä hyvää huolta itsestään kokonaisvaltaisesti. Fyysisestä kunnosta huolehtiminen huoltaa samalla myös aivoja ja ylläpitää muistia.
Alla on lista aktiviteeteistä, jotka tukevat mielen toimintakykyä:
• opiskelu
• ristisanat ja erilaiset pulmatehtävät
• musiikin kuuntelu
• erilaiset pelit
• harrastukset ja omat mielenkiinnonkohteet
Treenaa mielen hyvinvointia
Impulssi-hyvinvointiohjelma
Impulssi-sovellus tarjoaa mahdollisuuden mm. muistin harjoitteluun, liikuntaan ja mielen tasapainoon. Se sisältää myös käytännöllisiä arkea helpottavia vinkkejä, kuten ruokareseptejä ja siivousvinkkejä. Sovelluksen voit ladata Google play -kaupasta tai voit kokeilla sitä täältä. Linkki avautuu uuteen välilehteen.
Muistiluuri
Muistiluuri tarjoaa haasteita muistin lisäksi päättely-, ongelmanratkaisu- ja hahmottamiskyvylle. Sieltä löytyvät muun muassa Jätkäshakki ja Sudoku sekä paljon muuta. Tee harjoituksia täällä. Linkki avautuu uuteen välilehteen.
Oiva-harjoitukset
Oivan harjoitukset kehittävät mielen ja kehon hyvinvoinnin taitoja sekä auttavat kohti itselle tärkeitä asioita elämässä. Oivasta löytyy harjoituksia esimerkiksi univaikeuksiin, stressiin tai ahdistukseen. Kokeile harjoituksia täällä. Linkki avautuu uuteen välilehteen.
Sosiaalinen toimintakyky
Miten pitää yllä sosiaalista toimintakykyä?
Useimpien ihmisten sosiaaliset verkostot muuttuvat ikääntyessä. Kun itse ikäännymme myös ympärillämme olevat ihmiset ikääntyvät ja samat ikääntymiseen liittyvät muutokset, sairastumiset, eläköityminen, kuolemantapaukset, muutot jne. vaikuttavat myös heihin. Ihmisillä on erilainen tarve sosiaalisuuteen; toiset tarvitsevat useita kontakteja päivittäin, jotkut taas selviävät pitkiäkin aikoja itsekseen kokematta yksinäisyyttä. Tämä pätee etenkin autismikirjon ihmiseen. Tärkeä on miettiä sitä, onko itse tyytyväinen omaan tilanteeseensa vai kaipaako muutosta.
Sosiaalista toimintakykyä voi pitää yllä:
• harrasteryhmissä, kuten kuorot, liikuntaryhmät, taideryhmät
• keskusteluryhmät, myös verkossa tapahtuvat
• tapaamalla ystäviä, tuttavia ja sukulaisia
Kuva: Tuuli Autio ihmissuhteet (Maalaus on Tuuli Aution Piirteitä-akvarellisarjasta)
Uusiin tilanteisiin, ryhmiin, harrastuksiin ym. voi olla vaikeaa lähteä mukaan. Tällöin voi tarvita ulkopuolista tukea tai kannustusta niihin liittymiseen. Joskus tuki saattaa löytyä lähipiiristä: ystävistä, tuttavista tai sukulaisista, toisinaan tähän voi tarvita ammattimaisempaa tukea esimerkiksi tukihenkilön.
Mistä tukea?
Vertaisuuden kokemus toisten autismikirjon ihmisten kanssa voi olla voimaannuttavaa ja tärkeää.
- Autismiliiton jäsenyhdistyksillä on vertaisryhmiä eri puolilla Suomea: Jäsenyhdistykset
- Autismiliitto järjestää nettivertaisiltoja: Vertaishetket netissä
- Autismiliiton vertaisosaajalta saa tukea, kun autismikirjon diagnoosi on tuore: Vertaisosaaja
Aihealueet