Ikääntyvän autismikirjon ihmisen aistien huomioiminen asumisessa
Sisällysluettelo
Klikkaamalla sisällysluettelon otsikoita siirryt sinua kiinnostavaan osioon tekstissä.
Suurin osa meistä viihtyy rauhallisessa ja selkeässä asumisympäristössä. Autismikirjon ihmisille rauhallinen asuminen tarkoittaa paljon enemmän kuin pelkkää viihtyisyyttä, se on usein ehdoton vaatimus. Etenkin meluisat ympäristöt ovat autismikirjon ihmisille haasteellisia. Asuintilojen aistiystävällisyys on keskeinen autismikirjon ihmisen hyvinvointia lisäävä tekijä.
Ryhmäasuminen (ryhmäkodit, vanhainkodit jne.)
Autismiystävällisen asuinympäristön rakentamisessa ja muokkaamisessa tärkeintä on aistikuormituksen minimointi. Ihmiset suosivat yleensä rauhallisia ja selkeitä tiloja asumisessaan; autismikirjon ihmiselle asuinympäristöön liittyvä selkeys ja häiriöttömyys ovat vieläkin tärkeämpiä seikkoja. Etenkin meluisa asuinympäristö voi olla autismikirjon ihmiselle todella kuormittava. Ympäristön muokkaaminen mahdollisimman rauhalliseksi ja selkeäksi tukee autismikirjon ihmistä yleensä parhaiten.
Autismiystävällisyys yhteisössä
Autismikirjon ihmiset voivat ahdistua asuinympäristöönsä liittyvistä muutoksista. Esimerkiksi kevät- ja joulusiivoukset tekstiilien vaihtoineen voivat lisätä autismin kirjon ihmisen ahdistuneisuutta ja nostaa stressitasoa. Jos muutoksia ympäristöön tehdään, ne tulisi tehdä ennakoidusti ja yhteisymmärryksessä autismin kirjon ihmisen kanssa.
Autismikirjon ihmisillä on suurempi tarve yksityisyyteen; välillä hän on valmis osallistumaan yhteisiin toimintahetkiin ja joskus taas kaipaa enemmän omaa rauhaa. Hänelle saattaa riittää se, että pääsee seuraamaan yhteistä tapahtumaa vaikka avoimesta ovesta. Autismikirjon ihmiset hyötyvät siitä, että he pääsevät tarpeen vaatiessa rauhassa vetäytymään omaan huoneeseensa tai yleensäkin poistumaan esimerkiksi meluisaksi kokemastaan tilasta.
On olemassa neutraaleja, rauhoittavia, häiritseviä ja stimuloivia värejä. Värejä voi käyttää esimerkiksi yleisten ja yksityisten tilojen merkitsemiseen. Oman henkilökohtaisen asuinhuoneen värien valinnassa tulisi noudattaa mahdollisimman hyvin asukkaan omia toivomuksia.
Pintamateriaalien valinnoilla on merkitystä, kun halutaan muokata asumisympäristöstä autismiystävällinen. Kaikenlaiset kaiut, terävät äänet ja kolinat saattavat häiritä autismikirjon ihmistä aivan eri suhteessa kuin yleensä on totuttu ajattelemaan. Pienetkin ylimääräistä hälyä tuottavat äänet (narisevat ovet jne.) tulisikin korjata mahdollisimman joutuisasti.
Kiiltävät ja valoa heijastavat esineet, kuten kirkkaat lamput, peilit, lasi jne. voivat häiritä autismikirjon ihmistä. Muutoksia ja valintoja näiden suhteen voidaan tehdä turvallisuusnäkökohdat huomioiden.
Osalla autismikirjon ihmisistä saattaa olla tapa käsitellä esineitä ja paikkoja hieman raskaskätisesti. Valinnoissa kannattaa suosia vankkoja ja kulutusta kestäviä esineitä ja materiaaleja.
Asumiseen liittyvät rutiinit
Autismikirjon ihmisille asioiden ja tapahtumien ennakoitavuus on erityisen tärkeää. Kirjon ihminen voi kokea ahdistavana sen, että päivittäisissä rutiineissa esim. ruokailutilanteissa tapahtuu muutoksia ajankohdan ja tilojen suhteen. Mikäli jostain syystä muutoksia näihin on tulossa, olisi hyvä antaa autismikirjon ihmisille aikaa valmistautua niihin ja sopia niihin liittyvistä toimista etukäteen.
Autismikirjon ihmiselle voi olla tavanomaista tärkeämpää istua juuri tietyssä tuolissa tai tietyssä paikassa sekä mahdollisesti käyttää samoja tai samankaltaisia vaatteita. Erityistarpeen huomioiminen ja kunnioittaminen on suotavaa kohtuullisessa määrin terveyttä ja turvallisuutta vaarantamatta. Tämänkin erityistarpeen suhteen hyvä ennakointi ja asioista sopiminen helpottavat muutoksiin sopeutumista ja mukautumista.
Riittävän autismitiedon jakaminen yhteisössä on yhtä lailla tärkeää autismikirjon ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Pelkästään se, että työntekijät ja kuntoutuksesta vastaavat henkilöt tietävät ja osaavat toimia autismikirjon ihmisen kanssa, ei välttämättä riitä, jos esimerkiksi muu yhteisö edellyttää autismikirjon ihmiseltä samankaltaista sosiaalista kanssakäymistä eikä ymmärrä henkilön käyttäytymiseen liittyviä erityispiirteitä, kuten aistien erityispiirteitä ja rutiineista kiinnipitämistä. Näistä erityistarpeista tiedottamisen täytyy tapahtua yhteisymmärryksessä autismikirjon ihmisen kanssa ja hänen ehdoillaan.
Monet autismikirjon ihmiset nauttivat erilaisten toistuvien tehtävien suorittamisesta. Mikäli arjesta löytyy joku sellainen säännöllisesti toistuva tehtävä, jonka kirjon ihminen voi turvallisesti suorittaa, kannattaa sitä ilman muuta hyödyntää. Tämä voi myös lisätä autismikirjon ihmisen liittymistä yhteisön jäseneksi.
Yksityiskodeissa
Monet edellä mainituista seikoista pätevät myös yksityiskodeissa asuviin autismikirjon ihmisiin. Kuitenkin yksityiskoti on yleensä jo valmiiksi rakennettu ja kalustettu ”omannäköiseksi”. Tällöin voi autismikirjon ihmiselle osoittautua hankalaksi luopua esimerkiksi rikki menneestä esineestä tai sallia turvallisuutta lisäävien muutostöiden tekemistä asuntoonsa. Tällöinkin asioiden riittävä ennakointi ja henkilön itse hyväksymät perustelut edesauttavat näihin muutoksiin sopeutumista.
Joskus kotona asuminen voi edellyttää ulkopuolisen avun (kodinhoitoapu, kotisairaanhoito, siivous) hyväksymistä arjen tueksi. Yleensä tämä tarkoittaa vieraiden ja kenties vaihtuvien henkilöiden kohtaamista. Sosiaalisten taitojen harjoittelulla ja avustavan henkilökunnan kouluttamisella autismikirjon ihmisen erityistarpeisiin liittyen on merkitystä onnistuneiden tilanteiden kannalta.
Hyviä vinkkejä lähityöhön on saatavana mm. Autismiliitto ry:n julkaisemasta Asumisen lähituki-oppaasta:
ASUMISEN LÄHITUKI AUTISMIN KIRJON AIKUISILLE. Anna Sjölund – Susanne Beijerot. Autismi- ja Aspergerliitto ry, 2014