Koulutuksen lainsäädäntö
Tällä hallituskaudella keskeisiä lainsäädännön uudistuksia ovat mm. oppivelvollisuuden laajentaminen 1.8.2021 alkaen sekä varhaiskasvatuslain ja perusopetuslain uudistaminen etenkin oppimisen tuen osalta. Autismiliitto vaikuttaa näihin uudistuksiin sekä itsenäisesti että yhteistyössä Vammaisfoorumin lapset ja nuoret -työryhmän kanssa.
Sisällysluettelo
Klikkaamalla sisällysluettelon otsikoita siirryt sinua kiinnostavaan osioon tekstissä.
Riittävät tukitoimet varmistettava koko oppivelvollisuuden ajalle
Tavoite turvata kaikille vähintään toisen asteen koulutus on kannatettava, mutta samalla on välttämätöntä:
- Varmistaa riittävät resurssit oppimisen tukeen ja vammaisten ja toimintarajoitteisten lasten ja nuorten tarpeita vastaaviin opetusjärjestelyihin koko oppivelvollisuuden ajalle. Tuen tulee siirtyä peruskoulusta toiselle asteelle.
- Huolehtia siitä, että autismikirjon nuoret saavat yhdenvertaista ja laadukasta nivelvaiheen ohjausta. Ohjauksen lähtökohtana tulee olla nuoren oma kiinnostus ja motivaatio ja hänen yksilölliset vahvuutensa ja tarpeensa. Tiedon tulee siirtyä peruskoulusta toiselle asteelle.
- Varmistaa, että autismikirjon nuorille ja muille vammaisille nuorille on tarjolla riittävästi sopivia toisen asteen opiskelupaikkoja eri puolilla Suomea. Opiskelupaikkojen lisäämiseen tulee löytyä riittävästi resursseja.
- Turvata jokaisen vaikeimminkin vammaisen lapsen ja nuoren oikeus oppivelvollisuuden suorittamiseen.
Varhaiskasvatuslakimuutosta tulee täsmentää
Autismiliitto pitää hyvänä varhaiskasvatuslakimuutoksen tavoitteita, joiden mukaan lapsen tukitoimenpiteet siirtyisivät tarvittaessa varhaiskasvatuksesta esi- ja perusopetukseen.
Autismiliitto pitää tärkeänä, että perusopetuksessa käytössä oleva ns. kolmiportainen tuki ulotettaisiin koskemaan myös varhaiskasvatusta, mutta esitys kaipaa vielä täsmentämistä ja selkiyttämistä. Oppimisen ja koulunkäynnin tuen kolme tasoa perusopetuksessa ovat yleinen, tehostettu ja erityinen tuki. Myös varhaiskasvatuksen henkilöstömitoituksesta tulee säätää tarkemmin.
Lain tavoitteiden toteutuminen edellyttää sitä, että varhaiskasvatuksen ja perhepäivähoidon lapsiryhmän koko ja henkilöstön määrä vastaa ryhmässä olevien lasten yksilöllisiä tarpeita.
Lue lisää: