Hyödyllisiä linkkejä
Täältä löydät hyödyllisiä linkkejä monenlaisille sivustoille. Linkit avautuvat uuteen välilehteen.
Autismin Käypä hoito -suositus – Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin julkaisema tuore Autismikirjon häiriön Käypä hoito -suositus keskittyy autismikirjon tunnistamiseen, diagnostiikkaan ja kuntoutukseen lapsilla, nuorilla ja aikuisilla. Tämä on merkittävä askel autismikentällä, sillä Suomessa ei tähän asti ole ollut kansallista suositusta autismikirjosta.
Autismiliiton verkkosivujen Diagnosointi-osiosta löydät lisätietoa diagnosointiprosessista, seulontalomakkeista ja ensitiedosta.
Askel aikuisuuteen – Autismiliiton Askel aikuisuuteen sivusto tarjoaa tietoa itsenäistymisen nivelvaiheisiin autismikirjon nuorille, heidän vanhemmilleen ja ammattilaisille.
Järjestöjen sosiaaliturvaopas – Tähän julkaisuun on koottu yhteiskunnan tarjoama pitkäaikaissairaiden ja vammaisten henkilöiden sosiaaliturva pääpiirteittäin.
Kuntoutus – Kelan kuntoutussivuilta saat tietoa Kelan järjestämästä kuntoutuksesta.
Tukikeskus Hilma – Vammaisten maahanmuuttajien tukikeskus.
Tukiliiton sosiaaliturvaopas – Oppaaseen koottu asioita, jotka koskevat kehitysvammaisia lapsia ja aikuisia sekä heidän perheitään. Oppaasta löytyy tietoa muun muassa kaikista uuden vammaispalvelulain mukaisista palveluista ja tukitoimista
Vammaispalvelujen käsikirja – THL:n laaja tietopaketti vammaispalveluista.
Verneri.net – Vernerin verkkosivuilta tietoa ja neuvontaa kehitysvammaisuudesta, palveluista ja alan työkäytännöistä yleiskielellä.
Oikea tuki – loistava perhe – Kehitysvammaisten palvelusäätiön työkirja koko perheen tuen tarpeiden pohtimiseen
Osallisena ja yhdenvertaisena peruskoulun jälkeen – Autismisäätiön julkaisema opas aikuistuvan autismikirjon henkilön yksilöllisen tuen rakentamiseen
Kohti itsenäistä omannäköistä elämää – Autismisäätiön julkaisema opas aikuistuvan autismikirjon henkilön tuen tarpeen tunnistamiseen ja tukipalveluiden löytämiseen
Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri – Valteri on Opetushallituksen alaisuudessa toimiva valtakunnallinen oppimis- ja ohjauskeskus, joka tukee lähikouluperiaatteen toteutumista tarjoamalla monipuolisia palveluja yleisen, tehostetun ja erityisen tuen tarpeisiin.
Konsti- tuen Käsikirja – Pedagogisen tuen käsikirja ohjaa tukeen liittyvissä kysymyksissä, opetuksen suunnittelussa sekä pedagogisen tuen päätöksentekoon liittyvissä kysymyksissä. Käsikirja on tarkoitettu inklusiivisten opetusjärjestelyjen suunnittelun ja toteuttamisen tueksi.
Tukiliiton lakineuvonta – Kehitysvammaisten tukiliiton lakineuvontapalvelu antaa tietoa ja tukea puhelimitse ja sähköpostitse.
Kynnys ry:n juridinen neuvonta – Kynnys ry antaa maksutonta juridista neuvontaa asioissa, jotka liittyvät vammaisuuteen tai sairauteen.
Erityinen sisaruus – Erityinen Sisaruus-sivustolta löydät neuvoja ja ohjeita sisarusten tukemisen
Infopankki – Infofinland sivulta saat tietoa Suomesta ja elämästä Suomessa eri kielillä
Oikeusturva ja kuntoutus kuntoon – Autismisäätiön sivuilla tietoa ja tukea autismikirjon ihmisen asemasta ja kohtaamisesta rikosoikeudellisessa järjestelmässä
Takuusäätiö – Takuusäätiön sivuilta löydät neuvontaa maksu- ja velka-asioissa
Hyvä kysymys – Hyvä Kysymys sivustolta tukea ja tietoa, kun elämä askarruttaa
Vanhempainnetti – Vanhempainnetti tarjoaa tietoa ja tukea lapsiperheen arkeen
Neurobase – Tietoa ja vinkkejä digipelaamisen ja somen käytön hallintaan neurokirjon nuorille ja nuorille aikuisille.
Hahmola – Nuorille ja työikäisille aikuisille suunnattu ilmainen oppimisympäristö, joka sisältää harjoitteita hahmotusvaikeuksiin.
Etelä-Karjalan hyvinvointialue – Ekhva
Apua neuropsykiatrisiin oireisiin – Palvelupolkumalleja eri elämäntilanteisiin. Ohjeita, linkkejä, vinkkejä ja vinkkivideoita arjen tilanteisiin.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue
Nepsy-neuropsykiatriset haasteet – Sivustolla on tietoa ja omahoito-ohjeita.
Keski-Suomen hyvinvointialue
Nepsy-tiimi – Neuropsykiatrisen tuen ja kuntoutuksen tiimit tarjoavat tukea kuntoutusta 5-18-vuotiaille lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen. Info- ja vanhempainohjausryhmiä sekä keskusteluapua vanhemmille. Sivustolla linkkejä, ohjeita ja lisätietoa.
Kymenlaakson hyvinvointialue
Neuropsykiatrisesti oireilevan lapsen ja nuoren polku– Kymenlaakson alueella lapsen, nuoren ja perheen tukena on huolen ilmaantuessa kattava joukko ammattilaisia niin sosiaali- ja terveyspalvelujen kuin kasvatus- ja opetusalankin.
Lapin hyvinvointialue – Lapha
Lapin DigiNepsy – Lapin hyvinvointialueen ja Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskuksen ylläpitämä digitaalinen palvelukokonaisuus ja materiaalipankki. Paljon vapaasti käytettävissä olevia materiaaleja ja käytännön vinkkejä.
Pirkanmaan hyvinvointialue – Pirha
Nepsy-neuropsykiatriset vaikeudet – Tietoa, materiaaleja, tukikeinoja ja käytännön vinkkejä.
Pohjois-Savon hyvinvointialue
Nepsy-tiimi – Pohjois-Savo – Nepsy-tiimi toimii koko Pohjois-Savon alueella.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
Neuropsykiatriset häiriöt – Tietoa neuropsykiatrisista haasteista ja alueen palveluista. Käytännön vinkkejä lapsen myönteiseen tukemiseen.
Lisää hyödyllistä tietoa löydät myös Tukikeinoja ja Neuvontapalvelua nuorille -sivustoilta.
Aihealueet
Lisää aiheesta
Liittyvät palvelut