Autismitietoisuuden viikko
Autismiliitto järjestää autismitietoisuuden viikon 2.-7.4.2024 kahdeksannen kerran. Tällä kertaa teemana on #AikaToimia. Viikon tavoitteena on lisätä ihmisten tietoa ja ymmärrystä autismikirjosta. Kansainvälistä autismitietoisuuden päivää vietetään vuosittain 2.4.
Tänä vuonna kampanjaviikkoa vietetään teemalla Aika toimia! Monesti autismikirjon ihmisten tapaa kommunikoida ei haluta ymmärtää eikä heidän tuen tarpeisiinsa vastata. Tämä johtaa kokemukseen syrjään jäämisestä. Syrjintää voi olla rakenteissa, ajatusmalleissa, kohtelussa. Sitä voidaan ylläpitää tietoisesti tai huomaamatta. Kun ongelmaan havahtuu, siihen voi puuttua haastamalla vanhoja toiminta- ja ajatusmalleja. On aika kaataa yhdessä näkymättömät seinät. #AikaToimia!
Autismikirjon ihmisten kaltoinkohtelu on lopetettava
Vahvaa tukea tarvitsevien autismikirjon ihmisten kaltoinkohtelu, rajoittaminen ja ylilääkitseminen on kitkettävä Suomesta. Kaltoinkohtelun poistamiseen tähtäävä ohjelma on saatava käyntiin. On tunnistettava myös rakenteelliset tekijät, jotka johtavat kaltoinkohteluun. Palveluiden riittävät resurssit ja laatu on turvattava, muun muassa henkilöstön riittävä määrä ja osaaminen. Myös valvontaa ja tarkastuksia on lisättävä. Suomeen on perustettava vammaisasiavaltuutetun virka puolustamaan vammaisten asemaa yhteiskunnassa.
Ennaltaehkäisevät palvelut ja kotiin saatava apu ovat nyt puutteellisia. Kotiin tuotavilla palveluilla voidaan vähentää laitoskuntoutuksen tarvetta.
Lastensuojelu ei voi paikata autismikirjon lasten ja nuorten tuen toimimattomuutta
Autismikirjon lapset ja nuoret ovat yliedustettuna lastensuojelussa. Lastensuojelun sijoitus on taloudellisesti kallis toimenpide, mutta ennen kaikkea se on autismikirjon lapsille ja nuorille väärä toimenpide, silloin kun sillä yritetään paikata muiden palvelujen ja tuen puutteita, eikä perheessä ole vanhemmuuden ongelmaa. Varhainen tuki esim. päiväkodissa ja koulussa sekä oikea-aikaiset palvelut autismikirjon lapsille ja heidän perheilleen täytyy saada toimimaan, jotta vältytään raskailta ja kalliilta erityispalveluilta ja inhimilliseltä kärsimykseltä.
Oppimisen ja koulunkäynnin tukea on vahvistettava
Moni autismikirjon oppilas jää koulussa vaille tarvitsemaansa tukea. Oppimisen, koulunkäynnin ja opiskelun tukea tulee vahvistaa samoin kuin autismikirjon lapsen tai nuoren tarvitsemia yksilöllisiä järjestelyjä. Tukea tulee tarvittaessa saada myös oppituntien ulkopuolisiin tilanteisiin, esimerkiksi ruokailuihin ja välitunneille kaverisuhteisiin. Ryhmäkoot tulee mitoittaa suhteessa tukea tarvitsevien oppilaiden määrään ja varata riittävät henkilöstöresurssit tuen toteuttamiseen. Opettajien ja muun kouluhenkilöstön autismikirjon osaamista tulee lisätä.
Oppimisympäristöjen on tuettava kaikkien lasten oppimista
Koulut ja oppilaitokset ovat usein esteellisiä autismikirjon oppilaille. Koulutilojen suunnitteluun tarvitaan nykyistä laajemmat ja selkeät minimivaatimukset ja kriteerit, joissa huomioidaan tilojen riittävyys ja laajasti esteettömyys, aistiesteettömyys mukaan lukien.
Mahdollisuuksia autismikirjon henkilöiden työllistymiseen on kehitettävä
On lisättävä tietoa autismikirjon henkilöiden vahvuuksista työelämässä ja kohtuullisista mukautuksista työpaikoilla. Työelämän joustoja tulee lisätä mm. kehittämällä mahdollisuuksia osa-aikatyöhön. Myös työelämässä tulee voida saada tarvittaessa riittävästi apua ja tukea (esim. tuettu työllistyminen).
Työolosuhteiden, työn organisoinnin ja työyhteisön kulttuurin kehittäminen edesauttavat kaikkien työntekijöiden hyvinvointia sekä mahdollistavat autismikirjon henkilöiden työelämään osallistumista.
Tarpeiden mukaiset sote-palvelut autismikirjon henkilöille
Nykytilanteessa autismikirjon ihmiset jäävät usein väliinputoajiksi palveluissa, eikä heidän tuen tarpeitaan tunnisteta riittävästi. Hyvinvointialueiden tulee kehittää ja ottaa käyttöön toimivat palvelu-, hoito- ja kuntoutuspolut autismikirjon lapsille, nuorille ja aikuisille. Sote-alan ammattilaisten ja päätöksentekijöiden autismikirjon osaamista tulee vahvistaa. Haasteet tulee tunnistaa ja puuttua niihin varhaisessa vaiheessa ja ennaltaehkäisevästi myös ilman diagnoosia, jolloin vältytään raskailta ja kalliilta erityispalveluilta.
Hyvinvointialueilla varauduttava vammaispalvelulain toimeenpanoon
Sosiaalinen toimintarajoite on välttämätöntä säilyttää vammaispalvelulain soveltamisalassa, jotta myös neurokirjon lapset, nuoret ja aikuiset saavat tarvitsemansa vammaispalvelut. Sosiaalisen toimintakyvyn huomioiminen soveltamisalassa ennaltaehkäisee nykyisin yleisiä väliinputoamisia ja raskaampien ja kalliimpien palveluiden tarvetta (esim. lastensuojelun sijoitukset).
Katkaistaan tuhoisa kierre – loppu autismikirjon henkilöiden syrjinnälle!
Katkaistaan tuhoisa kierre, jossa ongelmat kasaantuvat ja tilanteet kärjistyvät, kun lapsen tai nuoren avun ja tuen tarpeita ei tunnisteta eikä hätähuutoihin suhtauduta vakavasti. Tuen puute koulussa ja varhaisten ja oikea-aikaisten palvelujen toimimattomuus voi pahimmillaan johtaa kouluakäymättömyyteen ja myöhemmin syrjäytymiseen ja jopa nuoren itsemurhaan. Myös vanhemmat voivat sairastua ja uupua tuesta taistellessaan ja joutua jäämään töistä pois. Tästä aiheutuu myös yhteiskunnalle huomattavia kustannuksia ja tulonmenetyksiä inhimillisestä kärsimyksestä puhumattakaan.
Suomeen tarvitaan kansallinen neurokirjon toimenpideohjelma
Neurokirjon lapset, nuoret, perheet ja aikuiset jäävät usein väliinputoajiksi palvelujärjestelmässä, koulussa ja opiskelussa, eikä heidän tuen tarpeitaan tunnisteta riittävästi. Suomeen tarvitaan kansallinen neurokirjon toimenpideohjelma, johon kirjataan laaja-alaisesti ja sektorirajat ylittäen toimenpiteet neurokirjon ihmisten yhdenvertaisuuden ja osallisuuden edistämiseksi koko elämänkaaren ajan. Neurokirjon ihmisten mahdollisuuksia käydä koulua, opiskella, tehdä työtä, harrastaa ja tuntea kuuluvansa yhteisöön on parannettava lisäämällä arjen toimintaympäristöjen ja toimintatapojen esteettömyyttä (mm. koulut, työpaikat, palvelut) sekä ottamalla heidät erityisesti huomioon palveluita ja tukitoimia kehitettäessä perheitä ja läheisiä unohtamatta.
Autismitietoisuuden viikolla järjestetään tapahtumia autismikirjon ihmisille, heidän läheisilleen sekä kaikille autismikirjosta kiinnostuneille.
Autismiliiton tapahtumat autismitietoisuuden viikolla
Tiistaina 2.4. Autismiliiton Oulun toimiston avoimet ovet
Autismiliiton Pohjois-Suomen aluetoimiston työntekijät Virpi ja Jenny ovat jakamassa tietoa autismista ja liiton toiminnasta Kumppanuuskeskuksen kahvilatila Laiturissa kello 9-11. Katso lisää
Keskiviikkona 3.4. Tunne autismi -webinaari: Mitä pitäisi muuttaa ja miten? #AikaToimia
Webinaarissa neljä Autismiliiton kokemusasiantuntijaa kertovat muutostarpeista koulussa, työelämässä sekä ihmissuhteissa. Webinaari järjestetään Teamsissa klo 16-18. Tapahtuma on maksuton eikä siihen tarvitse ilmoittautua. Katso lisää
Torstaina 4.4. Korkeakouluopintojen aallokossa – miten neuromoninaista opiskelijaa voi tukea?
Luennolla esitellään Tampereen yliopiston tarjoaman ohjauksellisen tuen muotoja. Sen lisäksi kerrotaan vertaisohjauksen voimasta opiskelijan opiskeluarjen, opintojen hahmottamisen ja suunnittelun tukemisessa. Webinaari järjestetään Teamsissa klo 16-18. Tapahtuma on maksuton eikä siihen tarvitse ilmoittautua. Katso lisää
Muiden tahojen järjestämiä tapahtumia
Maanantai 1.4.
Tapahtuma autismikirjon perheille Tampereella
Tiistai 2.4.
Autismikirjon kirjoja Lieksan kirjastossa autismitietoisuuden viikolla
Kuvia autismikirjolta – autismiaiheinen taidenäyttely Oulun Kumppanuuskeskuksessa huhtikuun ajan
Sisällä autismin -taidenäyttely Turussa 21.4. saakka
Autismitietoisuuden tapahtuma D-asemalla Oulussa
Autismikirjo – mitä se on? Autismitietoisuuden päivän webinaari
Vaikeus lähteä kouluun? Tietoisku Teamsissa
Omavoiman teemailta Tampereella. Teemana neurokirjo ja sateenkaarevuus
Autismikirjo tutuksi -tietoisku Kuortaneen kirjastossa autismitietoisuuden viikon ajan
Aistiystävälliset tunnit Space Bowling & Billiards -keilaamossa Tampereella
Keskiviikko 3.4.
Tetti ja kaverit -tarinatuokio Oulussa Pekurin kirjastossa
Seksuaalisuus, seksi ja kirjolaisuus -ilmaiswebinaari
Aistipullotyöpaja Imatran kirjastossa
Kuvakorttityöpaja autismikirjon lasten ja nuorten läheisille Helsingissä
Aistiystävällisempi päivä kauppakeskus Ideapark Lempäälässä
Torstai 4.4.
Nepsy-nurkan avajaiset Kuopion kaupunginkirjastossa
Aistipullopaja Lappeenrannan kirjastossa
Autismikirjon nuorten ja varhaisnuorten lautapeli-ilta Helsingissä
Perjantai 5.4.
Samdy ry:n Nepsypäivä Porissa: aiheena nuoret ja nuoret aikuiset
Autismi tutuksi – tietoisku Oulussa Pekurin kirjastossa
Autismikirjo tutuksi -tapahtuma Kouvolan pääkirjastossa
PAUTin uuden tilan, PAUTin Ihmeen, avajaiset Helsingissä
Lauantai 6.4.
Tutustumiskäynti Korallit-vesiliikuntaryhmään Iisalmessa
Autismiasiaa Fellmanniassa Lahdessa
Neurotyypit-elokuvanäytös Mikkelissä elokuvateatteri Kinolinnassa
Sunnuntai 7.4.
Aistit avoinna Annantalossa – tapahtuma autismikirjon perheille Helsingissä
Kannustamme myös muita alan toimijoita järjestämään autismitietoisuuden viikolla tapahtumia, tietoiskuja, autismiystävällisiä vierailumahdollisuuksia tai huomioimaan autismikirjon ihmiset muulla tavoin.
Kokoamme Autismiliiton sivuille tietoa autismitietoisuuden viikon tapahtumista ja levitämme niistä tietoa liiton viestintäkanavissa.
Jos olet järjestämässä autismikirjoa koskevaa tapahtumaa autismitietoisuuden viikolla, ilmoita siitä meille alla olevalla lomakkeella.
Kampanjaviikolla olemme aktiivisia myös Facebookissa, Instagramissa ja X-palvelussa. Ota kanavamme seurantaan!