Rutiinit ja rituaalit
Rutiinit, rituaalit ja kapea-alaiset kiinnostuksen kohteet ovat autismikirjon ihmisille yleisiä. Rutiinit luovat usein turvallisuuden tunnetta ja selkeyttävät arkea.
Muutokset arkipäivän toiminnoissa voivaat aiheuttaa autismikirjolla olevalle ahdistusta. Tällöin tietyt säännönmukaisuudet ja rutiinit auttavat ihmistä ennakoimaan sitä, mitä tulee tapahtumaan.
Hänelle voi olla erittäin tärkeää esimerkiksi, että reitit tiettyyn paikkaan (koti, koulu, kauppa tms.) säilyvät samanlaisina tai että jääkaapista löytyy maito tutun näköisessä purkissa. Äkillinen muutos saattaa aiheuttaa voimakkaan kielteisen reaktion, joten muutokset totutussa toimintatavassa tai ympäristössä tulisi tehdä vähitellen ja ennakoiden.
Joillakin ihmisillä autimikirjolla on erilaisia rituaaleja eli toistuvia toimintoja. Tällainen voi olla esimerkiksi tapa säilyttää suosikkipehmolelua erityisessä kohdassa hyllyllä ja ottaa se esille aina juuri ennen nukkumaanmenoa hypisteltäväksi. Tai hän saattaa juoda vain tietyistä kupeista, kysyä samoja kysymyksiä ja tarvita aina niihin tietyt vastaukset.
Stimmaus
Stimmaukseksi kutsutaan toimintaa, jolla autismikirjon ihminen pyrkii rauhoittamaan itseään, säätämään stressiä ja hakemaan mielihyvää. Stimmaaminen voi myös tukea oppimista. Stimmaus (engl. self-stimulation, stimming) voi olla puhetta, ääntelyä tai toistuvaa liikettä. Heijaaminen, keinuminen, käsien räpyttely, pomppiminen tai hiusten pyörittely sormilla ovat esimerkkejä stimmauksesta.
Stimmaus lisääntyy yleensä silloin, kun ihminen on ylivireä, hermostunut, väsynyt, peloissaan tai kipuinen. Stimmauksen tarkoituksena on ylikierroksilla käyvän hermoston palauttaminen lähemmäs normaalia tilaa. Sen avulla voi laukaista myös positiivisiin asioihin liittyviä jännitteitä. Stimmaus on yleensä täysin harmitonta eikä sitä kannata lähteä rajoittamaan tai kieltämään mikäli se ei vahingoita ihmistä itseään tai estä jonkin uuden taidon oppimista.
Lue lisää stimmauksesta Autismi-lehden artikkelista: