Kun äänet aiheuttavat pahoinvointia
Kuvittele, että joutuisit suunnittelemaan jokaisen kotoa poistumisen tarkasti, ettei äänimaailma kuormittaisi sinua invalidisoivasti. Kuvittele, ettet voi lähteä kavereiden kanssa leffaan, konserttiin, huvipuistoon, ravintolaan tai edes kahvilaan, koska noiden paikkojen äänimaailma aiheuttaa sinussa fyysistä kipua ja pahoinvointia.
Aina, siis AINA, kotoa poistuessani joudun huomioimaan tulevan auditiivisen kuormittumisen. Varustaudun pahimmillaan useilla erilaisilla korvatulpilla sekä vastamelukuulokkeilla. Valitsen kellonajan mukaan käyttämäni reitit ja missä paikoissa voin käydä. Tiedän melko tarkkaan, mitä paikkoja kotikaupungissani joudun välttämään tiettyinä päivinä ja kellonaikoina.
Kotipaikkakunnan ulkopuolella mitään ei oikein voi ennakoida, joten kuormittuminen on reissussa aina huomattavaa pelkän auditiivisen kuorman takia. Tietyt matka- ja majoittumiskohteet ovat nykyisin vakiopaikkojani, koska tiedän ne rauhallisemmiksi ja miellyttäviksi.
Häly vie ruokahalun
Ravintoloissa käyminen ilta-aikaan tai päivällä ruuhkaiseen aikaan on mahdotonta ruokahalun vievän hälyn ja kovalla soivan musiikin vuoksi. Baarissa tai elokuvissa en käy enää juuri koskaan kovan äänitason takia. Koska auditiivinen kuormitus lisää myös muita aistihaasteitani, suosin liikkumista kävellen tai polkupyörällä bussien ollessa usein erittäin haastavia aistillisesti. Junissa sentään on jo nykyisin hieman mahdollisuuksia vaikuttaa olosuhteisiinsa valitsemalla paikkansa – ja maksamalla matkarauhastaan enemmän.
Kokonaisvaltaisen aistikuormituksen vuoksi mukana kulkee edellä mainittujen apuvälineiden lisäksi voimakasta menthol-purukumia, vaporub-salvaa nenälle, maski, aurinkolaseja sekä erilaisia välineitä stimmailuun. Selviytymispakkauksen koko ja varustelu vaihtelee pienestä taskuun menevästä kotelosta kangaskassiin kohteen ja kokonaiskuormituksen tai aistiherkkyyden mukaan.
Huomioikaa aistiesteiset asiakkaat
Kaltaiselleni henkilölle Hiljaiset paikat -sivusto on elämää mahdollistava apuväline. Se antaa keinon varautua matkoille ja löytää helposti itselle sopivia kohteita ja vaihtoehtoja. Se on myös mahdollisuus jakaa omia vinkkejä aistiesteisille. Lisäksi se antaa yrittäjille ja yrityksille mahdollisuuden profiloitua selkeästi aistiesteettömiksi toimijoiksi.
Kaikkinensa toivon kauppiaiden, ravintoloitsijoiden, kahvilayrittäjien, elokuvateattereiden ja muidenkin toimijoiden valtakunnallisesti huomioivan toiminnassaan myös aistiesteiset asiakkaat. Kaupoissa voisi olla hiljainen tunti kerran viikossa, leffateattereissa hiljaisempia näytöksiä, ravintoloissa hiljaisia tiloja ja yökerhoissa hiljaisia klubeja (eli musiikki tulisi vain kuulokkeista).
Tämä kaikki lisäisi aistiesteisten osallistumisen mahdollisuuksia, arjen ilojen toteutumista sekä tarjoaisi esteettömillekin henkilöille erilaisia kokemuksia. Ja hyvä yrittäjä tai toimija: jos huomioit aistiesteiset jo nyt toiminnassasi, nosta se esille Hiljaiset paikat-sivustolla. Lukisin mielelläni lisää juuri sinun toiminnastasi.
Teksti ja kuva Tarja Korhonen, autisti ja koulutettu kokemusasiantuntija
Artikkeli on julkaistu Autismi-lehdessä 3/2023