Siirry sisältöön
Haku Lahjoita
Blogi 24.1.2024

eAutismi – tiedosta itseymmärrykseen

Eräänä masentavana elokuisena aamuna puhelimeni soi. Autismiliiton Havukaisen Elina kyseli minua töihin uuteen eAutismi -nimiseen hankkeeseen, jossa toteutetaan psykoedukatiivinen verkkosivusto autismikirjon nuorille omien autismipiirteiden tunnistamiseen ja sanoittamiseen.

Monenvärisiä ihmiskasvojen siluetteja. Autismiliitto eAutismi -logo.

Lääketieteellinen jargonia, pilkunviilailu ja kliseiset stereotypiat saavat jäädä, kun kaikki sivustoa varten tarvittava tieto kerätään kirjon nuorilta itseltään.

”Tietokone on paras ystäväni.”
Ei, eAutismi-nimestään huolimatta tässä hankkeessa ei vahvisteta tätä eikä muitakaan autismiin liittyviä stereotypioita.

Tavoitteena on luoda kaikille avoin ja saavutettava sivusto, josta etenkin nuoret voivat saada asianmukaista ja ikätasoista tietoa autismista. Virtuaalinen valmentajaelementti antaa tietoa ja vinkkejä, jotka auttavat nuoria ymmärtämään ja hallitsemaan omaa elämää.

Vertaisten keskustelut

Syksyn 2023 aikana työni painottui lähinnä hankkeen viestintään ja markkinointiin. Tulevaisuudessa työnkuvani laajenee, ja panostani tullaan hyödyntämään muun muassa verkkosovelluksen ulkoasun suunnittelussa. Yksityiskohtiin joskus liiaksikin paneutuvana ihmisenä autismista on ainakin tässä asiassa paljon apua.

Tähän mennessä hankkeen vaikuttavinta antia ovat olleet kehittäjäryhmien nuorten kokemuspuheenvuorot. Näissä tapaamisissa minun teki mieli tarinoida omista kokemuksistani ja analysoida niitä aikuisen vinkkelistä. Annoin kuitenkin nuorten vertaisteni puhua.

Kirjon monimuotoisuudesta huolimatta nuorten puheenvuoroissa toistui paljon samoja asioita ja kokemuksia, joihin pystyin itsekin samaistumaan. Näitä olivat muun muassa opiskelun ja työn merkitys itsetunnolle sekä aistitoiminnan erityispiirteiden vaikutus elämään. Paljon keskusteltiin myös rutiinien muodostamisen ja ylläpidon haasteista. En voinut olla ajattelematta, että jokaiselle tekisi hyvää kuunnella autismikirjon ihmisten keskustelevan keskenään. Siinä voivat monen ennakkoluulot karista.

Tiedosta hyötyvät kaikki

Vaikka kohderyhmänä on selvästi ikäistäni nuoremmat autismikirjon ihmiset ja heidän läheisensä, sivusto antaa tietoa ihan kaikille, muun muassa sote- ja kasvatusalan ammattilaisille sekä muille aiheesta kiinnostuneille. Kun ympäröivä yhteisö ymmärtää paremmin autismia, se voi mahdollistaa hyväksynnän ja tuen ilmapiiriin.

Syksyllä 2023 käynnistyi eAutismi-hankkeen puitteissa myös Suoraa puhetta autismista -podcast. Usea jakso on antanut ajattelemisen aihetta, mutta raskaista aiheista huolimatta keskustelut eivät ole haudanvakavia. Juontaja Ilkka Aallolla on kyky keventää tunnelmaa.

***

Tuon elokuisen puhelun aikana hypin melkein tasajalkaa onnesta. Edellinen pestini Autismiliiton viestintäassistenttina oli päättynyt melkein päivälleen vuotta aiemmin, välissä olin ollut töissä hetken aikaa muualla ja sittemmin peukalonpyörittelijänä. Oli ihanaa kuulla, että olin vakuuttanut porukan osaamisellani ja minut haluttiin takaisin mukaan.

Mikäs sen mukavampaa kuin jatkaa työskentelyä oman rakkaan ekkoni, eli autismikirjon parissa!

Kirjoittaja Johanna Kyllönen työskentelee suunnittelijana Autismiliiton eAutismi-projekissa.

Johanna Kyllönen.


Suoraa puhetta autismista - kohtaamisia autismikirjolla -podcastin logo.