Siirry sisältöön
Haku Lahjoita
Kannanotot ja lausunnot 6.2.2025

Autismiliitto on huolissaan selvityshenkilön ehdotuksista sote-järjestöjen avustustoiminnan linjauksiksi  

Autismiliitto on jättänyt lausunnon STEA-avustusten vähennyksiä koskevasta selvitysraportista, joka julkaistiin tammikuussa 2025. Erityistä huolta Autismiliitossa herättää se, että raportista puuttuu vammaisuuden näkökulma.

Kalenteriin on merkitty useita päiviä värikkäillä nuppineuloilla
Kuva: Adobe Stock

Sosiaali- ja terveysalan yhdistysten ja säätiöiden yleishyödylliseen toimintaan myönnettävien STEA-avustusten kokonaisavustusmäärärahat supistuvat alkaen vuodesta 2025 osana hallituksen julkisen talouden sopeuttamiskokonaisuutta.

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso nimitti selvityshenkilön tuottamaan tietoa ja kokoamaan taustaselvityksiä avustuslinjauksia koskevien muutosten toteuttamisen tueksi. Selvityshenkilö Mika Pyykön tuottamassa raportissa ehdotettiin järjestöavustusten tulevaisuuden toimintamalliksi kahta vaihtoehtoa (A- ja B-mallit) ja tehtiin muita kehittämisehdotuksia avustustoiminnasta.

Autismiliitto ei pidä kumpaakaan raportissa esitettyä mallia toimeenpanokelpoisena sellaisenaan. Autismiliitto katsoo, että vaihtoehdossa A ulkoapäin ohjatut teemat vähentäisivät järjestöjen mahdollisuutta tehdä pitkäjänteistä työtä kohderyhmän kannalta keskeisten tavoitteiden toteutumiseksi. Toimintaan tulisi projektiluontoisuutta eikä toiminta välttämättä kohdistuisi järjestön kohderyhmän kannalta tärkeimpiin ja oleellisimpiin asioihin. Myös hallinnollinen työ lisääntyisi, mm. teemojen valmistelussa ja järjestöjen yhteistyön ohjaamisessa, ja siihen tarvittaisiin lisää resursseja. Pitkälti nykyjärjestelmään perustuvasta B-mallista on niin niukasti tietoa, ettei sitä pysty arvioimaan.

Järjestöjen rooli nähdään kapeasti

Vaihtoehdon A teemat (lasten ja lapsiperheiden hyvinvointi, ikääntyneiden toimintakyky, mielenterveys, yksinäisyyden vähentäminen, väestöterveys) ovat rajattuja ja unohtavat järjestöjen keskeiset tehtävät yhdenvertaisuuden ja perusoikeuksien puolustajana. Myös järjestöjen rooli vapaan kansalaisyhteiskunnan ja demokratian puolustajana jää puuttumaan. Autismiliitto on huolissaan siitä, että vammaisuuden näkökulma puuttuu teemoista ja raportista. Raportissa painottuu järjestöjen terveyden edistämisen rooli (ja jossain määrin hyvinvoinnin edistäminen).  

Yleisavustusta koskevat ehdotukset asettaisivat järjestöt keskenään epäyhdenvertaiseen asemaan

Autismiliitto on hyvin huolissaan yleisavustusta koskevista ehdotuksista ja kannattaa SOSTEn esittämää linjausta yleisavustuksen roolin vahvistamisesta. Selvityshenkilön raportissa järjestöjen moninainen avustusrakenne jää kokonaan huomioimatta. Selvityshenkilö esittää mm., että yleisavustus voisi olla jatkossa enintään 25 % järjestön ak-avustuksien kokonaissummasta. Kuitenkaan läheskään kaikilla järjestöillä ei ole useita ak-avustuksia, vaan monissa järjestöissä ydintoimintaa toteutetaan yleisavustuksella. Esimerkiksi Autismiliitossa yleisavustuksella katetaan hallinnon lisäksi vaikuttamistyö, viestintä, neuvontapalvelu, jäsenjärjestöjen tuki ja tiedon lisääminen mm. koulutusten avulla.

Autismiliitto kannattaa ehdotuksia hallinnon keventämiseksi, kuten vuosiselvitysten ja tuloksellisuusraporttien vähentämistä.

Järjestöihin kohdistuvia leikkauksia tulee arvioida uudelleen

Autismiliitto pitää ensiarvoisen tärkeänä, että sosiaali- ja terveysjärjestöihin kohdennettavia leikkauksia vuosille 2026-27 voitaisiin vielä arvioida uudelleen. Valtionavustusleikkausten valmistelun lähtökohtana tulisi olla mahdollisimman vähäiset vauriot järjestöjen perustoimintaan. Jo tähän mennessä päätetyt leikkaukset heikentävät monien järjestöjen perustoimintaa ja kohderyhmille annettavaa tukea. Samanaikaisesti kun järjestöiltä leikataan, tarve niiden toiminnalle on lisääntynyt.

Järjestöjen näkemyksiä tulee kuulla avustusjärjestelmää uudistettaessa, ja mahdollisista muutoksista tulee informoida järjestöjä riittävän aikaisin.