Vammaispalvelulain uudistus uhkaa kaatua
16.1. 2023. Perustuslakivaliokunta edellyttää lausunnossaan perustavanlaatuisia muutoksia vammaispalvelulain esitykseen. Muutokset ovat niin suuria, että niitä tuskin ehditään tällä hallituskaudella toteuttaa.
Perustuslakivaliokunta kiinnittää huomiota siihen, että sääntely ei ole riittävän täsmällistä ja tarkkarajaista. Palvelujen sisältö, niiden saamisedellytykset ja oikeus saada palveluja eivät käy laista yksiselitteisesti ilmi. Lakiehdotuksessa käytetty käsitteistö on osin vaikeaselkoista ja täsmentymätöntä.
Perustuslakivaliokunta edellyttää, että ikääntymisrajaus poistetaan esityksestä. Ikääntymisrajaus asettaisi myöhemmällä iällä vammautuneet henkilöt muita vammaisia ihmisiä epäedullisempaan asemaan, eikä sen käytölle näin ollen ole hyväksyttäviä perusteita. Myöskään hengityslaitetta käyttävien ihmisten ylläpitokorvausta ei tule poistaa.
Perustuslakivaliokunnan mielestä lapsen kuuleminen asumista koskevassa päätöksenteossa kaipaa täydennystä. Lakiin tulisi sisällyttää myös säännökset kodin ulkopuolella asuvan lapsen sivistyksellisistä oikeuksista ja yhteydenpidosta läheisten kanssa lastensuojelulain sääntelyä vastaavasti.
Vammaislainsäädännön uudistusta on jatkettava
Autismiliiton mielestä vammaispalvelulain esityksessä on korjaustarpeita, mutta myös monia hyviä puolia. Autismikirjon ihmisten kannalta hyvin tärkeä on laajentunut soveltamisala, joka sisältää myös sosiaalisen toimintakyvyn. Lakiehdotus vahvistaisi myös vammaisten lasten oikeuksia.
Vammaislainsäädännön uudistustyötä on jatkettava pikaisesti, jotta lainsäädäntö toteuttaisi YK:n vammaisyleissopimuksen Suomelle asettamat velvoitteet ja tosiasiassa toteuttaisi kaikkien eri tavoin vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja osallistumista yhteiskunnassa.
Tavoite väliinputoamisten ehkäisystä on erittäin tärkeä huomioida myös lain jatkovalmistelussa. Nykytilanteessa monille ei-kehitysvammaisille autismikirjon ihmisille ei myönnetä palveluja vammaispalvelulain eikä kehitysvammalain perusteella, mutteivat he myöskään saa tarpeitaan vastaavia sosiaalihuoltolain mukaisia palveluja. Tällöin ongelmat kärjistyvät, ja seurauksia yritetään paikata raskaammilla ja kalliimmilla erityispalveluilla kuten lastensuojelun sijoituksilla.
Perustuslakivaliokunnan edellyttämien korjausten lisäksi jatkovalmistelussa tulee luopua esitetyistä asiakasmaksujen korotuksista sekä sisällyttää työhönvalmennus ja työtoiminta vammaispalvelulakiin. Päivätoimintaa tulee voida saada yksilöllisen tarpeen perusteella ilman kategorisia rajauksia.
Yhdenvertainen vapaa-ajan apu tulee turvata kaikille sitä tarvitseville henkilöille. YK:n vammaiskomiteanvammaiskomitean päätöksen mukaisesti myös vahvinta tukea tarvitsevien ihmisten tulee saada tarvitsemansa apu, jotta he voivat asua ja elää itsenäisesti.
Invalidivähennyksestä säästyvät 22 miljoonaa tulee kohdistaa vammaispalveluiden kehittämiseen hyvinvointialueilla, kun niitä ei nyt käytetäkään vammaispalvelulain uudistukseen.
Lue perustuslakivaliokunnan lausunto vammaispalvelulaista
Lisätietoa
Sari Valjakka, vaikuttamistoiminnan asiantuntija, Autismiliitto