Miten tuen läheiseni toimintakykyä?
Toimintakyvyn ja sen ylläpitämisen merkitys korostuu ikääntyessä. Etenkin terveys on avainasemassa. Ikääntymiseen liittyviin muutoksiin voi vaikuttaa esimerkiksi terveellisten elintapojen kautta. Seuraavaksi annetaan vinkkejä siihen, miten voit tukea läheisesi fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä.
Fyysinen toimintakyky
Kiinnitä huomiota siihen, että kirjon ihmisen arjessa on riittävästi terveyttä tukevia elementtejä, ravinto, liikunta, lepo. Joskus voi olla vaikeaa houkutella autismikirjon ihmistä liikunnan pariin. Mieti, onko kävelylenkki se paras vaihtoehto. Yleensä liikkeelle lähtö helpottuu, kun kohteena on joku mielenkiinnon kohde esim. geokätköily, rakennuksiin tai muihin paikkoihin tutustuminen, luonto jne.
Tärkeää fyysisen toimintakyvyn kannalta on
- yleisen hyvinvoinnin tukeminen
- mielekäs toiminta
- terveystarkastukset
- mahdolliset apuvälineet
- huomioida ikämuutokset aisteissa (näön ja kuulon heikkeneminen)
Psyykkinen toimintakyky
Autismikirjon ihmisiä koskevat kaikki samat ikääntymiseen liittyvät muutokset kuin meitä muitakin. Meillä kaikilla vanhenemiseen liittyy monenlaisia muutoksia, jotka herättävät erilaisia tunteita ja tuntemuksia. Autismikirjon ihmisen voi olla lähtökohtaisesti vaikeampaa ilmaista näitä tunteita ja etenkin kertoa niistä. Autismikirjon ihmisen psyykkinen toimintakyky on paljolti riippuvainen paitsi yleisestä hyvinvoinnista myös erilaisista liitännäisistä sairauksista tai tiloista, kuten masennus, ahdistuneisuushäiriö, kehitysvammaisuus. Näiden vaikutuksesta ikääntymisprosessi voi edetä tavanomaista nopeammin, ja muutokset toimintakykyyn näkyvät selvemmin. Lisäksi tiedetään epilepsian jo sinänsä lisäävän muistisairauden riskiä. Autismikirjon ihmisen stressitaso on jo lähtökohtaisesti korkeammalla kuin neurotyypillisillä ihmisillä.
Stressitasoa laskevia toimia
- aistiärsykkeiden vähentäminen
- erityisiin mielenkiinnonkohteisiin syventyminen
- rentoutumisharjoitukset
Sosiaalinen toimintakyky
Autismikirjon ihmisen tarve sosiaaliseen kanssakäymiseen on hyvin yksilöllistä. Jotkut vaikuttavat viihtyvän itsekseen pitkiäkin aikoja, toiset taas kaipaavat ihmisiä ympärilleen. Autismikirjon ihmisen sosiaalisen kanssakäymiseen liittyvät erityispiirteet ovat mukana koko elämän ajan. Ikääntyessä hän saattaa tarvita vielä enemmän tukea ystävyyssuhteiden tai tuttavuuksien ylläpitämisessä.
Sosiaalista toimintakykyä voi tukea
- pitämällä huolta autismikirjon ihmisen suhteista sukulaisiin ja ystäviin
- tarjoutumalla seuraksi erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin