
Autismitietoisuuden viikko
Autismiliitto järjestää autismitietoisuuden viikon 31.3.- 6.4.2025 yhdeksännen kerran. Viikon tavoitteena on lisätä ihmisten tietoa ja ymmärrystä autismikirjosta. Kansainvälistä autismitietoisuuden päivää vietetään vuosittain 2.4.

Tänä vuonna kampanjaviikolla keskitytään autismikirjon ihmisten työelämään liittyviin epäkohtiin. Kansainvälisten tutkimusten mukaan työikäisistä autismikirjon ihmisistä on työelämässä vain noin 30%. Miten käy lopuille?
Autismikirjon ihmisillä on paljon vahvuuksia, joista on työelämässä hyötyä. Monilla heistä on hyvä keskittymiskyky ja kyky kiinnittää huomio olennaiseen, huomata virheitä sekä ratkaista monimutkaisiakin ongelmia. Autisteilla on myös korkea työmoraali ja vahva sitoutuminen sääntöihin. Joillakin voi olla erityisiä mielenkiinnon kohteita ja niihin saattaa liittyä paljon osaamista. Silti autismikirjon ihmisten osaaminen ja potentiaali työmarkkinoilla valuvat hukkaan.
Työllistymisen haasteet autismikirjolla eivät liity niinkään osaamiseen vaan erityisesti rekrytointiprosesseihin sekä työpaikan esteettömyyteen, joka vaikuttaa usein ratkaisevasti työssä jaksamiseen ja työssä pysymiseen.
Autismikirjon henkilöitä on monenlaisilla työelämätaidoilla ja työkyvyllä. Kaikki eivät tarvitse tukitoimia ja voivat olla työelämän huippuosaajia, osa taas tarvitsee mukautuksia. Joskus hyvin pienetkin toimet voivat olla ratkaisevia, toisinaan tarvitaan enemmän tukea. Työnantajille on olemassa työelämän järjestelytuki, jonka turvin mukautuksia voi toteuttaa. On myös hyvä muistaa, että ihan kaikki työntekijät neurotyyppiin katsomatta hyötyvät aistiystävällisestä työympäristöstä ja oikein mitoitetusta työmäärästä. Myös yhteiskunnan kannalta on olennaista, että mahdollisimman moni autismikirjon henkilö löytää itselleen sopivan työn.
Työelämän ulkopuolelle jääneet autismikirjon aikuiset kohtaavat usein syyllistämistä ja väheksyntää. Autismikirjon henkilöiden kuormittumisherkkyyttä, aistipoikkeavuuksia tai yksilöllisiä tuen tarpeita ei ymmärretä.
- Työelämään kiinni pääseminen ja siellä selviytyminen on autismikirjon henkilöille jatkuvaa taistelua.
- Elämiseen riittävän toimeentulon varmistaminen uupuneena ja/tai työkyvyttömänä vaatii jatkuvaa taistelua.
- Työtoiminnassa olevien korvaus työstä ei ole reilu.
- Työelämän ulkopuolella olevia ei nähdä arvokkaina yhteiskunnan jäseninä.
Tähän tarvitaan muutos!
Työssäkäynti paitsi turvaa toimeentulon, tarjoaa myös tärkeitä osallisuuden ja merkityksellisyyden kokemuksia. Yhteiskunnan kannalta on olennaista, että mahdollisimman moni löytää itselleen sopivan työn. Tähän tulisi luoda mahdollisuuksia myös niille, jotka tarvitsevat enemmän tukea työelämässä jaksamiseen ja pysymiseen. Meillä ei ole varaa jättää kenenkään potentiaalia käyttämättä – se on paitsi inhimillisesti myös kansantaloudellisesti kallista.
Autismiliitto yhdessä ADHD-liiton ja Aivoliiton kanssa ehdottaa kevään vaaleissa seuraavia toimia autismi- ja neurokirjon ihmisten työtilanteen parantamiseksi.
Ehdotukset
- Edistetään neurokirjon henkilöiden työelämäosallisuutta kehittämällä esteettömän ja saavutettavan rekrytoinnin keinoja. Lisätään työnantajien tietoa rekrytoinnin ja työllistämisen tukitoimista.
- Varmistetaan riittävän avun ja tuen saaminen myös työelämässä esimerkiksi työhönvalmennuksen kautta, mikäli neurokirjon henkilö sitä tarvitsee. Tuen tarve ei lopu opintoihin tai rekrytointiin.
- Varmistetaan mahdollisuus tuettuun työllistymiseen yhdenvertaisesti. Tuetun työllistymisen menetelmät edesauttavat työllistymään paremmin sekä pysymään töissä henkilön osallisuus huomioiden.
- Lisätään osaamista neurokirjon piirteistä sekä neurokirjon henkilöiden tarpeista ja vahvuuksista työelämässä niin työnantajille kuin työllisyydenhoitoon liittyvissä palveluissa.
- Lisätään työelämän joustoja ja mukautuksia mm. kehittämällä mahdollisuuksia osa-aikatyöhön ja lisäämällä tietoa kohtuullisista mukautuksista sekä työolosuhteiden järjestelytuesta. Työolosuhteiden, työn organisoinnin ja työyhteisön kulttuurin kehittäminen edesauttavat kaikkien työntekijöiden hyvinvointia työpaikalla sekä mahdollistavat neurokirjon henkilöiden työelämään osallistumista.
- Vahvistetaan monialaista yhteistyötä sosiaali- ja terveyspalveluiden, Kelan, työllisyyspalveluiden, järjestöjen ja työnantajien kesken.
***
Autismitietoisuuden viikolla jaetaan tietoa sekä järjestetään tapahtumia autismikirjon ihmisille, heidän läheisilleen sekä kaikille autismikirjosta kiinnostuneille.
Autismiliiton tapahtumat
31.3. klo 18 Autismiliiton Instalive: tapaa Euroopan halki pyöräilevä Hyvän tähden -tiimi Autismiliiton Instagramissa.
1.4. klo 13-16 Tasapainoilua ja tähtihetkiä -webinaari: perustietoa neurokirjosta elämänkaarella. Webinaari järjestetään ADHD-liiton, Autismiliiton ja Aivoliiton yhteistyössä. Maksuton tapahtuma Teamsissa. Ilmoittautuminen 30.3. mennessä.
2.4. klo 10-12 Kirkkaasti kirjolla – reittejä parempaan kohtaamiseen diagnostiikan äärellä. eAutismi-projektin päätöswebinaari Zoomissa. Maksuton tapahtuma, ennakkoilmoittautuminen.
3.4. klo 14-16 Tunne Autismi: Taidot esiin – yrittäjyyttä autismikirjolla. Järjestetään Zoomissa. Maksuton tapahtuma, ei ilmoittautumista.
6.4. klo 13-16 Aistit avoinna Annantalossa – perheille suunnattu päivä Helsingin Annantalossa. Maksuton tapahtuma, ilmoittautuminen. Mukana järjestämässä ovat Annantalo, Autismiliitto, Autismisäätiö, PAUT ry ja Neurovähemmistön Aktivistit ry.
Muiden toimijoiden tapahtumat autismitietoisuuden viikolla
Maanantai 31.3.
31.3.-5.4. Autismitietoisuuden viikko Kuopion pääkirjastolla
31.3.-25.4. Kaikuja Kirjolta -taidenäyttely Jyväskylässä, avajaiset 31.3. klo 16-18
Tiistai 1.4.
1.4.-30.4. Me osaamme -taidenäyttely Seinäjoella. Avajaiset 2.4. klo 10.15-11.
1.4. klo 12-14 Autismitietoisuuden kuukauden ja taidenäyttelyn avajaiset Oulun Kumppanuuskeskuksessa
1.4. klo 18-19.30 Maskaaminen, kuormitus ja autistinen uupumus -webinaari
31.3.-5.4. Autismitietoisuuden viikko Kuopion pääkirjastolla
Keskiviikko 2.4.
2.4. klo 10-12 Omavoiman kisakatsomo Tampereella Kirkkaasti kirjolla -webinaarista
2.4. klo 12-15 Autismitietoisuuden päivä Varkauden pääkirjastolla
2.4. klo 17.15-19.15 Kohti autismitietoisuutta -webinaari
2.4. klo 17.30 Finnkinon autismiystävälliset erikoisnäytökset Lumikki-elokuvasta ympäri Suomea
2.4. klo 17.30 Selkokielinen satuhetki Helsingin Rikhardinkadun kirjastossa
2.4. klo 18-19 Autismitietoisuuden päivä Kouvolan pääkirjastolla. Ei ilmoittautumista.
2.4. klo 10-14 Pohjois-Suomen autismikirjo ry Kokkolan sairaalan OLKA-pisteellä.
2.4. klo 17 Vertaistuellinen keskusteluryhmä neurokirjon aikuisille Jyväskylässä. Ilmoittautuminen.
31.3.-5.4. Autismitietoisuuden viikko Kuopion pääkirjastolla
Torstai 3.4.
EDA/PDA-piirteisen lapsen ja nuoren tukeminen -webinaari. Ilmoittautuminen.
Perjantai 4.4.
4.4. klo 18-20 Uintiryhmä Jyväskylässä. Ilmoittautuminen.
Lauantai 5.4.
5.4. klo 13-14 Autismin kyselytunti verkossa. Ilmoittautuminen.
5.4. klo 13-15 Autismitietoisuuden viikon leikkitreffit Jyväskylässä.
31.3.-5.4. Autismitietoisuuden viikko Kuopion pääkirjastolla
Sunnuntai 6.4.
6.4. klo 14 Aistiystävällinen Minecraft-elokuvanäytös Kokkolan Biorexissa
6.4. klo 14.30-16 Kirjolasten kirmailut Jyväskylässä. Ilmoittautuminen.
Kannustamme sekä autismialan että muita toimijoita järjestämään autismitietoisuuden viikolla tapahtumia, tietoiskuja, autismiystävällisiä vierailumahdollisuuksia tai huomioimaan autismikirjon ihmiset muulla tavoin.
Kokoamme Autismiliiton sivuille tietoa autismitietoisuuden viikon tapahtumista ja levitämme niistä tietoa liiton viestintäkanavissa.
Jos olet järjestämässä autismikirjoa koskevaa tapahtumaa autismitietoisuuden viikolla, ilmoita siitä meille alla olevalla lomakkeella.
Kampanjaviikolla olemme aktiivisia myös Facebookissa ja Instagramissa. Ota kanavamme seurantaan!