Vuoden vapaaehtoinen Mervi Pistool-Tolonen: Parasta on ihmisten onnellinen ilme
Mervi Pistool-Tolonen on kolmen lapsen äiti ja vapaaehtoistyön moniosaaja, joka omistaa aikansa muiden auttamiseen. Vuoden vapaaehtoiseksi valittu Mervi (48) kertoo Autismi-lehdelle, miksi vapaaehtoistyö on hänelle sydämen asia.
Nakkilalainen Mervi on pitkän linjan vapaaehtoistyöntekijä Satakunnan SAMDY ry:ssä ja toimii nykyään yhdistyksen varapuheenjohtajana. Hänen tiensä yhdistyksessä alkoi kahdeksan vuotta sitten, kun heillä kotona käynyt nepsy-valmentaja Birgit Vuori-Metsämäki näki Mervissä potentiaalia.
– Birgit puhui minut mukaan ja oli jo kertonut hallitukselle, että tässä on osaava ja tekevä nainen. Ja sillä tiellä olen edelleen, Mervi naurahtaa.
Mervillä on 28- ja 24-vuotiaat pojat ja 13-vuotias tyttö. Pojat asuvat jo omillaan, ja Mervi asuu tyttären ja koiran kanssa. Autismikirjosta hän on oppinut läheltä, sillä kaikilla hänen lapsillaan on diagnoosi.
Perhe-elämä, opinnot ja vapaaehtoistyö pitävät Mervin kiireisenä. Vapaa-ajallaan Mervi hoitaa myös vanhempiensa asioita.
– Äitini muisti präkää, ja isäni tarvitsee tukea lääkityksensä kanssa. Lisäksi opiskelen kasvatus- ja ohjausalaa, ja tarkoitus olisi valmistua ennen joulua. Kaikki aika mikä liikenee, menee vapaaehtoishommissa SAMDYllä.
Ideapankki, joka ei pysähdy
Merviä ehdotettiin vuoden vapaaehtoiseksi lukuisin ylistävin sanoin. Häntä kuvailtiin idearikkaaksi ja periksiantamattomaksi moniosaajaksi, joka on mukana kaikessa yhdistyksen toiminnassa.
– Mervi on ideapankki kaiken näköiselle toiminnalle, mitä maa päällään kantaa. Hän järjestää maksuttomia tapahtumia, toiminnallisia kerhoja kuten ampumakerhoa ja AnimeClubia, sekä retkiä ja vierailuja tähtitornista Linnanmäkeen. Hän hoitaa ilmoittautumisia, osallistuu avustusten hakuun ja raportointiin ja toimii SAMDY:n varapuheenjohtajana, perusteltiin hänen ehdokkuuttaan.
Mervin merkitys ulottuu myös järjestöjen väliseen yhteistyöhön, sillä hän on ollut aktiivisesti mukana luomassa kumppanuuksia muiden yhdistysten, hyvinvointialueen, TE-palveluiden ja sovittelutoimiston kanssa.
Vapaaehtoistyö antaa ja opettaa
Mervi kertoo, että hänen motivaationsa vapaaehtoistyöhön kumpuaa halusta auttaa. Hän nauttii tapahtumien, retkien ja kerhojen järjestämisestä ja siitä, että perheet saavat hetken hengähtää arjesta.
– Eräs 15-vuotias tyttö sanoi minulle, että ilman meitä hän ei olisi ikinä käynyt eläintarhassa, Linnanmäellä tai pelaamassa värikuulasotaa. Tällaiset kommentit antavat voimaa jatkaa, Mervi sanoo liikuttuneena.
Vuosien aikana Mervi on oppinut vapaaehtoistyöstä paljon. Hän kuvailee, kuinka tärkeiksi yhdistyksen järjestämät tapahtumat voivat perheille muodostua.
– Meidän tapahtumat ovat monille ainoa keino rentoutua, tavata ihmisiä ja saada vertaistukea. Itse saan valtavan hyvän mielen, kun näen lasten edistymistä esimerkiksi koulussa ja perheiden iloa. Toisista hallituksen jäsenistä on tullut minulle kuin perhettä, jonka kanssa jaamme ilot ja surut.
Muutoksia tarvitaan
Vuoden vapaaehtoisena Mervi haluaa nostaa esiin myös muutostarpeita autismikentällä. Hänen mukaansa erityisesti aikuisten mahdollisuuksia päästä tutkimuksiin ja saada kuntoutusta tulisi parantaa. Mervi peräänkuuluttaa enemmän resursseja nuorten itsenäistymisen tukemiseen. Itsenäistymisprosessissa tulisi huomioida autismikirjon nuorten toimintakyvyn epätasaiset profiilit.
– Myös syrjäytymisen tunnistamiseen tarvitaan tehokkaampia keinoja, Mervi painottaa ja peräänkuuluttaa yhdenvertaisempaa yhteiskuntaa.
Vuoden vapaaehtoinen – ylpeydellä ja nöyryydellä
Merville vuoden vapaaehtoisen titteli on suuri kunnia, jonka hän haluaa jakaa yhdistyksen puheenjohtaja Saara Korkeamäen kanssa.
– Kaikki mitä olen oppinut yhdistys- ja vapaaehtoistyöstä, on Saaran ansiota.
Mervi myöntää, että tunnustus tuli yllätyksenä.
– En olisi ikinä uskonut, että joku huomaa, mitä tällainen keski-ikäinen nainen touhuaa Porin lähettyvillä. Olen ylpeä tästä tittelistä ja kannan sitä kiitollisena.
Teksti Helin Vesala
Kuva Mervi Pistool-Tolonen
***
Liittohallitus valitsi Autismiliiton vuoden vapaaehtoisen yhdeksännen kerran. Yhteensä liitolle tuli neljätoista ehdotusta kuudesta ehdokkaasta.
Aiempia Autismiliiton vuoden vapaaehtoisia: