Päättyneet projektit
Autismiliitto on vuosien varrella toteuttanut useita projekteja kehittääkseen ja edistääkseen autismikirjoon liittyvää kuntoutusta, koulutusta, työhön sijoittumista, uusien menetelmien käyttöönottoa ja verkostoitumista.
Sisällysluettelo
Klikkaamalla sisällysluettelon otsikoita siirryt sinua kiinnostavaan osioon tekstissä.
Askel aikuisuuteen -projekti 2019-2021
Projektin tavoitteena oli tukea ja ennakoida autismikirjon nuorten siirtymävaiheita kuten jatko-opintoihin siirtymistä ja itsenäistymistä. Projektissa toteutettiin verkkosivusto, joka sisältää tietoa ja materiaalia autismikirjon nuorille, heidän vanhemmilleen ja ammattilaisille. Verkkosivujen suunnittelussa hyödynnettiin autismikirjon nuorten ja heidän vanhempiensa sekä ammattilaisten tietoa ja kokemuksia sekä muun yhteistyöverkoston osaamista.
Siirtymävaiheet ovat erityisen haasteellisia autismikirjon nuorille. Siirtymävaiheita ovat esimerkiksi peruskoulusta tai lukiosta siirtyminen jatko-opintoihin ja muuttaminen vanhempien luota omaan asuntoon. Kansainvälisten tutkimusten mukaan autismikirjon nuorten siirtymävaiheet epäonnistuvat erittäin usein.
Nuoret tarvitsevat tukea arjen perustaitoihin kuten ruuanlaittoon, siivoamiseen, raha-asioiden hoitamiseen ja säännölliseen vuorokausirytmiin. Nuoret tarvitsevat tietoa opiskelumahdollisuuksista ja tukea omien vahvuuksiensa tunnistamiseen. Nuoret tarvitsevat tukea myös sosiaaliseen kanssakäymiseen. Tuen puuttuminen aiheuttaa nuorille usein vaikeuksia.
Tutkimusten perusteella on ilmennyt erityistä huolta sellaisista autismikirjon nuorista, joilla ei ole kehitysvammaa. Heitä eivät aiemmat hankkeet ole tavoittaneet.
Projektin tavoitteet
- vahvistaa autismikirjon 14-28 -vuotiaiden nuorten itsenäistymisessä ja jatko-opinnoissa tarvittavia valmiuksia ja taitoja
- antaa vanhemmille tietoa nuoren tuen tarpeista ja uusia keinoja tukea nuorta itsenäistymisessä ja jatko-opinnoissa ja niihin valmistautumisessa
- ammattilaiset (sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä opetustoimessa) saavat tietoa menetelmistä, joiden avulla voi tukea nuoria siirtymävaiheisiin valmistautumisessa
Projektissa tuotettu askelaikuisuuteen.fi-verkkosivusto on tieto- ja linkkipankki siirtymävaiheiden tukemiseksi ja niiden ennakoimiseksi riittävän ajoissa. Sivuston kehittämisessä huomioitiin projektin kohderyhmien erilaiset näkökulmat. Verkkosivuilta löytyy myös aiemmin kehitettyä ja käytettävissä olevaa materiaalia sekä tutkimustietoa. Lisäksi sivustolla on erilaisia välineitä esimerkiksi nuoren itsearviointia ja toimintakyvyn arviointia varten.
Askel aikuisuuteen -projektissa tuotettiin myös opas Autismikirjo nuoruusiässä.
Askel aikuisuuteen -projekti toteutettiin STEAn avustuksella vuosina 2019-2021.
Arjen tuki autismikirjon lasten vanhemmille 2020
Hankkeessa Arjen tuki autismikirjon lasten vanhemmille tuetaan perheiden voimavaroja korona-aikana. Hankkeessa tuotetaan käytännönläheistä materiaalia Autismiliiton verkkosivuille sekä lisätään digialustojen kautta tarjottavaa tukea ja neuvontaa autismikirjon lasten läheisille.
STEA myönsi keväällä 2020 Autismiliitolle määräaikaisen puolen vuoden avustuksen autismikirjon perheiden korona-arjen helpottamiseksi. Arjen tuki autismikirjon lasten vanhemmille – Autismikirjon perheiden voimavarojen tukeminen koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa -hanke päättyi tammikuussa 2021.
Arjen tuki autismikirjon lasten vanhemmille -hankkeessa tuotettua videomateriaalia löytyy Autismiliiton Youtube- kanavalta. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Muu hankkeessa tuotettu arjen tukimateriaali löytyy alla olevan linkin kautta.
Arjessa alkuun – järjestölähtöinen varhainen tuki -projekti 2014-2017
Projektissa kehitettiin yhteistyössä jäsenyhdistysten kanssa varhaisen tuen tapoja ja tuotiin vertaisosaamista avuksi arkeen. Projektissa koulutettiin eri puolilla Suomea vapaaehtoisia vertaisosaajia, jotka antavat tukea, kun autismikirjon diagnoosi on tuore tai ei ole vielä varmistunut. Vertaisosaajina on niin vanhempia, sisaruksia, isovanhempia, puolisoita kuin autismikirjon aikuisia. Heitä kaikkia yhdistää kokemus autismikirjosta joko oman tai perheenjäsenen diagnoosin kautta.
Ammattilaisyhteistyötä tehtiin tiiviisti varsinkin lasten ja nuorten diagnosointeja ja varhaisvaiheen kuntoutusta tekevien tahojen kanssa.
Arjessa alkuun -projektia rahoitti STEA (entinen RAY).
Tavoitteet
- Kehittää järjestölähtöistä varhaista tukea. Koulutetut vertaisosaajat tukevat rinnalla kulkien perheitä ja aikuisia, joille autismikirjon diagnoosi on tuore.
- Jäsenyhdistysten jäsenten voimavarojen ohjaaminen niin, että uusia perheitä pystytään tukemaan vertaisosaajien tuella.
- Elämänlaadun kohentuminen ja voimaantuminen positiivisen vertaistuen avulla.
- Tiedon kerääminen arjen selviytymiskeinoista.
- Kokemustiedon ja ammattilaistiedon yhteensovittaminen ja yhteistyön lisääminen.
Aktiivinen ikääntyminen autismin kirjolla -projekti 2013–2016
Raha-automaattiyhdistyksen tukemassa Aktiivinen ikääntyminen autismin kirjolla -projektissa toteutettiin eri yhteystyökumppaneiden kanssa paikallisia kehittämishankkeita ympäri Suomea. Hankkeiden tavoitteena oli kehittää uusia, ikääntyneiden autismikirjolla olevien henkilöiden tarpeista lähteviä toimintamalleja.
Aktiivinen ikääntyminen autismin kirjolla -projektissa koulutuksilla oli keskeinen merkitys. Koulutuksia järjestettiin eri puolella Suomea sekä ikääntymisestä että autismin kirjosta.
Projekti huipentui joulukuussa 2016 Tampereella järjestettyyn Olemme jotain erityistä – autismikirjon tapahtumaan. Tapahtumassa luennoi kansainvälinen autismikirjon ja ikääntymisen asiantuntija Cos Michael.
Projektin tavoitteet
- ikääntyvien autismin kirjon henkilöiden sekä heidän lähipiiriensä hyvän ja mielekkään elämän tukeminen
- uusien työtapojen kehittäminen autismin kirjon henkilöiden toimintakyvyn ja oman tahdon ilmaisun ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi
- autismitiedon levittäminen vanhuspalveluihin
- autismityön ammattihenkilöiden tukeminen ikääntymisen mukanaan tuomien muutoksien tunnistamisessa.
Projektin tuotoksia
- Joka sadas meistä on autismin kirjolla – opas
Sosiaali- ja terveysalalle suunnattu opas autismin kirjosta. 20 s. - En av hundra ligger inom autismspektrumet
Infomation om autismspektrumtillstånd och åldrande för social- och hälsovården. 20 s. - One in a Hundred is on the Autism Spectrum
Information about ageing with autism spectrum disorders for the social and health care field. 20 s. - Minun tarinani – kertomuksia autismin kirjolta
Projektin Minun tarinani -kampanjaan 29.11.2013 – 31.12.2014 saadut tarinat ja kertomukset autismin kirjolta. 68 s. - Autismin kirjo ja ikääntyminen – Tukea aikuisille autismin kirjon henkilöille
The National Autistic Societyn vuonna 2013 julkaiseman Ageing with Autism -käsikirjan suomenkielinen painos. 192 s. Tutustu kirjaan ja tilaa se halutessasi täältä.
Autismikirjo ja ikääntyminen -verkkosivut
Projektissa tuotettiin Autismikirjo ja ikääntyminen -verkkosivut, jonne koottiin projektissa tuotetut materiaalit ja kerätyt tiedot ikääntymisestä autismin kirjolla. Sivuilla on omat osionsa autismikirjon henkilöille, heidän läheisilleen ja ammattilaisille. Sivusto on siirretty nykyään osaksi Autismiliiton verkkosivuja.
Prerona-projekti 2007–2015
Autismi- ja Aspergerliitto teki Prerona-projektin puitteissa kehitysyhteistyötä Bangladeshissa.
Projektin tavoitteet
- kehittää autismin kirjon lasten ja nuorten koulutusta ja kuntoutusta
- luoda Bangladeshin kulttuuriin sopivaa autismikoulutusmalli
- viedä autismitietoisuutta eri puolille Bangladeshia.
Prerona-projekti oli Suomen Ulkoasianministeriön rahoittama vammaishanke.
Projektin paikallinen yhteistyökumppani oli Society for the Welfare of Autistic Children eli the SWAC.
Tärkein yhteistyökumppani Suomessa oli Keskuspuiston ammattiopisto.
Projektin materiaalit
Projektista on tehty elokuva ”Unelma ihmisarvoisesta elämästä – autismityötä Bangladeshissa”.
Julkaisu ”Getting our voices heard -tarinoita autismin kirjon perheistä Suomessa ja Bangladeshissa”, Marja-Helinä Nuutinen, 2010.
Projektista on tehty kaksi gradua, joista toista voi lainata liitosta:
Marja Helinä Nuutinen: Kohti loistavaa tulevaisuutta – autismin kirjon lasten ja nuorten sekä heidän perheidensä kohtaamat haasteet Bangladeshissa ja Suomessa Prerona-projektin tulosten mukaisesti (HUMAK 2009)
Kyllin hyvä tuettu elämä -projekti 2010–2014
Asiakaslähtöisen asumisen ja toiminnan tukemisen projekti oli Autismi- ja Aspergerliiton hanke, jossa kehitettiin ja tuotiin esille aikuisen autismikirjon henkilön yksilöllistä asumista ja arkea tukevia ratkaisuja.
Projekti oli valtakunnallinen ja toimi yhteistyössä useiden paikallisten toimijoiden kanssa. Projektin toteuttivat Autismi- ja Aspergerliiton projektipäällikkö ja projektikumppaneiden nimeämät 13 avainhenkilöä yhdessä omien työyksikköjensä kanssa.
Projektin toimintaa tuki Raha-automaattiyhdistys.
Projektin tavoitteet
- Edistää runsaasti tukea tarvitsevien autististen henkilöiden arjessa selviytymistä, kuntoutumista ja osallisuutta.
- Lisätä käytännön osaamista lähityöntekijöille, omaisille sekä autistisille henkilöille itselleen.
- Luoda turvallisia asumis- ja toiminta- ja työympäristöjä.
- Tuoda osaamisen kehittämisen kautta laatua palveluihin.
- Koota selkeän ja suunnitelmallisen autismityön malleja.
- Tukea ammatillista kehittymistä autismityössä.
- Juurruttaa ja levittää projektissa koottua tietoa projektikumppaniyhteisöjä laajemmin autismin kirjonhenkilöille, heidän perheillensä sekä ammattilaisille.
Projektin toiminta
Projekti koulutti ja ohjasi mukana olevien projektikumppaneiden toimintayksiköiden avainhenkilöitä ja lähityöntekijöitä. Koulutuksessa keskityttiin arjesta nouseviin kehittämistarpeisiin. Jokainen toimija toteutti omassa toimintaympäristössään autismityön kehittämishankkeen.
Projekti toi esille aikuisen autismin kirjon henkilön arjen haasteita artikkelien, julkaisujen ja seminaarien avulla. Projektissa jaettiin tietoa kehittämishankkeiden tuotoksista, hyvistä autismityön malleista ja projektiin liittyvän tutkimuksen tuloksista.
Projekti kokosi paikallisten toimijoiden kanssa kehittämishankkeiden pohjalta aikuisen autismin kirjon henkilön asumista tukevan Hyvä arki -oppaan. Vuonna 2012 järjestettiin myös yleisökoulutuksia aiheen ympärille.
Kirjassa kuvataan projektin aikana asumisen ja toiminnan yksiköissä tehtyjä kehittämistöitä. Hyvä arki -opasta voi ostaa Autismiliiton verkkokaupasta.
Empowerment-projekti 2007–2010
Vertaistuen kehittämisprojekti tuki autismikirjon henkilöitä, jotta he pystyvät itse hallitsemaan omaa elämäänsä, tiedostamaan oman erityisyytensä ja osallistumaan yhteiskunnan toimintaan sen tasa-arvoisina jäseninä.
Projekti toteutti ja kehitti tukitoimia, joita voidaan luontevasti toteuttaa vertaistuen keinoin.
Projektin rahoitus tuli Raha-automaattiyhdistykseltä.
Projektin tavoitteet
Kehitetään ja tuetaan jo olemassa olevia Asperger-vertaistukiryhmiä välittämällä kokemuksia ja käytäntöjä ryhmien välillä. Lisäksi tuetaan ja edistetään uusien alueellisten ryhmien toimintaa.
Vaikutetaan yhteiskunnalliseen kehitykseen tavoitteena syrjäytymisen ennaltaehkäisy, tukitoiminnan kehittäminen sekä palvelujärjestelmän resurssien kohdentaminen tarpeiden mukaisesti.
Edistetään yksilöiden voimaantumista, itsetietoisuuden kasvua, osallistumista omien asioiden hoitoon, itsenäistä päätöstentekoa ja ryhmiin kuulumista.
Projektin toiminta
- koulutus
- tiedotus- ja julkaisutoiminta
- Suomen Empowerment-toimikunta
- Empowerment-päivät
- Puoltaja-verkkolehti
- kansainvälinen toiminta
Empowerment-projekti päättyi vuonna 2010, mutta sen tuotokset ovat yhä olemassa ja jatkavat elämäänsä autismikirjon aikuisten omavoimaisena toimintana.
Autismikirjon Empowerment-päiviä järjesti sittemmin Suomen Aspergeryhdistys (nykyään Suomen Autismikirjon Yhdistys ry www.asy.fi/ (linkki avautuu uuteen välilehteen).
Aunet-projekti 2003–2009
Autismi- ja Aspergerliiton Aunet-projektin tavoitteena oli luoda valtakunnallinen autismiosaajien eli Aunet-verkosto, jonka avulla autismityötä tekevät ammatti-ihmiset ja perheet saavat paremmin tietoa, koulutusta ja vertaistukea. Sana Aunet tulee englanninkielisestä ilmaisusta autism network.
Verkoston avulla tehostetaan eri ammattikuntien yhteistyötä, järjestetään koulutusta ja jaetaan tietoa kaikkien autismin kirjoon kuuluvien henkilöiden elämänlaadun parantamiseksi.
Aune työskentelee autismikirjon henkilöiden ja heidän perheidensä kanssa. Hän tuntee alueensa ammattihenkilöt, jotka toimivat saman kohderyhmän kanssa. Aune on tottunut moniammatilliseen työhön ja tietää toimivan yhteistyön merkityksen ja haasteet.
Projektissa haettiin Autismi- ja Aspergerliittoon valtakunnallinen autismiosaaja eli Pää-Aune.
Pää-Aunen vastuulla on alue-Aunejen osaaminen ja heidän koulutustarpeisiinsa vastaaminen.
Yhdessä alue-Aunejen kanssa Pää-Aune luo valtakunnallisen autismikoulutusstrategian sekä edistää autismitutkimusta.
Aune-projekti toteutettiin RAY:n tuella.
Aunet-ammattilaisverkosto on vieläkin toiminnassa.
Lakela-projekti 2006–2009
Autismin varhaiskuntoutuksen kehittämisprojekti Lakela oli Autismi- ja Aspergerliiton kehittämishanke ja sen rahoittajana toimi RAY. Projekti käynnistyi kesäkuussa 2006 ja loppui joulukuussa 2009. Projektin tavoitteena oli kehittää autististen pikkulasten varhaiskuntoutusta maassamme.
Projektin pilottiryhmänä toimi Lakelan osaamiskeskuksen autismiopetusryhmä Espoossa.
Projektin tavoitteet
- Autismin varhaisen tunnistamisen lisääminen (jo vauvaikäisillä).
- Pienten autistististen lasten ja heidän vanhempiensa vuorovaikutusterapiat, pilottina Lakelan osaamiskeskus.
- Varhaiskasvatuksen uusien vuorovaikutusmenetelmien kokeilu ja toimivien käytäntöjen koonti.
- Vertaisryhmätoiminta vanhemmille ja sisaruksille, pilottina Lakelan osaamiskeskuksen perheet.
Lisäksi projekti järjesti koulutuksia ja tuotti julkaisuja sekä muuta materiaalia.
Tukea-projekti 2006–2007
Työn ja opiskelun vaatimien tukitoimien kehittämistä autismikirjon henkilöille
Projektin painopisteitä:
- tukitoimia opinnoissa selviytymiseen
- koulutuksen jälkeinen työllistymisen.
Projektin tavoitteet
- Autismikirjon piirteiden tunnetuksi tekeminen
- Autismikirjon henkilöiden opintojen tukeminen
- Autismikirjon henkilöiden työllistymisen tukeminen
TUKEA-projekti on mukana mm. eri puolilla maata toteutettavissa esteettömyyshankkeissa, -työryhmissä ja -koulutuksissa, joiden avulla opiskelijoille tarjotaan tukitoimia opinnoista selviytymiseen yhteistyössä oppilaitosten kanssa.
Myös moniammatillisissa verkostoissa ympäri maata pohditaan autismin kirjon haasteita kouluissa ja oppilaitoksissa.
Tukea-projekti toteutettiin RAY:n tuella.
SoKu 2005-2008
Sopeutumisvalmennus- ja kuntoutustoiminnan kehittämisprojekti eli SoKu oli Autismi- ja Aspergerliiton kehittämishanke ja sen rahoittajana toimi RAY.
Projektin kohderyhmänä olivat kaikki autismikirjon henkilöt ja heidän lähipiirinsä.
Projektin tavoite
- tukea autismikirjon henkilöiden kuntoutumista
- kartoittaa ja kehittää autismikirjon henkilöille järjestettävää sopeutumisvalmennus- ja kuntoutustoimintaa autismikirjoon kuuluvien henkilöiden ja heidän läheistensä sekä kuntoutustoimintaa sitä jo harjoittavien tahojen kanssa
- kehittää kuntoutuksen laadun perusteita ja arviointia yhdessä liiton, palvelun tuottajien ja autismin kirjon henkilöiden ja heidän lähipiirinsä kanssa.
Keinot
- verkostoituminen
- toiminta
- raportointi
- arviointi
- vaikuttavuus
- toiminnan jatkuminen
Autismi- ja Aspergerliiton Soku-projekti kustantansi Laatukäsikirjan, jossa esiteltiin hyviä käytäntöjä autismikirjon sopeutumisvalmennuskursseille.