Neuvontapalvelua nuorille
Nuorille suunnattu tukisivusto kokoaa valtakunnallisia nuorille tarkoitettuja tuki- ja neuvontapalveluita sekä vertaisryhmiä.
Askel aikuisteen- verkkosivusto
Autismiliiton Askel aikuisuuteen -sivustolla on tietoa autismikirjosta, jatko-opinnoista ja itsenäistymisestä autismikirjon nuoren siirtymävaiheina. Sivusto on suunniteltu tieto- ja materiaalipankiksi. Nuoruuteen ja aikuistumiseen kuuluu monia muutoksia. Muutoksiin liittyy haasteita, mutta myös uusia mahdollisuuksia. Haluamme auttaa sinua askeleissasi kohti aikuisuutta.
Askel aikuisuuteen -verkkosivusto on suunniteltu tieto- ja materiaalipankiksi autismikirjon nuorten siirtymävaiheiden tueksi. Olemme koonneet sivustolle monipuolista sisältöä jatko-opintoihin ja itsenäistymiseen liittyen. Löydät sivustolta tietoa, kokemuskirjoituksia ja –videoita, pelillisiä harjoituksia, ladattavia materiaaleja sekä linkkejä muille hyödyllisille sivustoille.
Lähde rohkeasti tutkimaan, mitä kiinnostavaa ja sinulle ajankohtaista asiaa sivustolta löytyy. Olemme mukana matkallasi kohti jatko-opintoja ja itsenäistä elämää. Tervetuloa sivustolle alla olevan linkin kautta!
Kirjokartta
eAutismi-hankkeessa toteutettu Kirjokartta-sivusto on julkaistu!
Kirjokartan tavoitteena on lisätä autismikirjon nuorten itsetuntemusta sekä tietoa omista vahvuuksista ja tarpeista. Sivustolle on koottu nuorten omia kokemuksia ja vinkkejä erilaisissa tilanteissa pärjäämiseen.
Sivuston ensisijainen kohderyhmä on 14-28-vuotiaat autismikirjon nuoret ja nuoret aikuiset, mutta se soveltuu myös tätä vanhempien kirjon henkilöiden käytettäväksi. Sivuston sisältö on toteutettu yhteistyössä kohderyhmän kanssa.
Kirjokartta on tarkoitettu itsenäiseen käyttöön, mutta se tarjoaa myös mahdollisuuden yhteiseen käyttöön lähi-ihmisten, kuten vanhempien tai ohjaajien kanssa. Sivustolla on kiinnitetty erityistä huomiota saavutettavuuteen ja siitä tulee myös selkokielinen versio loppuvuoden 2024 aikana.
Kirjokartalla käsitellään seuraavia aihepiirejä:
Vuorovaikutus ja kommunikaatio
Suunnittelu ja organisointi
Tavat ja kiinnostukset
Aistit, keho ja kuormitus
Discord
Autismiliitto vierailee Discordissa Sekasin Gaming ja ADHOODS-palvelimilla. Palvelimet tarjoavat vertaistukea ja ammattilaisten vierailuja myös muina aikoina.
Huomioitavaa:
Chatteihin ja Stageen on mahdollista osallistua useampi keskustelija. Osallistuja itse määrittelee kuinka henkilökohtaisia asioita haluaa jakaa. Osallistuminen tapahtuu nimettömästi nimimerkillä.
Sekasin Gaming
Sekasin Gaming on Discordissa toimiva Suomen suurin ammatillisesti moderoitu nuorille suunnattu verkkoyhteisö. Serveri tarjoaa mahdollisuuden keskustella puhe- ja tekstikanavilla lähes 14 000 muun suomalaisen nuoren kanssa anonyymisti. Keskustelun turvallisuus varmistetaan 24/7 tapahtuvalla moderoinnilla. Vertaisten lisäksi serverillä toimii säännöllisesti eri alojen ammattilaisia nuorten tukena. Serveri on auki 24/7.
Autismiliiton Neuvontapalvelu Sekasin Gamingilla
joka kuukauden viimeinen keskiviikko klo 17-18.00.
Tule mukaan keskustelemaan autismikirjosta:
- 27.11.2024
Kevät 2025 vierailut:
- 29.1.
- 26.2.
- 26.3.
- 30.4.
- 28.5.
Autismiliiton Neuvontapalvelu ADHOODSissa
Autismiliiton Neuvontapalvelu vierailee Discordissa ADHD-liiton ADHOODS-palvelimella seuraavan kerran keväällä 2025. Ask Me Anything-tilaisuudessa vastaamme kävijöiden kysymyksiin. Tervetuloa mukaan!
Autismiliitolla on yli 20 jäsenyhdistystä ympäri Suomen. Monet jäsenyhdistykset järjestävät vertaistukea ja toimintaa myös nuorille sekä nuorille aikuisille.
Pohjois-Savon Eijsveikeet ry huomioi tapahtumissaan ja toiminnassaan nuoret. Lisätietoja verkkosivuilla.
Hymy ry Kanta-Hämeessä järjestää vertaistukea nepsy-nuorille. Lisätietoa Hymyn sivustolta.
Keski-Suomen Autismi ry:lla on vertaisryhmä nuorille ja aikuisille, jotka käyttävät puhetta tukevia tai korvaavia kommunikointimenetelmiä. Nuorille aikuisille on muitakin vertaisryhmiä ja kaikille sopivia uintivuoroja. Katso lisää täältä.
Kymenlaakson Autismiyhdistys järjestää koko perheen tapahtumia. Tutustu Kymenlaakson yhdistyksen Facebook-sivustoon.
Neuropsykiatrisen kirjon yhdistys – Nepsytic ry toimii valtakunnallisesti ja useilla hyvinvointialueilla. Seuraa nuorille järjestettävää toimintaa verkkosivuilta.
Pohjois-Karjalan Nepsyt Aksoni Ry järjestää jokaiselle soveltuvia tapahtumia ja toimintaa, kuten uinti- ja keilausvuoroja. Tutustu tarkemmin täällä.
Pohjois-Suomen Autismikirjo ry järjestää nuorille toiminnallista vertaistukea sekä tapahtumia. Lisätietoja ryhmistä ja toiminnasta verkkosivuilta.
Päijät-Hämeen Autismi ja Asperger ry:n nuorten ryhmä ja Japani-ryhmä kokoontuvat säännöllisesti. Tutustu niihin sekä muuhun toimintaan verkkosivustoilla.
Rett ry:n toiminnan tarkoituksena on tukea perheitä, joissa on Rettin oireyhtymän diagnoosin saanut henkilö. Yhdistys järjestää erilaisia tapahtumia perheille. Lisätietoja täältä.
Satakunnan Samdy ry:n toiminnassa on kerhoja ja vertaisryhmiä nuorille. Lisätietoja täällä.
Suomen Autismikirjon Yhdistys ASY ry järjestää toimintaa Helsingissä sekä valtakunnallisesti verkossa. Teinien ja nuorten aikuisten ryhmistä löydät lisätietoa ASY:n kotisivuilta.
Tampereen seudun Autismiyhdistyksen toimintaan kuuluu nepsynuokkari, uintivuoroja ja muita tapahtumia. Tutustu toimintaan verkkosivuilla.
Turun seudulla toimiva Aisti ry järjestää lapsille ja nuorille suunnattuja vertaistukiryhmiä ja harrasteryhmiä. Lisätietoja nuorten toiminnasta verkkosivuilta. Nuorille aikuisille suunnattuun toimintaan voit tutustua täällä.
Varkauden Seudun Nepsyt ry järjestää toimintaa, johon nuoret ovat tervetulleita. Seuraa tulevia tapahtumia täältä.
MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja chat
Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa lapsi voi kysyä tai keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa itseä mietityttävästä asiasta.
Lasten ja nuorten puhelin päivystää maksutta koko maassa vuoden jokaisena päivänä, myös pyhäpäivinä. Palvelun kohderyhmää ovat kaikki alle 25-vuotiaat lapset ja nuoret. Yhteydenottoihin vastaavat koulutetut, aikuiset päivystäjät. Päivystäjillä on tukenaan sosiaali- tai terveysalan ammattilainen, jolle yhteydenotto voidaan tarvittaessa siirtää.
Lasten ja nuorten puhelimeen voi ottaa yhteyttä täysin nimettömästi. Puheluja ei nauhoiteta, eikä puhelu näy puhelinlaskulla.
Lasten ja nuorten puhelin: 116 111
maanantaista perjantaihin kello 14–20
lauantaisin ja sunnuntaisin kello 17–20
Barn- och ungdomstelefonen päivystää ruotsiksi numerossa 0800 96 116
maanantaisin ja tiistaisin kello 14–17
keskiviikkoisin ja torstaisin kello 14–20
Nuorten tukilinja
Nuorten tukilinjan tarkoituksena on tukea itsetuhoisuudesta, väkivallasta, mielenterveysongelmista tai muista vaikeista tilanteista kärsiviä nuoria, jotka tarvitsevat ammattilaisen apua. Tavoitteena on helpottaa nuoren vaikeita tunteita sekä auttaa nuorta palveluihin pääsemisessä. Puheluihin vastaavat MLL:n ammattilaiset ja he voivat tarjota nuorille myös jatkokeskusteluaikoja.
Nuorten tukilinjaan voi ottaa yhteyttä esimerkiksi:
nuori, joka tarvitsee apua joko juuri sillä hetkellä tai yleisesti
nuori, jolla on huoli itsestään tai huoli läheisestä ja se tekee olon tuskaiseksi
nuori, jolla on mielenterveysongelmia tai itsetuhoisia ajatuksia, ajatuksia itsemurhasta tai huoli läheisen ongelmista
nuori, joka ei uskalla hakea apua muualta tai jolla ei ole ketään muuta, jolle puhua
nuori, joka on jo palveluiden piirissä, mutta tarvitsee täydentävää tukea
Puhelu on täysin ilmainen eikä se näy puhelinlaskussa. Nuori voi ottaa yhteyttä nimettömästi. Puheluita ei myöskään nauhoiteta.
Nuorten tukilinja 116 111
Maanantaista perjantaihin kello 20-24
Lasten ja nuorten nettikirjepalvelu
Jos ääneen puhuminen tuntuu vaikealta, lapset ja nuoret voivat kirjoittaa viestin Lasten ja nuorten nettikirjepalveluun luottamuksellisesti ja nimettömänä. Voit kirjoittaa meille itsellesi tärkeistä asioista luottamuksellisesti. Kirjeisiisi vastaavat vaitiolovelvolliset vapaaehtoiset aikuiset noin viikon sisällä.
Verkkosivut: https://lasten-ja-nuorten.kirjepalvelu.mll.fi/
Lasten ja nuorten chat
MLL:n Lasten ja nuorten chatissa voit jutella luottamuksellisesti ja nimettömästi vapaaehtoisen päivystäjän kanssa, ihan mistä tahansa aiheesta. Chat on tarkoitettu kaikille alle 25-vuotiaille. Lasten ja nuorten chat on auki jokaisena päivänä klo 17–20.
Verkkosivut: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/lasten-ja-nuorten-chat/
Ohjaamo
Ohjaamo on kaikille alle 30-vuotiaille tarkoitettu paikka, jossa saa maksutonta apua ja tukea monenlaisiin asioihin opiskelusta ja työllistymisestä asumiseen ja kaikkeen näiden väliltä.
Ohjaamoon olet tervetullut omana itsenäsi, tilanteessa kuin tilanteessa!
Ohjaamojen verkkosivut: https://ohjaamot.fi/
Verkkonuorisotalo Loiste
Verkkonuorisotalo Loiste on 13-20-vuotiaille sateenkaarinuorille suunnattu verkkoyhteisö Discordissa. Toimintaan voivat osallistua kaikki alle 29-vuotiaat nuoret, jotka kuuluvat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön, sateenkaariyhteisöön, tai joita nämä teemat koskettavat jollain tavalla.
Torstaisin parittomina viikkoina Loistava neurokirjo -ryhmä neurokirjon piirteitä omaaville sateenkaarinuorille klo 16:30-18:30.
Lisätietoja Setan Verkkonuorisotalo Loisteen verkkosivulta.
Ohjaamojen Onnin Ryhmävalmennus
Autismikirjon ryhmävalmennus on Onnissa kehitetty HOT-muutosvalmennukseen pohjautuva pienryhmä 18−29-vuotiaille nuorille aikuisille, joilla on autismikirjon tai Aspergerin oireyhtymän diagnoosi.
Ryhmä sisältää kahdeksan tapaamista ja siihen otetaan enintään kahdeksan osallistujaa. Ryhmän aikana pohdit, mikä on Sinulle tärkeää ja otat konkreettisia askelia sitä kohti.
Ryhmä toteutetaan verkossa, ja sen vetäjinä toimivat Onnin nepsy-valmentajat. Jos ryhmä on jo alkanut tai päättynyt, kysy seuraavasta alkamisajankohdasta.
Lisätietoja ja yhteystiedot Ohjaamon verkkosivuilla.
Kelan valmennukset
Kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseilla sinä ja perheesi saatte tietoa sairaudestasi sekä tukea sairauden tai vamman aiheuttamaan elämäntilanteeseen. Kursseja on eri ikäryhmille.
Voit hakea Oma väylä -kuntoutusta, jos sinulla on todettu autismikirjon häiriö ilman kognitiivisen kehityksen häiriötä (Aspergerin oireyhtymä) tai aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD tai ADD). Yksilö- ja ryhmätapaamisten tavoitteena on kehittää opiskeluun ja työelämään tarvitsemiasi valmiuksia ja taitoja.
Lisätietoja näistä ja muista Kelan kuntoutuksista Kelan verkkosivuilla.
Mielenterveystalo
Onko sinulla diagnosoitu autismi? Tuntuuko siltä, että autismi tekee sinusta erilaisen kuin muut? Aiheuttaako se ahdistusta? Jäätkö koulussa ulkopuoliseksi? Jos vastasit kyllä, voi autismikirjon omahoito-ohjelmasta olla hyötyä. Tämä omahoito on tarkoitettu autismikirjolla oleville nuorille.
Verkkosivut: https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito/autismikirjon-omahoito-ohjelma
Neurobase
Tietoa ja vinkkejä digipelaamisen ja somen käytön hallintaan neurokirjon nuorille ja nuorille aikuisille.
Tietoa ja vinkkejä Neurobasen verkkosivuilta: https://neurobase.fi/
Normaali.fi
Normaali.fi-sivustolla voit saada lisätietoa eri aihealueista, kuten ihmissuhteista, pahasta olosta, ulkonäöstä tai yksinäisyydestä. Voit tehdä huolitestin, katsoa videoita ja jutella chatissä ammattilaisen kanssa.
Verkkosivut: https://normaali.fi/
Tukinet
Tukinetistä löydät palveluita, joiden tarkoituksena on ihmisen auttaminen ja tuen tarjoaminen, kun elämässä on esimerkiksi kriisi tai muu haastava tilanne. Tukinetissä voit osallistua ryhmächatteihin tai kahdenkeskisiin chatteihin, ottaa osaa ryhmäkeskusteluihin ja saada henkilökohtaisen tukihenkilön. Keskustelu helpottaa, oli kyseessä elämänkriisi tai muu mieltä painava asia.
Palvelun ylläpidosta vastaa MIELI Suomen Mielenterveys ry.
Tutustu verkkosivuihin: https://tukinet.net/
Zekki
Zekki on palkittu digipalvelu, jonka avulla nuori voi tarkastella omaa hyvinvointiaan ja saada tietoa juuri hänen tilanteeseensa sopivista tukipalveluista. Zekki on suunnattu 15-25-vuotiaille nuorille sekä heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille. Zekki on anonyymi palvelu nuorelle. Nettitestin voi tehdä itsenäisesti, jolloin oman elämän arviointi, tulevaisuuden suunnittelu ja mahdollinen yhteydenotto tukipalveluun ovat täysin nuoren päätettävissä.
Zekkiin pääset täältä: https://www.zekki.fi/
Lisää hyödyllistä tietoa löydät myös Tukikeinoja ja Hyödyllisiä linkkejä -sivustoilta.