Arki, koulu ja vapaa-aika
Tältä sivulta löytyy vinkkejä sekä linkkejä koulua, arkea ja vapaa-aikaa helpottaviin materiaaleihin.
Linkit avautuvat uuteen välilehteen!
Tukikeinoja motoriseen levottomuuteen -video – Tampereen kaupunki
”Arkivinkkejä vanhemmalle etäkoulupäivään” Kota6-hankkeen työryhmän vinkit etäopetukseen
Tukea etäoppimiseen – Niilo Mäki Instituutin sivut
Liikuntavinkkejä koulun arkeen – Koulupolut-blogi
Aamu- ja iltatoimet – Arjen kesyttämö
Kotihommat ja arkipuuhat – Arjen kesyttämö
Ruokailutilanteet – Arjen kesyttämö
Käytännön vinkkejä nepsy-arkeen – Pirha
Tulostettavia tehtäviä kotiin – Värinautit
Unelmanpehmeän muovailtavan hattarataikinan ohje – Leikki leikkinä
10 sisäaktiviteettia autismikirjon lapsille, nuorille ja aikuisille (englanniksi) – Autistic & unapologetic
Hyvän mielen liikuntapassi – Mieli ry
Neurobase – Tietoa ja vinkkejä digipelaamisen ja somen käytön hallintaan neurokirjon nuorille ja nuorille aikuisille.
Keskittyminen
Erilaiset kuminauhat ja korut voivat olla sekä lapselle että aikuiselle apuna keskittymiseen. Kuminauhoja voi venyttää ja kierrellä sormien ympäri tai tunnustella korun erilaisia helmiä, niiden pintoja ja muotoja.
Ruokailu
- Kallella oli hankaluuksia saada ruokaa lusikalla suuhun. Hän piti itse lusikkaa kädessä, mutta tarvitsi avustajaa ohjaamaan lusikan suuhun. Kallelle hankittiin rannepaino, jonka avulla hän pystyy nyt syömään itse.
- Nainen, jonka ruokailut tahtoivat venyä tosi (tunteja) pitkiksi, sai apua munakellon käytöstä. Yhdessä sovittiin ruokailuun käytettävä aika ja se mahdollisti itsenäisen ruokailun kohtuullisessa ajassa.
- Lapsi söi melkein pelkästään herkkuja. Hänelle annettiin pitkään palkkio aina, kun edes suostui maistamaan oikeaa ruokaa. Palkkio oli tarra.
- Lukiolainen Asperger-poika ei pystynyt ruokailemaan suuressa ruokasalissa suuren aistikuormituksen vuoksi. Ruokasalissa käyminen oli niin stressaavaa, että loppupäivän opiskelut olivat hänelle täysin mahdottomia. Hänelle järjestettiin oma ruokailutila varastona toimineeseen huoneeseen. Ruokalassa työharjoittelussa oleva opiskelija toi hänelle ruuan valmiiksi annosteltuna tilaan, jolloin hänen ei tarvinnut itse käydä ruokasalissa lainkaan. Nuorimies ruokaili hämärässä huoneessa kuulokkeet korvilla, jolloin hän pystyi rentoutumaan.
- Pojan ruokailut asumisyksikössä olivat haasteellisia. Hän järjesteli kaikkia pöydällä olevia ruokailuvälineitä ja ruokia, eikä niihin olisi sen jälkeen kukaan muu syöjä saanut koskea. Hänelle järjestettiin ruokailu omaan pienempään pöytään ja siinä oli ruokailutarvikkeet tarjottimella. Hänelle tehtiin myös kuvitettu tarina tilanteesta: ruokailupaikka omassa pöydässä, välineet tarjottimella ja oma tila syömiseen. Tavaroiden järjestely väheni, hän löysi oman paikkansa pienestä pöydästä ja ruokailu onnistui samaan aikaan muiden kanssa.
Tilan hahmottaminen
- Lapsen oli vaikeaa hahmottaa isoa liikuntasalia tilana ja hän hermostui ja ahdistui tilassa aina eli jokaisella liikuntatunnilla. Liikuntasalin lattiaan laitettiin teippi, joka jakoi tilan pienemmäksi, tämä pieni toimenpide helpotti lasta hahmottamaan tilaa paremmin.
- Pojalla oli vaikeuksia hahmottaa uusia tiloja. Hän oli ennalta tuntemattomissa tiloissa todella levoton ja se saattoi toistua useita kertoja samassa tilassa, ellei hän saanut rauhassa tutustua paikkoihin. Hänen oli huomattavasti helpompi tutustua paikkoihin, jos hän sai ensimmäisellä kerralla uudessa tilassa kiertää aikuisen kanssa koko tilan läpi seiniä tunnustellen.
Tivolissa käynti
Matti kärsi lapsena suuresti kun perheen kanssa lähdettiin tivoliin. Siellä oli paljon meteliä, valoja ym. jotka häiritsivät häntä. Päätimme tehdä niin, että menimme tivolialueelle jo reilusti ennen laitteiden aukeamista. Katselimme rauhassa aluetta ja laitteita. Ihmisten tullessa paikalle ja laitteiden käynnistyttyä Mattikin oli jo tottunut paikkaan. Siitä lähtien teimme joka vuosi näin.
Turvallisuus
Teemu saattoi pihalla hävitä yhtäkkiä näkyvistä. Hän ei vastannut huutoihini ja silti saattoi löytyä hyvin läheltä esim. vieressäni olevan puun takaa. Päätin alkaa aina hänen hävittyä näkyvistä huutamaan: ”Teemu huuda: Täällä!” Sain aina huutooni vastauksen: ”Täällä!”
Yöuni ja nukahtaminen
- Levottomien öiden tai sairastelujen yhteydessä vuodevaatelaatikko vanhempien sängyn viereen on todettu hyväksi pediksi lapselle.
- Poikamme on aina nukahtanut hyvin, mutta herännyt parin tunnin jälkeen ja kulkenut levottomasti toisten perheenjäsenten sängyissä lepäilemässä. Yöunet olivat vähäiset koko perheellä näiden vierailujen vuoksi. Pojalle saatiin alkuun lainaksi painava peitto. Peitto sisältää hiekkaa. Hänen unen laatunsa parani kerralla. Hän käyttää peittoa mielellään, eikä heräile enää läheskään niin usein kuin aikaisemmin. Teetimme viikon kokeilun jälkeen hänelle oman peiton.
- Sidoin itseni jalaskeinun selkänojaan kiinni ja keinuttelin hämärässä huoneessa lapsi sylissä. Siinä saattoi mennä monta tuntia, itse välillä torkahdellenkin. Kun keinuttelu loppui (torkahdettuani) tyttö herätti. Ei siinä nukuttu, mutta huuto loppui. Ainoa tapa saada tyttö nukkumaan oli lopulta melatoniini.
- Meidän perheen autistinen poika tuli nukkumaan meidän viereen kun ikää oli 6 vuotta. Me kaikki nukuimme tosi huonosti. Yritimme vaikka miten saada häntä omaan sänkyyn. Sitten tuli mieleen taas kuvat. Laitoimme omat kuvat sänkyyn eli parisängyssä minun paikalle oma ja miehen paikalle hänen kuva. Pojan kuva sinitarralla hänen sänkyynsä. Se oli sitten siinä. Ei mitään huutoja tai ongelmia sen jälkeen. Kaikki nukkuivat onnellisesti omilla paikoilla. Toivottavasti tämä vinkki auttaa jotakin perhettä, jolla samanlainen ongelma. Nykyään esimerkiksi mökillä kuuntelemme radiota yön läpi ja kummasti nukuttaa meitä kaikkia.
- Jaakon oli tosi vaikea rauhoittua illalla nukkumaan. Olemme jo vuosia joka ilta sammuttaneet valot, sulkeneet verhot, televisiot ja tietokoneet koko talosta samaan aikaan. Pidämme koko perhe silloin noin puolituntisen hiljaisen hetken ja Jaakko saa sen aikana unen päästä kiinni. Voimme tämän jälkeen jatkaa iltapuuhasteluamme normaalisti. Ellemme tee tätä, saa koko perhe valvoa aamuyöhön Jaakon valvoessa ja metelöidessä omassa huoneessaan.
- Pimennysverhot ja paksut verhot ikkunaan, niin ettei valoa pääsee makuuhuoneeseen lainkaan auttoivat nukkumiseen tosi paljon!
Aihealueet