HAASTE-prosessi
HAASTE-prosessin tarkoituksena on auttaa haastavasti käyttäytyvän henkilön lähi-ihmisiä vaikuttamaan haastavaan käyttäytymiseen. Prosessin aikana tarkastellaan haastavaa käyttäytymistä ja sen taustalla vaikuttavia tekijöitä niin yksilön kuin ympäristönkin näkökulmasta. Työskentelyn tavoitteena on haastavan käyttäytymisen ennaltaehkäisy ja vähentäminen.
HAASTE-prosessi on tarkoitettu toteutettavaksi henkilön itsensä ja arjen eri sosiaalisten ympäristöjen, kuten koti ja koulu/työpaikka, kanssa yhteistyössä. Prosessiin voivat osallistua esimerkiksi haastavasti käyttäytyvä henkilö itse, hänen ohjaajansa päivätoiminnasta ja asumisesta sekä vanhemmat. Mahdollisuuksien mukaan myös henkilön arjessa tiiviisti mukana olevat avustajat tai terapeutit sekä muut henkilön toivomat ihmiset voivat osallistua työskentelyyn. Yhteistyön tarkoituksena on varmistaa laaja näkökulma henkilön taitoihin, voimavaroihin ja tuen tarpeisiin. Sillä voidaan varmistaa myös tiedonkulun sujuvuus sekä yhteisten toimintatapojen rakentuminen ja niihin sitoutuminen. Yhteisten toimintatapojen sopiminen ja niihin sitoutuminen on prosessin onnistumiseksi erityisen tärkeää.
HAASTE-prosessin kesto on yksilöllinen. On tärkeää, että prosessin jokainen vaihe toteutetaan huolellisesti ja alla esitetyssä järjestyksessä ennen seuraavaan vaiheeseen siirtymistä. Prosessille on hyvä määritellä heti työskentelyn aloittamisen yhteydessä vastuuhenkilö sekä kirjaamis- ja kokoontumiskäytännöt. Prosessille on luotu lomake, jota täytetään ryhmässä prosessin vaiheissa.
Tapaamiset voidaan rytmittää prosessin vaiheiden mukaan esimerkiksi niin, että ensimmäisellä tapaamisella käsitellään Haastavan käyttäytymisen määrittely -vaihe. Toinen tapaaminen voi olla esimerkiksi viikon päästä ja siinä käsitellään Asian rajaaminen-vaihe ja sovitaan käytännöistä Analyysi-vaihetta varten, kuten kuka etsii tietoa milläkin tavoin ja miten HAASTE-analyysi toteutetaan. Esimerkiksi kahden viikon kuluttua kolmannessa tapaamisessa toteutetaan Analyysi-vaihe eli tarkastellaan yhdessä löydettyä tietoa ja pohditaan, mitä tietoa vielä tarvitaan ja kuinka se saadaan. Neljäs tapaaminen voidaan toteuttaa jälleen 2-3 viikon kuluttua, jolloin siirrytään Syiden etsintä -vaiheeseen. Tässä vaiheessa tehdyn vaikutuskartan avulla voidaan siirtyä Toiminta -vaiheeseen, jossa sovitaan keinoista, joilla pyritään vaikuttamaan vaikutuskartassa keskeisimmiltä vaikuttaviin syihin. Toiminta-vaiheen alettua tapaamisia kannattaa harventaa, esimerkiksi 2-3 kuukauden välein toteutuviksi, jotta ympäristöillä on riittävästi aikaa toteuttaa sovittuja keinoja ja toimintatapoja. Liian tiheästi tavattaessa vaikutusta ei ehditä nähdä. Toiminta-vaihe kestää useimmiten pisimmän ajan, jopa vuoden tai enemmän. Ennalta-ehkäisyvaiheeseen siirrytään vasta, kun alussa määritelty tavoite on (lähes) saavutettu.
Prosessiin tarvittavat lomakkeet löytyvät dokumentteina materiaalipankista.
Aihealueet